Consiliul Național al Elevilor, poziție privind mersul la școală în scenariu roșu. Obligativitatea, REFUZATĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Consiliul Național al Elevilor, poziție privind mersul la școală în scenariu roșu  /  Sursă: Facebook Rareș Voicu
Consiliul Național al Elevilor, poziție privind mersul la școală în scenariu roșu / Sursă: Facebook Rareș Voicu
Poziția Consiliului Național al Elevilor privind prezența fizică la școală a elevilor din anii terminali, în scenariul roșu.

Ieri, Ministerul Educației a spus că va propune ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă în mod fizic la cursuri și în cazul în care școala intră în scenariul roșu, pentru că examenele naționale vor fi cu prezență fizică, iar copiii trebuie să fie foarte bine pregătiți (mai multe detalii AICI).

Consiliul Național al Elevilor a venit cu un răspuns la această propunere

În urmă cu puțin timp, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a și clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă școala este încadrată în scenariul roșu de funcționare, astfel încât să se poată pregăti temeinic pentru examenele naționale. Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Național al Elevilor, în care peste 750 de unități de învățământ au furnizat informații despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre școli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite și dezinfectate în mod corespunzător.

În acest context, Consiliul Național al Elevilor dezaprobă ideea impunerea obligativității elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a de a merge fizic la școală într-un context cu risc ridicat de infectare și, astfel, solicită Ministerului Educației să adopte o măsură prin care elevii și părinții să își exprime opțiunea cu privire la modalitatea de
continuare a cursurilor, în localitățile unde se aplică scenariul roșu. Este important ca elevii care susțin examene naționale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spațiul școlar, însă, ținând cont de riscurile pe care le presupune prezența în spațiul școlar a elevilor, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susțină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care este încadrată școala.

Aducem în vedere faptul că există mii de familii formate din persoane cu boli cronice și alte comorbidități și chiar elevi aflați în ani terminali cu un risc de infectare crescut. Astfel, considerăm iresponsabilă o eventuală decizie în care aceștia să fie obligați să continue școala în format fizic indiferent de scenariul de funcționare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19.

„Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roșu, din cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinții elevilor minori sunt îndreptățiți să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la școală și să închizi ochii în fața unui pericol semnificativ. Firește, este esențial ca elevii care nu vor să participe la cursurile în format fizic, pentru a nu-și pune în pericol sănătatea, să aibă posibilitatea de a continua cursurile în format digital. În astfel de situații, măsurile care uniformizează nu sunt doar inutile, ci chiar periculoase”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel