Data publicării:
Constantin Niță: "Oltchim va fi rentabil până la sfârşitul anului". Promisiunile ministrului Economiei
Ministrul Economiei, Constantin Niță, a participat la "Business Breakfast", unde a dat mai multe asigurări cu privire la economia și afacerile românești.
"Prin organizarea evenimentelor Business Breakfast, ne-am propus iniţierea unui dialog mai puţin convenţional, dar eficient între decidenţi şi comunitatea de afaceri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea celui de al treilea eveniment din serie, cu tema "Priorităţi şi perspective pentru dezvoltarea activităţii industriale în România".
Invitatul special al Business Breakfast-ului a fost Constantin Niţă, ministrul Economiei, care a fost însoţit de secretarul de stat Maricel Popa. Oficialii din Ministerul Economiei au discutat cu antreprenorii şi managerii prezenţi despre: problemele cu care se confruntă industria românească, modalităţile prin care pot fi stimulate investiţiile cu capital românesc în industrie, principala forţă motrice a creşterii economice a României; programele cu finanţare europeană ce pot fi accesate de către firmele româneşti; strategia de eficientizare şi privatizare a companiilor la care statul deţine pachetul majoritar.
"Oltchim va fi rentabil până la sfârşitul anului"
Constantin Niţă a subliniat că o prioritate a mandatului său o constituie eficientizarea marilor companii cu capital majoritar de stat. "Oltchim va fi rentabil până la sfârşitul anului", a afirmat ministrul Economiei. În ceea ce priveşte procesul de privatizare, Constantin Niţă a declarat: „cred în privatizările deschise, transparente, pe bursă, mai ales că majoritatea fondurilor obţinute în urma vânzării în acest mod a pachetelor de acţiuni aparţinând statului rămân în companie, pentru retehnologizare şi modernizare".
Companii românești, licitații internaționale
În ceea ce priveşte promovarea ofertei româneşti pe pieţele externe, Constantin Niţă a vorbit despre proiectul de reorganizare a activităţii de comerţ exterior la nivelul Ministerului, în sensul înfiinţării unei structuri în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, cu rolul de a sprijini companiile autohtone să deruleze exporturi complexe şi să participe la licitaţii internaţionale pentru obiective industriale şi lucrări de infrastructură, dar şi în sensul unor modificări în sistemul consilierilor comerciali, în scopul unei mai bune conlucrări cu mediul privat.
"România are o problemă de competitivitate, generată, printre altele, de costurile ridicate la utilităţi, dar şi de faptul că avem o industrie energo-intensivă", a punctat ministrul Economiei. Referitor la industria energetică, Constantin Niţă a subliniat că ţara noastră are o nevoie de un sistem de interconectare cu statele din regiune (Turcia, Republica Moldova), care ar permite României valorificarea excedentului de energie produsă, ţinând seama că ţara noastră are o capacitate instalată de 22.000-23.000 MW şi un consum anual de circa 7.500-8.000 MW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News