Consiliul Elevilor cere respingerea unei LEGI: Situația e îngrijorătoare
Consiliul Elevilor cere respingerea legii care prevede acordarea de dispozitive electronice dascălilor și elevilor cu probleme sociale, orfani, aflați în plasament sau cu venituri foarte mici în familie, considerând că măsura lasă mii de copii fără acces la educație și este și discriminatorie.
Consiliul Elevilor solicită Camerei Deputaților, printr-un comunicat de presă, transmis marți, ca propunerea legislativă pentru completarea art. 111 din Legea Educației Național nr. 1/2011 să fie respinsă, considerând că este discriminatorie și lasă mii de elevi fără acces la educație.
„La mijlocul lunii iulie, membrii Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților au avizat o propunere legislativă pentru completarea art. 111 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede acordarea de dispozitive electronice pentru întreg personalul didactic care desfășoară activitate de predare, dar doar pentru elevii orfani sau aflați în centre de plasament, cu cerințe medicale speciale și elevii a căror familie nu a realizat în cele 3 luni înainte de achiziționarea dispozitivelor electronice un venit mediu per membru de familie mai mare sau egal cu salariul de bază minim net pe economie. Considerăm măsura ca fiind una discriminatorie, de natură să adâncească și mai mult discrepanțele între elevii din mediul urban și cei din mediul rural, dar și între elevii care au avut, în perioada pandemiei de COVID-19, posibilitatea de a beneficia de școală online și cei privați de educație de-a lungul a patru luni, din cauza situației financiare nefavorabile”, se arată în comunicat.
Aceștia atrag atenția asupra faptului că, în România, există numeroase familii în care un singur membru este angajat, iar salariul de bază minim net pe economie nu poate asigura atât achiziția device-urilor electronice necesare copiilor, cât și cheltuielile pentru nevoile de subzistență.
„În familiile cu mai mulți copii situația este cu atât mai îngrijorătoare, întrucât aceștia nu vor avea șansa de a participa la cursuri, dacă acestea se desfășoară simultan”, spun elevii.
Consiliul Elevilor cere respingerea de urgență a Plx. 254/ 2020 în plenul Camerei Deputaților și asumarea, de către factorii decizionali, a unor măsuri care să aibă în vedere principii precum echitatea și egalitatea de șanse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News