Data publicării:

Consilierul lui Teodosie, reținut. Este acuzat de deturnare de fonduri

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ionuţ Pop, fostul vicar al Episcopiei Sălajului și proaspăt numit consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului sub îndrumarea arhiepiscopului IPS Teodosie, se află în mijlocul unui scandal răsunător după ce a fost reținut sub acuzația de deturnare de fonduri.

Conform procurorilor suma sustrasă ar atinge pragul de trei milioane de lei, iar Pop este acuzat că ar fi început această activitate ilicită încă din 2020, când a fost numit în poziția de vicar și consilier economic în cadrul Episcopiei Sălajului.

Ionuţ Pop ar fi utilizat diferite metode pentru a accesa ilegal fonduri din conturile Episcopiei. Una dintre acestea, după cum explică procurorul Sorin Flonta, ar fi implicat transferuri bancare din conturile Episcopiei Sălajului către un CAR (Casa de Ajutor Reciproc) sub pretextul restituirii unor împrumuturi, împrumuturi care fuseseră anterior contractate în numele unor persoane fizice, relatează un reportaj Observator. 

În cadrul investigațiilor, au fost efectuate șase percheziții, inclusiv la sediul Episcopiei Sălajului, de unde au fost ridicate mai multe documente. 

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a reacționat la aceste acuzații. Teodosie a spus că nu era la curent cu investigațiile desfășurate asupra lui Pop, întrucât acesta s-ar fi aflat în capitală în timpul desfășurării anchetei. „Nu știu despre ce este vorba. Eu sunt la București, nu știu nimic”, a afirmat Teodosie când a fost întrebat despre implicarea recentului său colaborator în acest caz controversat.

Relația dintre Ionuţ Pop și arhiepiscopul Tomisului este, însă, una mai veche și caracterizată de o legătură de încredere. În urmă cu doi ani, în 2022, IPS Teodosie i-a oferit lui Pop una dintre cele mai înalte distincții ale Arhiepiscopiei Tomisului, și anume Crucea Dobrogei. 

Radu Herțeg, un alt preot din cadrul Episcopiei, a exprimat regretul profund față de evenimentele recente, considerând că scandalul actual aduce „încă o pată” asupra imaginii Bisericii Ortodoxe Române. „S-a mutat de o lună, o lună și jumătate, a venit aici. L-am primit cu bucurie și sperăm că lucrurile se vor așeza. Îmi pare rău de ce se întâmplă. Încă o pată pe biserică”, a declarat Herțeg.

Cine este Ionuț Pop

Ionuţ Pop, care are 44 de ani, este doctor în istorie și teologie și a slujit timp de 15 ani la biserica Sfântul Nicolae din Zalău înainte de a-și continua activitatea la Constanța. Trecutul său, marcat de o carieră religioasă stabilă, părea să îl recomande pentru funcții de răspundere, iar mutarea sa la Arhiepiscopia Tomisului a fost întâmpinată cu speranță și entuziasm de către colegii de breaslă.

Documentele ridicate în urma perchezițiilor vor face obiectul unei analize detaliate, anchetatorii urmărind să descopere dacă au existat alte persoane implicate sau dacă Pop a acționat singur.

Instituția religioasă a transmis că va colabora pe deplin cu autoritățile pentru clarificarea acestei situații, exprimându-și disponibilitatea de a oferi toate informațiile necesare în cadrul anchetei:

„Este în curs o anchetă penală și vom oferi tot sprijinul autorităților competente pentru finalizarea ei”, se arată în comunicatul emis de Episcopia Sălajului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel