Data publicării:
Consiliul JAI, la Luxembourg, în 19 octombrie 2023. Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este pe ordinea de zi
Starea generală a spațiului Schengen este un subiect pe care Consiliul de la Luxemburg îl va analiza.
Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene organizează în 19 octombrie, la Luxembourg, Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Pe ordinea de zi a Consiliului se află, printre altele, următoarele puncte: regulamentul privind prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor; dimensiunea externă a migrației, Pactul privind migrația și azilul, Decizia de modificare a Deciziei nr. 1313/2013/UE privind Mecanismul de Protecție Civilă al UE, prevenirea radicalizării online a minorilor.
De precizat este că nu este pe ordinea de zi aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Prânzul ministerial se va concentra pe implicațiile situației din Orientul Mijlociu asupra securității interne a UE.
În cadrul Consiliului, statele membre Schengen (inclusiv cele non-UE) vor avea o analiză cu privire la starea generală a spațiului Schengen, cu accent pe barometrul Schengen și combaterea criminalității transfrontaliere, în special a traficului de migranți și implementarea interoperabilității. În cadrul acestei secțiuni, la cererea MAI și MAE, susținută de Ambasadorul României în cadrul ședinței COREPER din data 27 septembrie a.c, reprezentanții României și Bulgariei vor face o prezentare a măsurilor luate în vederea consolidării controlului frontierelor, în scopul informării la zi a miniștrilor de interne din statele membre și asociate.
Astfel, România va continua acordarea de sprijin în materie de migrație statelor membre aflate în situații dificile în cadrul Mecanismului de solidaritate voluntară, încheiat în iunie 2022, va susține constructiv rezolvarea unor dosare importante la nivel european, cum ar fi Pactul privind migrația și azilul, participarea activă, cu resurse umane și tehnice, la operațiuni sub egida Agenției Frontex, încheierea unor documente de cooperare cu statele membre, concentrate pe prevenirea migrației ilegale, dezvoltarea unor parteneriate operative cu unele state membre pentru combaterea traficului de migranți, identificarea și anihilarea liderilor grupărilor infracționale.
Cu această ocazie, vor fi prezentate rezultatele Proiectului Pilot, derulat împreună cu Comisia Europeană la frontiera cu Serbia, proiect care a oferit posibilitatea de a exporta bune practici ale României în domeniul migrației, azilului și securizării frontierelor externe. Rezultatele concrete ale acestui proiect constau într-o legislație națională actualizată, mai eficientă, în materie de azil și returnare, participarea la Programul Frontex Servicii Comune de Reintegrare, un sistem informatic de gestionare a cazurilor de returnare aliniat sistemului IT al Agenției Frontex, echipamente și sisteme performante de control al frontierei.
În cadrul Consiliului, delegația MAI va fi condusă de secretarul de stat Cătălin Necula. Ministrul de Interne va lipsi din motive de ordin medical, anunță MAI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News