Consiliul Europei PUNE LUPA pe Transnistria: Au fost constatate încălcări ale drepturilor fundamentale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
consiliul-europei
consiliul-europei
Îngrijorări ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei referitor la neexecutarea hotărârilor CtEDO de către Federația Rusă.

La 3 septembrie 2020, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat, pentru prima dată după 5 ani, o Rezoluție Interimară în cadrul grupului Catan și alții.  Rezoluțiile anterioare au fost adoptate la 25 septembrie 2014, 12 martie 2015, 24 septembrie 2015, și au prezentat, de asemenea,  îngrijorările Comitetului de Miniștri referitor la neexecutarea hotărârilor CtEDO de către Federația Rusă.

 

În Transnistria sunt încălcate drepturile omului

 

Prin Rezoluția din 3 septembrie 2020, Comitetul de Miniștri reiterează și confirmă constatările fundamentale cu privire la responsabilitatea Federației Ruse pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ca urmare a suportului militar, economic și politic oferit generos administrației de facto de la Tiraspol.

Suplimentar, Comitetul de Miniștri insistă asupra importanței fundamentale a educației primare și secundare pentru succesul viitor al fiecărui copil și asupra dreptului solicitanților de a continua să primească educație în limba maternă, fără obstacole și hărțuire. Astfel, cu toate că au trecut aproape 16 ani de la primele încălcări a dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, victimele, încă nu au beneficiat de nicio formă de remediere a încălcărilor constatate, inclusiv despăgubirea financiară.

 

Hotărârile nu sunt respectate

 

Astfel, prin Rezoluția Interimară din 3 septembrie 2020, Comitetul de Miniștri a constatat cu profund regret că, deși au trecut aproape 8 ani de la pronunțarea hotărârii în cauza Catan și alții, autoritățile ruse au eșuat în a ajunge la un răspuns acceptabil întru executarea acestei hotărâri, dar și referitor la solicitarea de a prezenta un plan de acțiune care să stabilească măsurile concrete de executare a hotărârilor din acest grup. De asemenea, a reiterat cu insistență obligația necondiționată a fiecărui stat, conform art. 46 par. 1 al Convenției, de a respecta hotărârile definitive în cazurile în care este parte.

Suplimentar, Comitetul de Miniștri a îndemnat cu fermitate autoritățile ruse să execute hotărârile din Grupul Catan, atât din perspectiva satisfacției echitabile, dar și din perspectiva prezentării unui plan concret de acțiuni, până la ședința Comitetului de Miniștri din martie 2021, referitor la executarea măsurilor generale.

 

Instituțiile de învățământ de limba română se află sub o continuă presiune

 

Amintim că astăzi, ”dosarul școlilor” cuprinde 3 hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului, în care au fost constatate încălcări ale drepturilor fundamentale ale elevilor, părinților, dar și ale profesorilor din 7 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, ca urmare a presiunilor și intimidărilor la care au fost supuși aceștia pe parcursul anilor, potrivit deschide.md.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel