Congres PSD, rezultatele votului. Chirieac: Lucru greu de făcut. Scad şansele lui Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele informaţii legate de rezultatul votului de la Congresul PSD, potrivit cărora Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD, Eugen Teodorovici - președinte executiv al PSD, Mihai Fifor - secretar general al PSD.

"Victorie pentru doamna Dăncilă"

"Este o victorie pentru doamna Dăncilă şi echipa pe care şi-a dorit-o. În momentul în care Liviu Dragnea a fost arestat, în procesul acela atât de discutabil, de-a stânga şi de-a dreapta sa s-au aşezat imediat Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor. Astăzi, PSD şi-a adunat cioburile şi a încercat să se refacă. S-a refăcut deocamdată. Să vedem dacă se şi poate întări pentru următoarea luptă electorală care nu este simplă deloc: alegerile prezidenţiale. Dacă Eugen Teodorovici va fi candidatiul PSD la prezidenţiale, să vedem dacă doamna Dăncilă va reuşi - lucru greu de făcut - să separe guvernarea şi partidul de candidatura la prezidenţiale.

PSD, astăzi când vorbim, pleacă de pe poziţia a treia, ca şanse pentru Preşedinţia României. Prima şansă o are candidatul USR-PLUS, Cioloș sau Barna, a doua şansă - Klaus Iohannis, a treia şansă ar fi a candidatului PSD, în acest moment. PSD are tot interesul, şi pentru electoratul său şi pentru România, să-şi continue guvernarea până la viitoarele alegeri parlamentare. Dacă guvernează bine, are o bună şansă să obţină primul loc la parlamentare. Dacă nu şi este înfrânt, sunt puţine şanse ca PSD să mai revină la putere în orizontul de timp următor", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

Ce ar trebui să facă Viorica Dăncilă pentru a fructifica şansele pe care le are?

"Doamna Dăncilă va trebui să nu stea lipită de candidatul la prezidențiale. Adică Guvernul merge într-o direcţie, candidatul la prezidențiale trebuie să îşi asume un lucru foarte greu: întreaga luptă politică. Dacă va câştiga prezidențialele, atunci este victoria partidului şi a sa. Dacă va pierde, înfrângerea este numai a sa. Alegerea lui Teodorovici, în funcţia de preşedinte executiv, este şi bună, dar mai ales rea fiindcă el s-a retras. Am înţeles că, azi-noapte, într-un restaurant din Capitală, un sociolog a reuşit să îl convingă să se reînscrie în această cursă.

Important este că, în momentul acesta, ca preşedinte executiv, candidatura posibilă a lui Teodorovici la prezidențiale este strâns lipită de partid. O eventuală înfrângere a sa devine şi înfrângerea partidului. Dacă nu avea o funcție importantă în partid, atunci era mai puţin înfrângerea PSD pentru că partidul oricum îl va sprijini pentru candidatura la prezidențiale, în primul tur. Dacă PSD nu intră în turul doi, în mod paradoxal scad enorm şansele lui Klaus Iohannis pentru că electoratul de stânga, chiar dacă ar primi recomandare de la PSD să îl voteze pe Iohannis, tot nu ar vota aşa. De-a lungul timpului, de mult prea multe ori, președintele a făcut distincţia, în mod deschis, oficial: PSD-iștii şi românii. Lucru greu de trecut pentru electoratul de stânga. Atunci, unii vor sta acasă şi cei care se mai duc vor vota cu Cioloș sau cu Barna", a mai spus analistul politic.

"Lucrurile nu stau chiar aşa"

"Apropo, o informaţie: cu toţii am crezut că domnul Cioloș, care a primit şefia grupului Renew Europe, a primit un premiu de consolare. Înţeleg, din surse diplomatice de la Paris, că lucrurile nu stau chiar aşa. S-au gândit să îi ofere o platformă mai de grabă pentru prezidenţialele de anul acesta. Aşadar, lupta din România USR-PLUS pentru postul de candidat la Preşedinţie rămâne în continuare deschisă", a spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel