Congresul SUA a adoptat o lege care protejează căsătoriile între persoane de acelaşi sex
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Pexels
Pexels
Congresul SUA a adoptat joi o lege care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex pe întreg teritoriul ţării, de teama unui recul la Curtea Supremă pe acest subiect, relatează AFP.   

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat să o promulge fără întârziere. Uniunile între persoanele gay sau lesbiene sunt garantate de Curtea Supremă a SUA din 2015. Dar, după decizia din iunie a înaltei curţi împotriva avortului, mulţi progresişti se tem că şi acest drept ar putea fi pus în pericol.

Curtea Supremă pare deja pregătită să autorizeze anumite afaceri americane să refuze servirea cuplurilor de acelaşi sex, în numele libertăţii de expresie. Instanţa ar putea tranşa această chestiune în vară.

O majoritate largă a americanilor, inclusiv în rândurile republicanilor, sprijină căsătoria între persoane de acelaşi sex. Însă dreapta religioasă se opune în mare majoritate.

Concret, legea adoptată de Congresul american abrogă legi anterioare care defineau căsătoria ca uniunea între un bărbat şi o femeie. În plus, le interzice ofiţerilor de stare civilă, indiferent de statul unde lucrează, să discrimineze cuplurile 'din cauza sexului, rase, etniei sau originii lor'.

Ea a fost votată de toţi aleşii democraţi şi de 39 de republicani, în timp ce 169 de membri ai Partidului Republican s-au opus. 'Cred că este o cale proastă de urmat', a declarat alesul republican Jim Jordan, un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump.

Textul, numit 'Legea privind respectarea căsătoriei', a fost aprobat de Senat săptămâna trecută. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care nu va mai fi în funcţie din ianuarie, a salutat că 'una dintre ultimele legi' pe care le va semna în poziţia de 'speaker' protejează acest tip de uniuni.

În plen, cu câteva minute înainte de vot, ea i-a adus un omagiu lui Harvey Milk, primul consilier municipal din California deschis gay, asasinat în 1978. 'El le-a spus într-o zi susţinătorilor săi: 'Am gustat libertatea, nu mă voi întoarce, a declarat ea.

'Astăzi, Camera Reprezentanţilor este cu mândrie alături de forţele libertăţii, împotriva unei reveniri în trecut', a afirmat Nancy Pelosi.

Putin a promulgat o lege care restrânge și mai mult drepturile comunității LGBT

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care extinde restricţiile asupra promovării a ceea ce denumeşte "propagandă LGBT", interzicând practic orice exprimare în public a comportamentului sau stilului de viaţă LGBT in Rusia, informează Reuters.

Potrivit noii legi, care lărgeşte interpretarea a ceea ce este calificat drept "propagandă LGBT" în Rusia, orice acţiune sau răspândire de informaţii considerate o încercare de promovare a homosexualităţii în public, online sau în filme, cărţi ori reclame ar putea fi sancţionată cu o amendă severă.

Legea extinde o lege anterioară împotriva propagandei LGBT în Rusia care a interzis "manifestarea" unui comportament LGBT în faţa copiilor.

Ea survine în contextul în care Kremlinul exercită o presiune sporită asupra grupurilor minoritare şi oponenţilor lui Putin în Rusia, anulând grupuri media independente şi continuând înăbuşirea libertăţii de exprimare, în timp ce Moscova îşi intensifică o campanie lungă de un deceniu pentru a promova ceea ce ea spune că sunt valori "tradiţionale", notează Reuters.

Autorităţile au folosit deja legea existentă pentru a opri marşuri Gay Pride şi pentru a reţine activişti pentru drepturile homosexualilor.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că noua lege vizează să scoată cu totul din viaţa publică aşa-numitele stiluri de viaţă LGBT "netradiţionale", practicate de lesbiene, bărbaţi gay, bisexuali şi persoane transgender, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel