Data publicării:

Congresul SUA vrea declasificarea informaţiilor din timpul pandemiei

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels (Markus Spiske)
Sursa: Pexels (Markus Spiske)

Congresul SUA a adoptat o lege care vizează declasificarea informaţiilor din timpul pandemiei. 

Congresul SUA a adoptat vineri o lege care ordonă serviciilor de informaţii americane să-şi declasifice informaţiile privind originea pandemiei, în timp ce ipoteza unei scurgeri din laborator a revenit în prim plan, relatează AFP.

Într-un rar moment de uniune, aleşii Camerei Reprezentanţilor au votat acest text în unanimitate. Acesta a fost adoptat deja în Senat cu sprijinul cel două partide şi preşedintele democrat Joe Biden urmează să promulge legea.

Directoarea pentru Informaţii Naţionale, Avril Haines, va avea apoi la dispoziţie 90 de zile pentru a declasifica "orice informaţii despre potenţiale legături dintre Institutul de Virologie din Wuhan şi originea coronavirusului".

Un nou coronavirus, responsabil de COVID-19, a apărut în urmă cu peste trei ani în această provincie chineză înainte de a se răspândi în întreaga lume, unde a ucis cel puţin şapte milioane de oameni.

Comunităţile ştiinţifice şi de informaţii au căutat imediat să determine originea virusului pentru a preveni şi a combate mai eficient o viitoare pandemie.

Audiată în această săptămână în Congres, Avril Haines a subliniat că există un consens larg asupra faptului că nu este vorba de "nicio armă biologică, nici de o manipulare genetică".

Comunitatea de informaţii americană este împărţită însă între susţinătorii ipotezei "unei scurgeri din laborator" şi cei ai "expunerii la un animal contaminat", a menţionat Avril Haines, scrie Agerpres.

Fost ministru al Sănătăţii din Marea Britanie, sfătuit să îşi tempereze tonul cu privire la originea pandemiei

Fostul ministru britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a primit recomandări din partea biroului prim-ministrului să-şi "tempereze tonul" consideraţiilor cu privire la posibila origine a pandemiei de COVID-19 într-un laborator din China, abordată în memoriile sale, potrivit unor informaţii din corespondenţa sa, relatează dpa.

Oficiali au avertizat că "vor fi probleme" dacă fostul ministru britanic va relua afirmaţia în jurnalul său despre pandemie, "Pandemic Diaries", şi au insistat că trebuie să clarifice faptul că această opinie nu reflectă punctul de vedere al guvernului, potrivit The Daily Telegraph.

Modificările în jurnal au fost făcute după ce Matt Hancock a trimis manuscrisul la biroul prim-ministrului pentru revizuire, anul trecut - o procedură care trebuie urmată de toţi foştii miniştri.

"Frica globala de chinezi nu trebuie să stea în calea unei anchete complete despre ceea ce s-a întâmplat", a scris el în manuscris.

În răspuns, biroul prim-ministrului a scris: "Acest lucru este extrem de sensibil şi ar cauza probleme dacă ar fi făcut cunoscut. Trebuie să reiasă mai clar că este doar o presupunere şi că nu sunt dezvăluite informaţii confidenţiale primite din interiorul guvernului. Ar trebui de asemenea să fie clar că acestea nu sunt puncte de vedere sau convingeri ale Guvernului Majestăţii Sale".

De asemenea, biroul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la comparaţiile propuse în carte între Institutul de Virologie din Wuhan - în oraşul în care virusul a apărut pentru prima dată - şi laboratoarele de cercetare ale Ministerului britanic al Apărării de la Porton Down.

Hancock a scris iniţial că a fost "o coincidenţă prea mare" că pandemia a început în acelaşi oraş în care se află institutul.

"Singura alternativă plauzibilă este că virusul a fost adus în Wuhan pentru a fi studiat şi apoi a scăpat", a scris el într-un pasaj din carte.

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), agenţie din cadrul Departamentului de Justiţie a SUA, a apreciat săptămâna trecută că un accident de laborator din Wuhan, în China, se află "foarte probabil" la originea pandemiei de COVID-19, la două zile după ce o ipoteză similară fusese avansată de Departamentul american al Energiei. Beijingul contestă ferm aceste afirmaţii.

Pentru comunitatea ştiinţifică, este crucial să fie determinată originea pandemiei de COVID-19 pentru a preveni şi a combate mai bine un viitor val epidemic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel