Data publicării:
Update: Congres PPE. Ce decid liderii europeni azi la București - live text / foto - video
Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de state, printre care preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţi de partide, dar şi comisari europeni care fac parte din familia politică a Partidului Popularilor Europeni, se reunesc în congres, miercuri şi joi, la Bucureşti.
Rămâneți alături de DC News pentru a afla ce se întâmplă la Congresul PPE!
---------
Update 29: Manifestul care cere aderarea cât mai rapidă a României la Schengen a fost adoptat în unanimitate
Partidul Popular European a adoptat miercuri în unanimitate, în cadrul congresului său de la București, manifestul care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, după ce delegația austriacă a Partidului Popular la putere a renunțat să mai voteze împotrivă.
"S-a produs o surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată că blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen", a declarat miercuri seară eurodeputatul român Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, într-un comunicat de presă.
În manifestul adoptat de PPE se menționează că "avem nevoie de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria și România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene și maritime, ci și a controalelor la frontierele terestre". "Trebuie să reparăm spațiul Schengen, care este în prezent disfuncțional, în special prin consolidarea în continuare a protecției frontierelor externe ale UE și prin prevenirea migrației ilegale către Europa, pentru a avea un spațiu Schengen sigur și complet, fără controale la frontierele interne", mai pledează documentul intern al formațiunii paneuropene.
Mai devreme, în cadrul conferinței de presă comune susținute în deschiderea Congresului PPE, Manfred Weber a recunoscut că există o "provocare austriacă" și a precizat că "în PPE avem opinii diferite asupra unora dintre chestiuni și este absolut democratic să le exprimăm". "Un lucru vreau să-l transmit cu claritate: PPE sprijină extinderea deplină a spațiului Schengen, astfel că România și Bulgaria ar trebui să adere imediat la zona Schengen, respectând toate criteriile", a subliniat Manfred Weber în cadrul conferinței de presă susținute la începerea Congresului PPE, alături de președintele PNL, Nicolae Ciucă.
De asemenea, Manfred Weber a ținut să îi felicite pe "prietenii" români pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene de la 31 martie. "Primul pas este acum aderarea cu frontierele maritime și aeriene și vrem să vedem România și Bulgaria aderând cât de repede la zona Schengen. PPE ca partid este clar asupra acestui lucru", a subliniat liderul PPE.
El s-a folosit de prilej să le ceară și socialiștilor din Austria să ia în considerare o schimbare a opiniei "pentru că și ei se opun acordării accesului deplin al României și Bulgariei la Schengen". "Deci avem o provocare austriacă în fața noastră, trebuie să convingem toate partidele", a mai spus Weber.
Update 28: Nicolae Ciucă a avut o serie de întâlniri bilaterale cu mai mulți lideri europeni
Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a avut miercuri o serie de întâlniri bilaterale cu lideri europeni, precum și cu oficiali și lideri politici de centru-dreapta din Suedia, Bulgaria, Serbia și Italia, cu ocazia Congresului Partidului Popular European, care se desfășoară la București.
Nicolae Ciucă a discutat cu Hans Wallmark, președintele Grupului Parlamentar de Prietenie Suedia - România, aspecte legate de colaborarea bilaterală dintre România și Suedia în Uniunea Europeană, liderul PNL adresând felicitări pentru încheierea procesului de aderare a Suediei la NATO. "Am felicitat Suedia pentru încheierea procesului de aderare la NATO, cu ocazia întrevederii pe care am avut-o cu Hans Wallmark, președintele Grupului Parlamentar de Prietenie Suedia - România. România a fost printre primele țări care a aprobat aderarea Suediei la NATO. Acum ne pregătim să colaborăm în cadrul Alianței. Îi mulțumesc lui Hans Wallmark că este un prieten al României și îmi doresc o colaborare cât mai strânsă în cadrul grupului parlamentar de prietenie dintre țările noastre", a scris Ciucă pe Facebook.
De asemenea, președintele PNL s-a întâlnit cu Boiko Borisov, liderul partidului de guvernământ GERB din Bulgaria, cu care a discutat despre demersurile pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, precum și despre interesele comune din domeniul energiei și al securității în Marea Neagră. "România și Bulgaria împărtășesc un interes fundamental de a fi admise, cu drepturi depline, în Spațiul Schengen. Decizia din luna decembrie pentru admiterea parțială în Schengen este un pas esențial, iar acum trebuie să lucrăm împreună pentru a obține, chiar în acest an, aderarea deplină. Am discutat și despre Coridorul Vertical dintre Grecia, Bulgaria și România pentru transportul gazelor naturale și al gazului natural lichefiat. Acest coridor este un succes energetic pentru țările noastre, iar faptul că alte țări din vecinătate au aderat la acesta este o confirmare a eficacității proiectului. Nu ne unește doar dezideratul intrării în Schengen, ci și poziția strategică în apropierea flancului estic. Independența energetică față de Rusia este extrem de importantă pentru România și pentru Europa, în general. Bulgaria caută, de asemenea, gaze naturale în Marea Neagră. Obiectivul nostru comun este intensificarea colaborării în acest domeniu, pentru a ne dezvolta capacitățile de exploatare și a ne asigura independența energetică în viitorul apropiat", a transmis Ciucă pe Facebook.
La întâlnirea cu Ana Brnabic, premierul Serbiei, Nicolae Ciucă a discutat despre consolidarea legăturilor dintre România și Serbia, fiind convenite mai multe modalități concrete de colaborare pentru următorii ani. "Trebuie să ducem mai departe proiectul european și, în acest sens, reconfirm susținerea parcursului către Uniunea Europeană al Serbiei, cu accentul pe importanța reformelor și consolidarea capacității administrative", a mai scris Ciucă pe Facebook.
Totodată, președintele PNL a discutat cu Antonio Tajani, vicepremierul Italiei, despre subiectul românilor din Italia, cea mai mare comunitate românească din Occident și despre dezvoltarea în continuare a relațiilor economice româno-italiene. "Contăm mult pe Italia pentru menținerea solidarității europene și pentru consolidarea UE. Comunitatea românilor din Italia contribuie mult la legăturile excelente care există între statele noastre. Ne dorim să putem face, în continuare, proiecte educaționale, proiecte culturale pentru milioanele de români din Peninsulă și să colaborăm cu autoritățile italiene într-un mod eficient, cu rezultate vizibile pentru toți cetățenii noștri", a transmis Nicolae Ciucă.
Tot cu acest prilej, liderul PNL a avut întâlniri bilaterale cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit unui comunicat al PNL, discuțiile liderului liberal cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au vizat strategia popularilor europeni pentru victoria în alegerile europene din luna iunie. În contextul războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina, cei doi lideri politici au accentuat nevoia de a promova valori europene precum libertatea, democrația și siguranța, împreună cu nevoia ca Uniunea Europeană să fie în continuare alături de Ucraina, mai arată sursa citată.
De asemenea, Nicolae Ciucă i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că obiectivul european cel mai important al României astăzi este aderarea deplină la Spațiul Schengen. Liderul PNL a subliniat și nevoia ca Uniunea Europeană să susțină fermierii și agricultura românească și să ajute semnificativ Republica Moldova pe drumul ei european.
Totodată, în numele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă și-a exprimat susținerea în privința candidaturii Ursulei von der Leyen pentru al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene. Congresul PPE se desfășoară până joi la București.
Update 27: Maia Sandu, la Congresul EPP
„Mulțumesc oportunității deosebite de a mă adresa acestui forum PPE. Totodată, mulțumesc Partidului Național Liberal și președintelui PPE, domnul Weber, pentru găzduire. Ne-am strâns aici într-un moment de turnură. Libertatea și democrația liberală, în toată Europa, este pusă la grea încercare. Agresiunea neprovocată la adresa Ucrainei are ca scop să întoarcă arena geopolitică la realitățile cinice ale trecutului. Nu avem niciun dubiu că, în ciuda provocărilor, comunitatea democrațiilor care prețuiește libertățile individuale, drepturile omului, alegerile competitive și societățile deschise reprezintă cea mai bună fundație pentru o lume mai justă, prosperă și cu mai multă pace.
Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de curaj, determinare și de o unitate oferită de scopuri comune pentru a proteja societățile libere și a repudia agresiunea din calea tuturor. Istoria ne-a arătat că agresiunea nu ne va părăsi dacă noi doar ne întoarcem din calea ei. Agresiunea se întoarce mereu, într-un mod mult mai urât, până în punctul în care e oprită. Acum nu este timpul potrivit pentru interese individuale înguste. Acum este vremea să fim generoși. Acum este momentul să fim idealiști. Acum trebuie să confruntăm situația sub deviza crezurilor comune pe care le avem - democrația, libertatea de alegere, pacea.
Doamnelor și domnilor, securitatea Europei se joacă în Ucraina. Nu este vremea pentru dubii. Ucraina are nevoie de ajutor complet din partea tuturor națiunilor europene libere. Nu există o prioritate mai urgentă decât cea de a ajuta Ucraina și de a securiza pacea. După Ucraina urmează Moldova. Ceea ce se întâmplă în Ucraina va contura viitorul Moldovei pentru deceniile care vor urma. Rusia vrea să captureze Moldova în sfera ei de influență, fără să îi pese de drepturile omului, libertatea de exprimare și fără alegeri libere.
Rusia e de părere că nu trebuie să întrebe țările mai mici, precum a noastră, ce ne dorim cu adevărat. Pentru Rusia, poporul Republicii Moldova nu are nimic de spus pentru viitorul lui. Suntem văzuți precum niște linii pe o hartă. Dar poporul moldovean a ales un drum diferit. Astăzi, Moldova nu este pe masă, așa cum își dorește Rusia, ci se află la masa negocierilor. Poporul nostru a făcut o alegerea suverană de a nu fi capturați, din nou, în sfera de influență rusească. A fost decizia noastră fermă de a trăi liberi, într-o democrație, nu sub opresiune și frică. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de suportul vostru ferm și credibil pentru alegerea aceasta”, a continuat aceasta.
Update 26: Protest antieuropean la Congresul PPE
Manifestanții scandează împotriva Ursulei von der Leyen, actualul președinte al Comisiei Europene: ”Ursula, nu uita, România nu te vrea!”
Vezi mai multe informații aici.
Update 25: Emil Boc: Nu există reţetă magică a câştigării alegerilor
În discursul său, Boc a plecat de la o definiție amplă a democrației, evidențiind importanța servirii interesului public. "Democrația este guvernarea poporului, cu poporul și pentru popor", a subliniat el, adăugând că este crucial ca aleșii locali, europeni sau naționali să aibă prioritate absolută în a servi interesul public major, ceea ce îi va conduce la succes în alegeri.
Primarul Clujului a subliniat că încrederea și ascultarea oamenilor sunt elemente esențiale în politică. "Cea mai bună politică este politica rezolvării problemelor oamenilor", a declarat Boc, evidențiind necesitatea de a oferi soluții concrete la problemele reale ale cetățenilor.
Emil Boc a evidențiat și importanța identificării și valorificării avantajului competitiv al fiecărei comunități, subliniind exemplul municipiului Cluj-Napoca, care a devenit un puternic centru de inovare și dezvoltare economică, bazându-se pe economia cunoașterii și inovare.
În încheiere, primarul Boc a pledat pentru solidaritate în Europa, subliniind că doar prin colaborare între economia de piață și coeziune, Partidul Popular European poate asigura pace, prosperitate și un viitor sigur pentru toți cetățenii europeni.
Fragmente din discurs:
„Mulţumesc pentru această invitaţie, (...) pentru faptul că se permite autorităţilor locale şi regionale să arate că sunt parte a acestei mari familii a partidului nostru şi că împreună am reuşit şi vom reuşi şi în alegerile europarlamentare care urmează, dând viitor şi partidului nostru şi Uniunii Europene. De aceea, acest manifest pe care-l vom discuta şi vota reprezintă, practic, esenţa fiecărei entităţi din această Europă. Democraţia este guvernarea poporului, cu poporul şi pentru popor. (...) Este atât de important să nu uităm partea asta finală - pentru popor. Noi, cei care suntem aleşi locali sau europeni sau naţionali, cât timp vom avea prioritate absolută preocuparea de a servi interesul public major, şapte zile din şapte, (...) vom fi învingători. Deci, nu există reţetă magică a câştigării alegerilor. Colegii mei au prezentat câteva ingrediente, pentru că politica este o ştiinţă la fel de exactă ca matematica, să ştiţi, iar unul din ingrediente este (...) încrederea pe care trebuie să o câştigi şi care se pierde atât de repede. Esenţa încrederii stă în preocuparea constantă pentru interesul public.
Nu poţi să faci un manifest din laboratoarele de inteligenţă artificială, oricât de superbă ar fi inteligenţa artificială. Manifestul trebuie să se bazeze pe problemele reale şi pe soluţiile concrete la soluţiile oamenilor. Cea mai bună politică este politica rezolvării problemelor oamenilor. Capacitatea de a asculta, după aceea trebuie să fie transpusă în acţiune, în viziune.
Obiectivul nostru este să identificăm acel avantaj, să-l potenţăm şi să oferim oamenilor slujbe bine plătite şi calitate a vieţii. Dacă această preocupare există, cu siguranţă noi putem reuşi. Ne-am luat avantajul competitiv de a avea 10 universităţi, peste 100.000 de studenţi, şi am spus - economia cunoaşterii bazată pe inovare este viitorul şi am devenit cu ajutorul Europei un puternic centru de inovare din centrul şi estul Europei. Şi mă bucur că acest manifest pe care noi îl susţinem astăzi, are, pe de-o parte, economia de piaţă, competitivitatea Europei, dar şi celelalte faţete ale monedei, solidaritatea şi coeziunea. Mergând împreună economia de piaţă şi coeziunea vom fi învingători în Europa, o Europă care doar cu Partidul Popular European, aşa cum a demonstrat, a reuşit să domine cinci crize şi să le stăpânească. E singura forţă politică care poate oferi cetăţenilor cea mai bună şansă să avem pace, prosperitate şi viitor în Europa.”
Update 24: Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a surprins audiența Congresului PPE desfășurat în București, exprimându-și primele cuvinte în limba română.
În deschiderea discursului său, Weber a declarat: "Mă bucur să fiu în București!". Gestul său a fost întâmpinat cu căldură și entuziasm din partea participanților la eveniment.
După acest moment de apreciere, Manfred Weber și-a continuat discursul în limba engleză, adresându-se publicului cu un mesaj de recunoștință și apreciere pentru ospitalitatea românilor și pentru atmosfera extraordinară a orașului București.
"Primul meu mesaj se îndreaptă către prietenii noștri români, pentru ospitalitatea lor incredibilă. Un oraș magic precum Bucureștiul este cel mai bun exemplu pentru modul nostru european de a trăi, pentru cultura și valorile noastre - pentru tot ceea ce ne face europeni. Mulțumesc, dragă Klaus Iohannis, mulțumesc, dragă Nicolae Ciucă, mulțumesc, dragă Hunor Kelemen, pentru că ne-ați primit la București."
Update 23: Discursul lui Nicolae Ciucă:
"Simpatizanţi liberali, aşa cum am afirmat şi ieri, prin evenimentul din aceste zile Partidul Naţional Liberal îşi reconfirmă rolul de partid pro-european, militând în toată istoria sa împotriva izolării României în Europa şi în lume. Astăzi, aici avem o nouă reconfirmare că tradiţia liberală revigorează destinul neamului nostru. Partidul Naţional Liberal arată astăzi lumii şi ţării că România contează, are un cuvânt de spus, poate deveni un loc în care se gândesc şi se scriu noi platforme politice.
Ne continuăm istoria scriind cartea prezentului şi a viitorului, motiv pentru care a fi liberal înseamnă a fi mereu în pas cu timpul. Mesajul nostru pro-european este şi sprijinul celor peste 4 milioane de compatrioţi care locuiesc în spaţiul Uniunii Europene şi al Marii Britanii. Destinul şi viitorul românilor este Uniunea Europeană şi acest fapt trebuie să ne inspire pe toţi politicieni, formatori de opinie, cetăţeni europeni de bine, indiferent de naţionalitate.
Ne aflăm într-o coaliţie care dovedeşte că politica naţională şi europeană este o prioritate. Era necesar să identificăm soluţii pentru a nu ne diviza şi mai mult ca societate. Avem idei politice diferite, dar respectul şi buna comunicare ne vor ajuta să găsim modalităţile de a guverna într-o perioadă dificilă. Trebuie să învăţăm din lecţiile trecutului şi să devenim constructivi. Oamenii nu mai doresc circ politic, vor rezolvarea problemelor care devin o povară pentru mulţi dintre ei.
Nu trebuie să pretindem să fim votaţi, trebuie să convingem să merităm să fim votaţi pentru a câştiga alegerile. Avem nevoie să câştigăm încredere a cetăţenilor fără a le oferi speranţe false. Avem nevoie de o politică onestă pentru a-i asigura pe votanţii noştri că suntem un partid cu conştiinţă şi avem voinţa de a ne ocupa de nevoile lor şi de a conduce România. Invit, stimaţi colegi şi simpatizanţi liberali, să identificăm în acest an un standard în jurul căruia să se regăsească cei loiali ideilor liberale şi creştin-democrate, clasa de mijloc, antreprenorii mici şi mijlocii şi mai ales tinerii. Congresul Partidului Popular este un motiv pentru a vă alătura celei mai importante familii politice europene, care arată anvergura şi importanţa partidului nostru.”
Update 22: Discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, la congresul Partidului Popular European din București:
„Sunt Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, care este cea mai veche organizație membră a Partidului Popular European din România. Reprezint o comunitate etnică de 1,2 milioane de persoane. Încă din primul moment, după căderea dictaturii comuniste, comunitatea pe care o reprezint a crezut că locul țării noastre este în Uniunea Europeană, pe atunci Comunitatea Economică Europeană, și în Alianța Nord-Atlantică.
Experiența noastră istorică arată că dinspre Est nu a venit niciodată prosperitate. Dinspre Est nu a venit niciodată libertate și nu a venit nici securitate. Credem acest lucru și astăzi. Sunt un om onest și deschis, îmi place să spun lucrurilor pe nume.
Doamnelor și domnilor,
Nu am mai fost într-o situație atât de dificilă de zeci de ani. De zeci de ani nu am mai fost nevoiți să răspundem la atât de multe provocări în același timp. De foarte, foarte mult timp nu am asistat la atâtea crize care să ne amenințe stilul de viață european cu care ne-am obișnuit, prosperitatea, predictibilitatea, securitatea și libertatea. Vedem acum oameni furioși, frustrați, lipsiți de speranță, care simt că le fuge pământul de sub picioare. Aceștia își doresc siguranță și predictibilitate. Ei se așteaptă ca cei cărora le-au încredințat viețile să se ocupe de problemele lor reale.
Suntem cu toții responsabili pentru această situație. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Suntem responsabili deoarece conducem Uniunea Europeană de cel puțin zece ani. Suntem responsabili pentru că, în majoritatea statelor membre ale Uniunii, liderii partidelor noastre sunt la putere. Și prima responsabilitate aparține, întotdeauna, celui care se află la conducere. Nu putem să aruncăm această responsabilitate pe umerii altora prin diverse trucuri retorice și stratageme politice.
Dragi prieteni,
Partidul Popular European are și astăzi o responsabilitate uriașă. Depinde de noi care va fi viitorul în Europa. Depinde de noi dacă oamenii ne vor crede din nou că nu reprezentăm birocrația, că nu reprezentăm interese economice exclusive, ci interesele oamenilor obișnuiți. De aceea, trebuie să clarificăm câteva lucruri.
În primul rând, cine suntem noi. Care sunt valorile pe care le susținem. Pe cine reprezentăm. Și care este viziunea noastră. Nu există niciun dezacord între noi în ceea ce privește valorile fundamentale. Dar trebuie să fim capabili să ne deosebim de socialiști, de verzi, de liberali. Nu putem spune aceleași lucruri pe care le spun și ei. Nu putem repeta temele lor, pentru că atunci vom deveni ca ei. Iar alegătorii noștri se vor îndepărta de noi, iar alegătorii lor nu ne vor vota. Trebuie să arătăm ce ne face diferiți, ce ne face mai buni decât ei. Aceasta nu este o sarcină ușoară. Dar nu este nici imposibilă.
Astăzi trebuie să arătăm, locul Uniunii Europene în cadrul coordonatelor noii ordini mondiale care se conturează. Trebuie să fim clari: avantajul comparativ și competitivitatea economiei europene nu pot fi sacrificate în interesul unei tranziții verzi forțate. Iubim mediul, aerul curat și apa curată. Dar avem nevoie de o tranziție care să nu aducă mai multe sacrificii decât câștiguri. Tranziția trebuie să fie moderată, trebuie să o parcurgem pas cu pas. De asemenea, trebuie să fim conștienți că tot mai mulți oameni se simt ca niște orfani politici. Trebuie se ne întoarcem privirea spre ei, lor trebuie să le întindem mâna. Nu putem lăsa partidele anti-mainstream, extremiste, să fie singurele care să se revendice a fi reprezentantele acestor categorii de persoane care au înregistrat o creștere accentuată în ultima perioadă.
Partidul Popular European trebuie să-și asume, din nou, ferm, reprezentarea fermierilor, agricultorilor și a întreprinzătorilor mici și mijlocii. Iar Uniunea Europeană trebuie să se asigure că drepturile minorităților naționale autohtone din Europa sunt respectate, oricât de dificil ar fi pentru unele state membre să accepte acest lucru. Aceasta este, de asemenea, o sarcină europeană, deoarece diversitatea culturală și etnică sunt elemente esențiale ale Europei unite.
Uniunea Europeană trebuie să devină din nou puternică. Dar puternică nu în interior, față de unii care nu sunt de acord cu modul în care este condusă și se iau deciziile. Trebuie să dea dovadă de putere în exterior, redevenind relevantă și, da, prin a fi inevitabilă în modelarea politicii mondiale. Nu mai putem amâna dezvoltarea unei politici de apărare și securitate comună și a unei capacități de apărare cu reacție rapidă. Aceasta trebuie, desigur, să completeze, nu să înlocuiască tot ceea ce ne oferă Alianța Nord-Atlantică. De asemenea, trebuie să fim pregătiți să protejăm comunitățile din Uniunea Europeană de migranții ilegali, atacurile asimetrice și de războiul informațional în spațiul digital.
Partidul Popular European își ține astăzi Congresul în România, iar acesta este un lucru lăudabil. Aici suntem la periferie. La periferia Uniunii și la periferia NATO. Aceasta înseamnă responsabilitate, oportunitate, dar și risc în același timp. Această periferie se întinde din statele baltice până în Bulgaria. În prezent, aceasta este cea mai vulnerabilă regiune din UE. De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble față de statele din această zonă, se simt nedreptățiți. Sunt chiar revoltați.
Tangoul politic din jurul aderării la spațiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat. Trebuie să spunem asta clar și răspicat și aici, în familie. Putem și vom proteja frontierele externe ale Uniunii și suntem pregătiți să facem acest lucru. Pot fi inventate tot felul de scuze și pretexte pentru a amâna aderarea totală la spațiul Schengen, dar acest lucru va cauza daune enorme pe termen scurt. De aceea, și de aici, îi rog pe toți cei care au avut rezerve față de aderarea României la spațiul Schengen să pună pe primul loc interesele noastre comune pe termen mediu și lung, nu câștigul politic imediat.
Dragi prieteni,
Aici, la periferie, îndeplinim un rol asemănător cu crusta unei pâini bune: așa cum crusta protejează interiorul pâinii, noi îi protejăm pe cei care trăiesc în interiorul continentului bătrân. Dacă crusta pâinii crapă, interiorul se usucă, se strică și devine necomestibil. Așadar, vă rog să nu ne priviți doar ca pe o piață în creștere, ca pe o regiune problematică și tulbure, ci ca pe un scut care protejează Europa.
Distinși invitați,
Îmi doresc ca pe 9 iunie nu doar să consolidăm ceea ce avem acum, și să fim mulțumiți că am câștigat cele mai multe mandate în PE, dar să avem, împreună, puterea de a face corecțiile necesare. Să avem puterea de a reda cetățenilor speranța și credința că Europa este cel mai bun loc de pe pământ. Să le dovedim că generația noastră este capabilă să păstreze și să transmită mai departe Europa care a modelat lumea și a determinat cursul istoriei timp de secole.
Mult succes Partidului Popular European și tuturor organizațiilor sale membre!”
Update 21 - Prima sesiune plenară a Congresului PPE (Președintele PNL, Nicolae Ciucă, vorbește în deschiderea Congresului).
Video
Update 19 - Întrevedere Iohannis, întrevedere cu premierul Lituaniei
'Bucuros să o salut pe prim-ministrul lituanian, Ingrida Simonyte, şi să împărtăşim opinii cu privire la securitatea regională şi sprijinul continuu pentru Ucraina, ca parteneri ai Uniunii Europene şi aliaţi în NATO. România şi Lituania au relaţii bilaterale foarte strânse şi aştept cu nerăbdare Summitul Iniţiativei celor Trei Mări din aprilie', a scris Klaus Iohannis, pe platforma X.
Președintele PPE a declarat înaintea Congresului de la București că popularii europeni susțin aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre. Manfred Weber a făcut această declarație alături de președintele PNL Nicolae Ciucă, în conferința comună susținută înaintea Congresului PPE.
Răspunzând unei întrebări legate de poziția partidului cancelarului Austriei de a nu susține Manifestul PPE, unul din motive fiind acela că documentul va conține un angajament pe subiectul Schengen, Manfred Weber a avut un răspuns categoric: ”PPE susține extinderea Spațiului Schengen, iar România și Bulgaria trebuie să adere rapid la acest spațiu”.
Președintele PPE a arătat că România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderarea completă la Spațiul Schengen. Ca atare, Manfred Weber și-a exprimat speranța că aderarea celor state se va realiza în cel mai scurt timp posibil.
De asemenea, Manfred Weber a făcut apel către socialiștii austrieci să-și reevalueze poziția lor de respingere a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, astfel încât Austria să voteze în favoarea celor două state.
*Foto - Neagoe Narcis DC News TV
Update 15 - Weber: Ne vom apăra Uniunea împotriva tuturor tendințelor extremiste!
Update 14 - Conferință de presă comună a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, și a președintelui PPE, Manfred Weber.
Video
Update 13 - Întâlnire Iohannis cu premierul luxemburghez: s-a discutat despre colaborarea bilaterală şi provocările viitoare ale UE
'Am vorbit despre cooperarea noastră bilaterală şi despre provocările viitoare pentru UE, pe care trebuie să le rezolvăm împreună ca parteneri. Mulţumim pentru prezenţa militară luxemburgheză în România, o contribuţie valoroasă la consolidarea flancului de Est al NATO', a zis președintele Iohannis, pe platforma X.
Update 12 - Foto cu lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, la congresul PPE de la București
Today, I'm in ???????? Bucharest to speak at the #EPP2024 Congress. I am asking the @EPP to endorse our European aspirations & to prioritize #Belarus support in their ???????? election campaign. Our political prisoners desperately need more international attention; they are literally DYING. pic.twitter.com/SzCGUGzKwB
— Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) March 6, 2024
Update 11 - Weber: Populiştii români votaţi la europarlamentare vor ajunge într-un grup al prietenilor lui Putin
'Vrem să păstrăm Europa împreună, vrem să ne ajutăm unii pe alţii, în special după criza Corona (pandemia de coronavirus - n.r.), să investim 750 de miliarde de euro, sunt mulţi bani, din care cred că partea României este de 30 de miliarde de euro. Să investeşti aceşti bani nu a fost un exerciţiu uşor la nivel european', a zis Weber.
'Treizeci de miliarde de euro în solidaritate suplimentară din partea restului Europei pentru România. Şi nu pot decât să fiu foarte clar. Toţi populiştii, toţi extremiştii din Europa refuză această idee de solidaritate', a subliniat Weber.
'Deci toată lumea trebuie să fie conştientă de asta, când vorbim acum înaintea alegerilor europene, toţi cei care votează acum pentru populişti în România - aceşti membri ai Parlamentului vor ajunge într-un grup al prietenilor lui Putin şi care este împotriva solidarităţii la nivel european. Deci nu putem decât să cerem oamenilor să ia votul în serios şi să voteze pentru cei care apără cu adevărat interesele României şi ale solidarităţii în Uniunea Europeană de astăzi', a mai spus Manfred Weber.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, i-a spus Robertei Metsola, președinta Parlamentului European, că cea mai mare miză în alegerile europarlamentare din luna iunie este menținerea pe primul loc a forțelor pro-europene la nivelul UE.
Nicolae Ciucă a discutat cu Metsola despre strategia popularilor europeni pentru alegeri, accentuând importanța combaterii extremismului. „Trebuie combătute puternic manipulările din mediul online. Oamenii din România și din Europa trebuie să afle adevărul, nu ceea ce le spune propaganda anti-europeană”, a spus Nicolae Ciucă.
Președintele PNL a declarat faptul că liberalii din România și popularii europeni au soluții reale pentru problemele actuale, iar extremiștii au propuneri fanteziste, ce nu rezolvă nimic pentru oameni.
De asemenea, Nicolae Ciucă și Roberta Metsola au discutat despre promovarea valorilor europene, care înseamnă astăzi în primul rând libertatea, democrația și siguranța pe continent.
Roberta Metsola este una dintre vocile europene cele mai puternice favoarea valorilor europene și pentru rezistența comună europeană împotriva agresiunii ruse din Ucraina. Partidul Popular European, din care face parte și PNL, are astăzi cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 177 de europarlamentari și are drept obiectiv să fie din nou pe primul loc la alegerile europene din iunie.
Update 9 - Manfred Weber: România este o poveste de succes; Clujul este Silicon Valley-ul Europei
*Inquam Photos / George Călin
Update 8 - Roberta Metsola: Sunt actori în lume cărora nu le place că există Parlamentul European
'Trebuie să vă asiguraţi că cei 33 de membri ai Parlamentului, din România, care vor fi aleşi în iunie, vă vor apăra, vor spune: 'asta nu e bine pentru România, trebuie să ripostăm' sau vor spune 'de fapt este perfect pentru România'. Va trebui să mă lupt cu cei care încearcă să oprească această iniţiativă: există mişcări în Uniunea Europeană care sunt hotărâte să o distrugă. Sunt actori în lume cărora nu le place că există Parlamentul European, cărora nu le place acest proiect al Uniunii Europene, ca un proiect al păcii, al prosperităţii. Vorbim aici despre pace, despre valori. Nu subestimaţi puterea voastră de a vă trimite ambasadori către Parlamentul European şi, apoi, încă un pas mai departe: trageţi-i la răspundere, dacă nu vă place ce fac, spuneţi-le, pentru că ei sunt responsabili de fiecare decizie pe care o iau şi trebuie să v-o explice, să v-o descrie. Dacă nu vă place ce au făcut, trebuie să înveţe din ceea ce le spuneţi', a declarat Roberta Metsola.
'Următorii cinci ani nu vor fi uşori. Am venit aici în 2019, cu cinci ani în urmă, când vorbeam despre ce se va întâmpla în Europa. Îmi amintesc că am discutat despre migraţie, despre schimbări climatice, despre mediul digital. Cine ar fi putut să ne spună că vom avea o pandemie care a închis întreaga lume pentru aproape doi ani, care încă are repercusiuni uriaşe asupra sănătăţii mintale, redresării economice, izolării, marginalizării, discriminării, violenţei în familie - toate având impact direct asupra persoanelor care erau închise în casă. Europa a oferit vaccinuri, ventilatoare pentru toată lumea. S-a asigurat că nu există diferenţă, indiferent că eşti român, cipriot, portughez sau german. Europa a lansat cel mai mare pachet de redresare economică, PNRR. Să nu subestimăm impactul unui pachet financiar ca acesta asupra redresării economice a ţării voastre', a spus preşedinta PE.
'Toată lumea care are dreptul să voteze trebuie să voteze şi să îşi aleagă liderul. Sunt cetăţeni diferiţi, cu culturi diferite, cu opţiuni politice diferite, dar ne bucurăm să fim împreună în jurul aceleiaşi mese. (...) Mergeţi la vot. Preocuparea mea cea mai serioasă o constituie tinerii, vizavi de aceste alegeri. Tinerii nu sunt convinşi sută la sută că trebuie să meargă la vot şi pentru mine asta este o problemă, un motiv de îngrijorare, pentru că dacă nu votezi altcineva va decide în locul tău şi tu nu vei avea ceea ce îţi doreşti. Sunt foarte mulţi oameni care nu îşi pot alege liderii, dar dumneavoastră nu sunteţi în această situaţie. Nu renunţaţi la dreptul dumneavoastră de a vota, pentru că, dacă nu votaţi, atunci altcineva va vota în locul dumneavoastră', a subliniat Metsola.
'Sentimentul meu este că acum suntem în situaţia în care am ajuns atât de departe încât ajungem să credem că implicarea online este de ajuns. Dar nu este. Cred că este diferit dacă vă vorbesc acum, aici, în persoană, faţă de situaţia în care v-aş vorbi de pe un ecran de la Bruxelles. În al doilea rând, ostilitatea online a ajuns la cote fără precedent. Este dificil să faci politică, este mult mai dificil să faci politică dacă eşti femeie. Trebuie să răspundem la întrebări care ţin de modul în care arătăm. (...)
Motto-ul ar trebui să fie să nu renunţăm niciodată. Fac apel la voi să faceţi acelaşi lucru. Am vorbit cu legiuitorii. Avem în UE o dificultate specială... de fapt, peste tot, mai ales dacă ne uităm acum la alegerile din SUA. Informaţiile care vă vin pe ecran, pe măsură ce daţi scroll, sunt informaţiile pentru care aţi muncit, aţi făcut totul pentru a vă asigura că treceţi de filtrul lucrurilor mai puţin importante. Dar trebuie să avem şi ajutorul platformelor. Şi în momentul de faţă suntem implicaţi în încheierea unor acorduri cu platformele pentru a sprijini alegerile europene. De ce? Pentru că, dacă un feed de informaţii este plin de dezinformare, de propagandă, de boţi, de troli, atunci cum poţi trece de toate acestea?', a mai zis Roberta Metsola.
Update 7 - Siegfried Mureşan: Manifestul politic al PPE va avea un plan pentru mediul rural, pentru a reduce decalajele
'Vom investi infrastructură în digitalizare în servicii publice precum Educaţie şi Sănătate în mediul rural în următorii ani şi, ca parte a manifestului electoral pe care Partidul Popular European îl va adopta în această după-amiază, avem şi un plan pentru mediul rural. Dorim reducerea decalajelor între sat şi oraş', a declarat Siegfried Mureşan, într-o conferinţă de presă, unde a luat parte și preşedintele PPE, Manfred Weber, preşedintele PPE al Comitetului European al Regiunilor, Olgierd Geblewicz, dar şi primarul de Cluj-Napoca, Emil Boc.
'La nivel local, se vede foarte clar că primarii pro-europeni, de centru-dreapta, sunt cei care au soluţii care pot atrage fonduri europene şi pot dezvolta comunităţile locale şi, mai ales, în contextul inclusiv al alegerilor locale şi europarlamentare împreună în România, consider că printr-o cooperare a aleşilor locali şi a europarlamentarilor putem prezenta cele mai bune planuri pentru dezvoltarea comunităţilor locale', a explicat Mureşan.
'Pentru Partidul Popular European, la nivel european, la fel ca în România pentru Partidul Naţional Liberal, vocea oamenilor contează. Luăm deciziile pe bani cât mai aproape de oameni şi pe baza aşteptărilor oamenilor. Tocmai de aceea, exact cum şi preşedintele Weber a spus, am susţinut de la început implicarea primarilor, a aleşilor locali judeţeni, regionali în cât mai multe decizii privind fondurile europene, privind Planurile naţionale de redresare şi rezilienţă.
Partidul Popular European este un susţinător şi al mediului rural. În timp ce alte familii politice în ultimii ani de zile au propus decizii care au împovărat fermierii, Partidul Popular European şi Partidul Naţional Liberal au fost singura forţă politică la nivel european care a apărat agricultura, a apărat fermierii şi a apărat mediul rural. Noi dorim ca oamenii în mediul rural să aibă aceeaşi calitate a serviciilor publice la fel ca oamenii de la oraş', a mai zis Siegfried Mureşan.
*Inquam Photos / George Călin
*Inquam Photos / George Călin
*Inquam Photos / George Călin
VIDEO
UPDATE 4 - Ora 10:00 Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Palatul Cotroceni, transmite Administrația Prezidențială.
*Foto Presidency.ro
UPDATE 3 - Roberta Metsola, deranjată că trebuie să-și arate pașaportul când vine în România
Program evenimente
8.30 – 10.30 Ședința Grupului PPE din Parlamentul European (Președintele PNL, Nicolae Ciucă, va participa la deschidere)
*Începând cu ora 08.30 vor avea loc scurte declarații pentru presă susținute de președintele PNL Nicolae Ciucă, președintele PPE, Manfred Weber și europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan
Locație: Romexpo
10.40 – 11.10 – Întrevedere cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola (Oportunități fotografi oficiali)
Locație: Senatul României
10:30 - 13:00 Întâlnirea grupului PPE în Comitetul European al Regiunilor
Precizare: Conferința de presă de la 10.30 va fi susținută de Manfred Weber, Olgierd Geblewicz, Siegfried Mureșan, Emil Boc (Momentele vor fi transmise pe pagina de Facebook a PNL)
12.00 Întrevedere cu Hans Wallmark, președintele Grupului Parlamentar de Prietenie Suedia – Romania.
Locație: Senatul României
12.45 – 13.15 Întrevedere cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Locație: Romexpo
13.30 Conferință de presă comună a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, și a președintelui PPE, Manfred Weber, în deschiderea Congresului, cu participarea presei din România și a presei internaționale.
Precizare: Conferința va fi transmisă live pe pagina de Facebook a PNL
Locație: Romexpo
14.00 – 19.00 Participare la prima sesiune plenară a Congresului PPE (Președintele PNL, Nicolae Ciucă, vorbește în deschiderea Congresului).
Precizare: Discursul președintelui Nicolae Ciucă va fi transmis live pe pagina de Facebook a PNL
Locație: Romexpo
15.30 – 16.00 Întrevedere cu Boiko Borisov.
Locație: Romexpo
17.30 – 18.00 Întrevedere cu Antonio Tajani, vicepremierul Republicii Italiene.
Locație: Romexpo
Congresul PPE se organizează la Romexpo, reuniunea fiind găzduită de (PNL) Partidul Naţional Liberal în colaborare cu (PPE) Partidul Popular European. Ursula von der Leyen, actuala președinte a Comisiei Europene, este candidata unică pentru a conduce lista Popularilor la alegerile europene din data de 9 iunie. Ursula von der Leyen vrea să obţină un nou mandat de 5 ani la şefia acestei instituții.
În afara alegerii Ursulei von der Leyen ca și candidată pentru şefia CE, congresul Popularilor Europeni va adopta şi manifestul electoral în contextul alegerilor europene din iunie. La reuniune a fost confirmat faptul că vor lua parte 11 şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, plus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi preşedintele PPE, Manfred Weber.
Cei 11 şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care vor vorbi la congres, sunt următorii: preşedintele Klaus Iohannis, premierul Finlandei Petteri Orpo, premierul din Luxemburg Luc Frieden, premierul Suediei Ulf Kristersson, premierul Ciprului Nikos Christodoulides, cancelarul Austriei Karl Nehammer, premierul Irlandei Leo Varadkar, premierul Croației Andrej Plenkovic, premierul Poloniei Donald Tusk, premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis şi şefa guvernului din Lituania, Ingrida Simonyte.
La reuniunea PPE organizată în Capitala României participă şi lideri europeni din afara Uniunii Europene, membri ai PPE, precum Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova sau Viola Amherd, preşedinta Elveţiei.
Prima zi a evenimentului va fi deschisă de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PPE, Manfred Weber. Apoi, va urma o dezbatere despre 'vocea satelor, oraşelor şi regiunilor', continuată de discuţii de grup în stil Davos, axate pe trei teme: securitatea şi apărarea, solidaritatea între generaţii, economia şi locurile de muncă.
De asemenea vor avea intervenţii şefi de stat şi de guvern europeni din afara Uniunii Europene, precum şi președinți de partide de opoziţie din afara Uniunii, afiliate PPE, printre care amintim şi lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Prima zi a congresului se va încheia cu prezentarea şi votarea manifestului PPE pentru alegerile europene din iunie. Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în luna octombrie a anului 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News