Data actualizării:
Data publicării:

Conserve de pește, retrase de la vânzare după suspiciunea de botulism. Analizele au infirmat diagnosticul

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Conserve de pește, retrase de la vânzare după suspiciunea de botulism. Analizele au infirmat diagnosticul / Foto: Pixabay, de Sylvain
Conserve de pește, retrase de la vânzare după suspiciunea de botulism. Analizele au infirmat diagnosticul / Foto: Pixabay, de Sylvain

Analizele au infirmat diagnosticul femeii din Alba, suspectată de botulism.

Răsturnare de situație în cazul femeii din Alba suspectată de botulism după ce a mâncat o conservă de pește. Ea a fost transferată săptămâna trecută cu un elicopter de la Alba Iulia la un spital din Oradea pentru a i se putea administra serul antibotulinic, dar acum, analizele efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au arătat că femeia nu avea această boală, relatează Agerpres.

"În cazul pacientei suspecte de botulism, au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism", a anunţat, marţi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.

El a menţionat că alte detalii privind diagnosticul şi starea de sănătate a pacientei pot fi puse la dispoziţia presei doar de unitatea sanitară unde aceasta este internată.

DSP Alba a emis şi alerta SRAAF



"O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului. DSP Alba a emis şi alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare", se arăta într-un comunicat transmis miercurea trecută  de către DSP Alba.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii a fost duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. Deoarece spitalul din Alba Iulia nu deţine ser antibotulinic, acesteia i s-a administrat serul la un spital din Oradea, unde a fost transferată cu un elicopter. De aici, ea a fost transferată ulterior la un spital din Cluj Napoca.

Ce este botulismul

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută, toxina botulinică. Aceasta este produsă de bacteria clostridium botulinum prezentă în mediul înconjurător în plante, sol, fructe ori legume. Pentru om poate fi extrem de periculoasă, așa că botulismul este considerat o urgență medicală. Simptomele specifice botulismului pot apărea la câteva ore sau zile de după ce toxina a ajuns în organism. Simptomele sunt similare cu cele din cazul toxiinfecțiilor alimentare, urmate la 1-2 zile de cele neurologice. 90% dintre pacienți acuză vedere neclară, dublă, rezultatele testului caracteristic fiind acela că ei nu mai pot citi nici de la apropiere, nici de la depărtate, lucru îngrijorător care îi determină să solicite consult oftalmologic.

"Simptome digestive la început și apoi neurologice. Dureri abdominale, constipație, sunt lucruri care seamănă cu alte afecțiuni. Neurologic, în momentul în care vorbești de paralizie, cu dificultate de respirație și când ajungi cu aceste complicații în terapie, e un moment destul de tardiv", a explicat anterior dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, pentru Pro TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel