Data actualizării:
Data publicării:

Congres PSD. Alegeri pentru noua conducere. Rezultat vot LIVE VIDEO + text

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Politica
WhatsApp
Congres PSD
Congres PSD

Sâmbătă, 29 iunie, are loc Congresul PSD. Social-democraţii îşi aleg noua conducere. Delegaţii care participă la Congresul PSD vor decide prin vot cine va ocupa funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general al PSD.

Alegeri prezidentiale 2024

Vezi și: 

CONGRES PSD 29 iunie. Noul președinte al PSD, cine este

CONGRES PSD 29 iunie. Noul președinte executiv, rezultat vot, cine este

CONGRES PSD 29 iunie, rezultat vot. Noul secretar general al PSD, cine este



LIVE TEXT:

Viorica Dăncilă, președinte al PSD 

Eugen Teodorovici, președinte executiv al PSD - 2.463 de voturi

Mihai Fifor, secretar general al PSD - 2.366 de voturi

- S-a terminat votul. Urmează rezultatele.

- A FOST DECLARATĂ DESCHISĂ PROCEDURA DE VOT. Este pauză. Participanţii se vor reîntoarce în sală la anunţarea votului.

- Este prezentată procedura de votare pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general.

- Marian Oprişan a fost fluierat şi huiduit când s-a urcat pe scenă. Acesta, uimit de reacţia din sală, a spus "se pare că nu vreţi să mai vorbesc" şi a coborât de pe scenă. 

- S-au încheiat discursurile candidaţilor. Marian Oprişan şi Victor Boştinaru au cerut să ia cuvântul.

Urmează discursurile celor care candidează pentru funcţia de secretar general PSD:


Codrin Ştefănescu:

- Am fost 7 ani secretar general şi secretar general adjunct. Nu mi-am făcut pliante, pentru că ştiţi cine sunt.

- O să vorbesc despre curaj şi loialitate. Nu pot să uit că în România s-au produs abuzuri inimaginabile. Cum pot să uit că un întreg partid a fost vânat ani de zile. De aceea am fost alături de Adrian Năstase când nu a mai fost nimeni. Alături de tine Olguţa Vasilescu, de Mircea şi Vlad Cosma, de întreaga Prahova, alături de liderul nostru aflat după gratii. Astăzi, Liviu Dragnea este pur şi simplu deţinut politic. 

Felix Stroe:

- Să sperăm ca înţelepciunea şi profesionalismul colegilor noştri să fie remediul problemelor. 

Gabriel Petrea:

- În loc să vorbim despre viitor, am deschis froturi cu toată lumea.

- Să dăm o şansă tinerilor să demonstrez ceea ce pot.

Rodica Nassar:

- Suntem aici, acum, nu pentru că ne-am dorit-o, ci pentru că nu avem încotro. Am fost şi suntem cel mai mare partid al ţării. PSD a adus mai multă bunăstare oamenilor şi mai multă dezvoltare ţării.

Mihai Fifor: 

- Noi nu ne uităm liderii. Nu cred că e cineva în această sală care l-au uitat pe Liviu Dragnea. Nu cred că e cineva care l-a uitat pe Adrian Năstase.

- Am sentimentul că oamenii ne-au arătat că trebuie să facem ceva şi să schimbăm ceva în discursul nostru.

- E momentul de prag pe care îl trece PSD. Trebuie să vorbim despre onestitate, să învăţăm să redevenim buni colegi.

- E onorant să mă aflu în faţa dvs şi să vă vorbesc despre echipă. Despre asta e PSD: despre echipă. 


Urmează discursurile pentru candidaţii pentru funcţia de preşedinte executiv:

- Eugen Teodorovici: 

- În 2012 când eram propus pentru Curtea de Conturi Europeană m-a întrebat Victor Ponta de ce nu plec şi i-am spus că rămân în România pentru a face lucruri bune pentru ţară.

- O felicit pe Olguţa Vasilescu că a dus legile salarizării şi pensiilor, legi pe care şi le-a asumat.

- Astăzi suntem foarte vocali, ceea ce este bine, mă bucur că foarte mulţi lideri devin tot mai încrezători în partid. E o şansă pentru partid să aibă un preşedinte care să unească.

- Întotdeauna sprijinul e la Ministerul de Finanţe. Ce vor miniştrii e dorinţă, ce vrea premierul şi ministrul de Finanţe e putinţă.

- Am luat câteva hârtii cu mine. Din suflet, voiam să spun că le-am luat pentru a mă simţi mai sigur. 

- Au mai susţinut discursuri Daniel Florea şi Daniel Suciu.

- Sorin Bota: 

- Am decis să mă retrag și să îl susțin pe Eugen Teodorovici și îi rog pe toți cei de aici să îl voteze.

- În partid trebuie încurajată competiţia reală, pe valori şi nu pe grupuri de interese. Eu aşa văd lucruri nu din 26 mai ci mai de mult. Poate că mai aveam nevoie de un duş rece. Doresc să mă implic mai mult fără a abdica de la principiile social-democraţiei. Nu ofer posturi nici contracte pentru primari, poate în viitor prin noi programe de dezvoltare a comunităţilor. 

- Noi, PSD-ul de azi suntem continuatorii mişcării de stânga care a început în 1893. (...) Azi, din păcate, stânga a început să fie dezbinată iar PSD să fie demonizat.

- Cred că începând de azi democraţia internă în partid a revenit ca parte a valorilor social-democrate. 

- Viorica Dăncilă: 

- Suntem într-um moment în care putem să mergem pe experienţă, pe certitudine, sau să mergem şovăitori doar cu speranţa. PSD trebui să redevină cel mai mare şi mai puternic partid din România. (...) Eu cred în fiecare dintre voi, cred în cei care ne urmăresc de acasă. Împreună am construit o temeie solidă pentru această ţară. 

- Ştiu cât de important e să cunoşti acest partid, să ţii legătura cu oamenii, să-i asculţi. 

- Alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare sunt provocări din care trebuie să ieşim victorioşi. Cum vom face acest lucru? Prin discursuri frumoase dar lipsite de fundament sau din ceea ce facem?

-  E esenţial să ne cunoaştem şi să ne asumăm istoria, cu lucrurile bune şi cu cele mai puţin bune. Trebuie să începem un nou capitol pentru PSD. Aceste alegeri nu sunt despre o persoană sau un grup, despre putere sau interese, sunt pentru PSD, sunt despre drumul pe care vrem să mergem. Sunt despre ce ne dorim pentru România.


- Liviu Pleşoianu: 

- Vă rog să votaţi astfel încât la acest congres să triumfe adevărul, nu ipocrizia. Vorba liberă, nu tăcerea nevinovată. Nu votaţi pentru Pleşoianu, Şerban, Andronescu, Dăncilă, nici măcar pentru PSD. Votaţi pentru România

- Eu în 2012 nu numai că nu eram în politică, nici nu-mi imaginam că voi face pasul. Dar în 2012 eram în partea cealaltă, credeam în dreptate până la capăt, eram unul dintre cetăţenii care mergeau la 40 de grade să-l suspende pe Traian Băsescu. (...) În 2019, şi-a permis domnul Ponta să spună că l-a sunat Barosso de la Comisia Europeană şi i-a spus, "bă, aşa nu se poate". Şi domnul Ponta a spus nu se poate aşa, dar dacă domnul Barosso spune că nu e în regulă, nu putem face nimic şi rămâne Băsescu mai departe. 

- Darius Vâlcov e urmărit penal pentru că şi-a permis să publice pe Facebook protocolul secret din 2016 între SRI şi PG. Cei care au semnat protocoalele sunt bine mersi. Darius Vâlcov, deşi CCR a spus că acele protocoale sunt ilegale, e urmărit de acel sistem nenorocit despre care au am vorbit. 

- La precedentul congres, când toată lumea l-a aplaudat pe Liviu Dragnea, în acel moment am stat jos. Ştiţi de ce? Pentru că la acel moment am considerat că nu e corect ca unii dintre candidaţi să nu apuce să vorbească. Dar astăzi stau în picioare, aleg să nu tac şi vă spun ceea ce trebuie spus: sentinţa de condamnare a lui Liviu Dragnea nu a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri. A însemnat două lucruri: miză electorală şi trofeu electoral. 

- Aud de câteva săptămâni un referen perdant: Să tăcem ca să nu vină monştrii cei răi. 

- Am fost tentat să vin într-o cămaşă albă, aşa cum m-am urcat pe scenă la marele miting împotriva abuzurilor. Dar m-am hotărât să vin în cămaşă neagră, pentru că vreau să vă povestesc un film horror. 


- Discurs Şerban Nicolae: 

- Urmează un nou Centenar pentru România. Am celebrat Centenarul Marii Uniri. În 1919 armata română trecea Tisa ca să elibereze Ungaria de pericolul bolşevismului. Fiind o armată demnă şi respectată, trecea după 7 luni Tisa înapoi. 

- Mi-am parcurs drumul şi la organizaţia de tineret. Şi am fost emoţionat de tânărul din Alba care a cântat imnul. Pentru ei avem această obligaţie de a ne asuma datoria faţă de societate.

- Trebuie să fim cu fruntea sus, să fim mândri de ceea ce am realizat.

- Sunt unul dintre voi de 30 de ani. Alegerile de astăzi nu sunt nişte alegeri obişnuite. Sunt foarte importante pentru că privesc următorii cinci ani. Ne croim astăzi un drum de unitate, de solidaritate, cu fruntea sus, către ceea ce urmează.


- Ia cuvântul Ecaterina Andronescu: 

- Trebuie să realizăm infrastructura tehnologică prin care să putem comunica cu toţi colegii. Aceste căi nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe mai mult. Trebuie să formăm oamenii pregătiţi pentru a construi viitorul. Să aducem în rândul nostru tineri corporatişti.

Am intrat în politică fiind convinsă că politica e arta de a te pune în slujba oamenilor. Nu e niciun judeţ în această ţară în care eu să fi fost o singură dată. PSD a fost şi trebuie să fie partidul dezvoltării României. După o guvernare în care rezultatele au fost pozitive am pierdut alegerile pentru Parlamentul European şi trebuie să ne întrebăm cu ce i-am dezamăgit pe oameni, ce am greşit şi cum să ne corectăm greşelile. Avem potenţialul şi forţa de a îndrepta lucrurile pe care le-am făcut greşit.

- Au rămas multe lucruri de făcut. Trebuie să facem autostrăzi. La 100 de ani de la Unire trebuie să legăm regiunile ţării. E o obligaţie pe care şi-a asumat-o premierul şi pe care toţi trebuie să ne-o asumăm.

- Viorica Dăncilă, discurs:

Programul politic pe care vi-l propun, "România la puterea zece", se află în mapele dumneavoastră. Programul politic pe care vi-l propun, "România la puterea zece", se află în mapele dumneavoastră. Am toată încrederea în această proiecţie pentru viitor. Trebuie să ţinem minte că schimbarea începe cu noi, cu voi, cu toţi cei care ştiu că trebuie să mergem înainte uniţi. Numai împreună suntem puternici. 

Văd în această sală mii de oameni dedicaţi, puternici, loiali credinţelor social-democrate şi românilor. Îmi întăreşte convingerea că suntem un partid puternic. (...) E timpul ca PSD să demonstreze că are forţa să răspundă corect aşteptărilor din societate. Vom avea dezbateri de substanţă, constructive, transparente. (...) Este PSD soluţia cea mai bună pentru guvernarea României? Răspunsul este, cu siguranţă, da. Iar sprijinul şi susţinerea dvs îmi dau puterea să merg mai departe. Sunt mândră că sunt social-democrată şi sunt onorată că m-ai învestit cu responsabilitarea guvernării. (...) Am deblocat fondurile europene. Când am preluat guvernarea de la tehnocraţia absorbţia era zero. Astăzi am adus-o aproape de media europeană. Aceşti bani europeni au intrat în economie. S-au creat locuri de muncă şi s-au plătit mai mulţi bani către bugetul de stat. (...) Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere. Fiecare proiect va fi atent monitorizat de un departament aflat sub coordonarea primului-ministru. Cine nu respectă termenele, pleacă acasă fără excepţie. (...)  

Am încredere că nu ne vom mai lăsa atraşi în teme false. Mă refer la domeniul justiţiei. Să fiu bine înţeleasă, discuţia despre abuzurile din justiţie era necesară. Vreau ca această luptă cu abuzurile să nu mai pară o luptă pentru politicieni. Ci pentru a-i apăra pe cetăţeni; cetăţeanul obişnuit e cel mai vulnerabil în faţa abuzurilor. Nu trebuie să ne mai izolăm în plan extern, să dăm impresia că vrem să modificăm legea pentru cine ştie ce interese ascunse. Trebuie să dovedim că am înţeles votul de la referendum. Guvernul nu va emite nicio OUG pe justiţie. Orice modificare trebuie să se facă printr-o dezbatere transparentă. 

- Călin Popescu Tăriceanu se adresează celor prezenţi în sală: „A urmat sigur o perioadă care a fost marcată de colaborarea noastră în cadrul USL, apoi am fost împreună în opoziție în perioada celui mai toxic guvern condus de dl Cioloș, în 2016, Guvern care era condus de fapt de președintele Iohannis, președintele compartamentului distructiv, copiat de la prietenul nostru Traian Băsescu.

În acești doi ani și jumătate nu ne-am luptat doar cu opoziția, ci și cu structuri oculte. Servicii secrete care se ocupă de cu totul altceva decât de ceea ce ar fi firesc, servicii care ar trebui să își chetuiască bugetele pentru apărare cetățenilor. Aceste servicii secrete car eguverenază mișcări de stradă #rezist. În spatele acestei perdele de zgomote pe stradă sunt scoși din pălărie inși de mucava care sunt impuși drept noi lideri ai noului val și salvator ai nației”.

- Vorbeşte secretarul general interimar, Rodica Nassar.

- Mihai Fifor deschide lucrările Congresului extraordinar al PSD: Este aşa cum ştiţi, cel mai important eveniment politic al partidului nostru. Se simte o tensiune mare, ceea ce arată că vom avea o competiţie vie, democratică. (...) Vă asigur că astăzi nu va fi o luptă, ci o competiţie. În final vom fi cu toţii în aceeaşi echipă: echipa PSD.

- Se intonează Imnul Naţional. 

- Şerban Nicolae: "Am toate șansele care pot beneficia în urma celor 30 de ani de activitate. Colegii mă cunosc, am avantajul că, nu față de ceilalți, avantaj în general în astfel de candidatură că sunt între colegi. Mă cunosc, știu ce pot , știu ce am făcut până acum, știu ceea ce aș putea să fac, nu am de ce să am emoții, mai degrabă e emoția revederii multora dintre ei, ne întâlnim poate prea rar decât ar trebui. (...) Doamna Dăncilă e prim ministru de un an și cinci luni deja, nu cred că s-a pus problema că ar fi un criteriu sau o perspectivă să punem pe cineva prim ministru pentru a deveni președintele partidului. Din punctul meu de vedere ar trebui separate lucrurile și să fac distincția între activitatea guvernamentală, activitatea parlamentară și activitatea de partid"

- Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, participă şi el, în calitate de invitat, la Congresul PSD.

- Antena 3 anunţă că Eugen Teodorovici şi-a reînscris candidatura la Congresul PSD.

- Liviu Pleşoianu: "Nu am făcut niciun fel de efort pentru a discuta cu vreo organizaţie. Am venit să transmit un mesaj. Nu mi-am schimbat discursul. Astăzi la Congres vorbesc doar candidaţii şi aceasta era singura modalitate de a putea vorbi. Nu iau în calcul o retragere din cursă".

- Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Şerban Nicolae - unul dintre candidaţii pentru şefia partidului au sosit şi ei.

- Ecaterina Andronescu a ajuns la Sala Palatului. Ministrul Educaţiei a declarat că merge până la capăt, chiar dacă prima şansă o are Viorica Dăncilă. "Emoțiile sunt firești în viața oricărui om. Da, este (favorizată Viorica Dăncilă de alegerile într-un singur tur -n.r.), dar ne batem până la capăt. Am exprimat o opțiune și cred că trebuie să fiu un om serios până la capăt, să-mi duc această promisiune. Colegii mei mă știu de atâția ani încât nu am nevoie să-i conving suplimentar", a declarat Ecaterina Andronescu.

- Viorica Dăncilă a sosit la Sala Palatului. "Am încredere în colegii mei", a declarat Viorica Dăncilă.

Congresul PSD are loc la Sala Palatului şi începe la ora 11.00. DC News va transmite LIVE în acest articol Congresul PSD, prezentându-vă principalele declaraţii, discursurile celor care candidează precum şi rezultatul votului.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului PSD şi modificările la statut. "Am stabilit modul de desfăşurare a congresului, modificările pe care le vom face în statut şi am validat candidaturile pe cele trei funcţii care vor fi votate mâine în cadrul congresului", a precizat preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, la finalul CExN. Dăncilă a spus că pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt înscrise patru persoane, iar toate cele patru candidaturi au fost validate de Comitetul Executiv Naţional. Ea a menţionat că pentru funcţia de preşedinte al PSD au mai fost două candidaturi, dar care nu îndeplinesc condiţiile şi nu au fost supuse votului în CExN. 

Cine candidează la Congresul PSD



Cei patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Candidaturile lui Ilie Rotaru şi Cătălin Stochiţă nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate. La funcţia de preşedinte executiv s-au înscris iniţial patru social-democraţi. Vineri, Eugen Teodorovici şi-a retras candidatura, în cursă rămânând Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota. 

Pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras. Potrivit Vioricăi Dăncilă, la congres vor fi alegeri într-un singur tur. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel