Consiliul UE blochează plata a 6,3 miliarde către Ungaria cu mecanismul de condiționalitate
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Decizia stabilește măsuri de protecție pentru bugetul UE împotriva consecințelor încălcării principiilor statului de drept în Ungaria, referitoare la achizițiile publice, eficacitatea urmăririi penale și lupta împotriva corupției.

Ambasadorii statelor membre UE au ajuns la acordul privind adoptarea prin procedură scrisă pentru implementarea regulamentului de condiționalitate față de Ungaria. Odată cu această decizie, luată ieri seară târziu, se suspendă debursarea a 6,3 miliarde de euro din fondurile europene de coeziune către Budapesta, după ce revizuirea măsurilor adoptate de Ungaria a dat rezultate pozitive doar pentru unii dintre ei scrie Agenzia Nova.

Decizia, luată cu majoritate calificată de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Statelor UE, stabilește măsuri de protecție a bugetului UE împotriva consecințelor încălcării principiilor statului de drept în Ungaria, privind achizițiile publice, eficacitatea activităților penale de drept şi lupta împotriva corupţiei.

Pe parcursul procedurii, Ungaria s-a angajat să adopte o serie de măsuri corective care sunt considerate de Comisie pentru a răspunde preocupărilor ridicate, dacă sunt luate în comun și puse în aplicare corect și eficient.

Cu toate acestea, continuă textul, ”în lumina numărului și importanței măsurilor corective implementate în mod satisfăcător de Ungaria și având în vedere gradul de cooperare, ar fi o aproximare rezonabilă să se stabilească riscul rezidual pentru buget la 55% din angajamentele programele afectate”.

Fondurile înghețate, cuantificate inițial la 7,5 miliarde de euro (65%), au însumat într-un final 6,3 miliarde de euro (55%). Decizia Consiliului se bazează în principal pe faptele și circumstanțele evaluate și fundamentate de Comisie la 30 noiembrie și confirmate în evaluarea actualizată din 9 decembrie.

Măsurile prevăzute în decizia de punere în aplicare au un caracter temporar și pot fi revocate de Consiliu, la propunerea Comisiei și fără pierderea finanțării Uniunii, dacă situația se rezolvă complet în termen de doi ani.

Conform Regulamentului de necondiționalitate, fiecare stat membru care face obiectul unor măsuri în temeiul mecanismului de condiționare a statului de drept, rămâne obligat să implementeze programul sau fondul afectat de măsură și, în special, să își îndeplinească obligațiile față de destinatarii finali sau beneficiarii fonduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel