Confruntare: Tristane Banon spune că DSK nu a îndrăznit să o privească, politicianul o acuză pe ziaristă de minciună
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
tristane-banon-and-dsk
tristane-banon-and-dsk

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Dominique Strauss-Kahn a fost confruntat joi de poliţişti cu acuzatoarea sa franceză, Tristane Banon, care susţine că a fost victima unei tentative de viol în 2003, şi a continuat să-şi susţină nevinovăţia, relatează AFP.

Potrivit avocatului său, Henri Leclerc, 'DSK a rămas pe poziţie şi ea la fel'. El a infirmat că clientul său ar fi prezentat scuze: 'Nu are niciun motiv să-şi ceară scuze'. 'A avut loc o tentativă de viol şi acest lucru continui să-l susţin', a declarat la rândul său Tristane Banon, intervievată joi seară de postul de televiziune TF1, transmite Agerpres.

Cei doi protagonişti în acest nou episod judiciar care îl implică pe fostul star al stângii franceze au fost confruntaţi timp de două ore şi jumătate la sediul Brigăzii de combatere a delincvenţei (BRDP) din Paris.

Tristane Banon, o ziaristă de 32 de ani, a depus plângere împotriva lui DSK la începutul lui iulie. A fost chiar momentul în care la New York au apărut primele îndoieli privind credibilitatea cameristei care l-a acuzat pe şeful FMI de atunci de o tentativă de viol într-un hotel din Manhattan în luna mai.

'Aş vrea să fie faţă în faţă cu mine şi să-mi zică uitându-se drept în ochi că sunt fapte 'imaginare'. Aş vrea să-l văd spunându-mi asta', a declarat Tristane Banon la 22 septembrie despre Strauss-Kahn.

Joi seară, ea şi-a exprimat regretul că, în timpul confruntării lor, DSK nu ar fi 'îndrăznit' să o privească şi a mărturisit că nu are decât 'dispreţ' pentru el.

DSK a reacţionat afirmând că Tristane Banon a „minţit în ceea ce priveşte derularea confruntării“.

„Dominique Strauss-Kahn neagă că ar fi agresat-o pe dna Tristane Banon şi constată că ea minte şi în ceea ce priveşte derularea confruntării“, au precizat într-un comunicat avocaţii săi, Frédérique Baulieu şi Henri Leclerc.

În mai multe rânduri, jurnalista a afirmat că DSK a încercat să o violeze în timpul unei întrevederi profesionale dintr-un apartament parizian în februarie 2003, descriind o luptă care ar fi avut loc între ei. La rândul lui, Dominique Strauss-Kahn a vorbit despre 'o scenă imaginară'.

Într-un interviu de pe postul TF1 de la 18 septembrie, DSK a afirmat că nu a comis nicio violenţă împotriva lui Tristane Banon. 'Am fost audiat ca martor. Am spus adevărul, respectiv că în această întâlnire nu s-a produs niciun act de agresiune, nicio violenţă, nu voi spune mai mult, a declarat atunci fostul şef al FMI.

El a depus de altfel o plângere pentru denunţ calomnios împotriva acuzatoarei sale, care va fi examinată după finalizarea anchetei asupra acuzaţiilor aduse de scriitoare.

Această confruntare este 'o procedură destul de obişnuită, în măsura în care cele două versiuni sunt diferite', a explicat pentru AFP o sursă din poliţie.

Cu prilejul audierii sale de către poliţie, la 12 septembrie, DSK a recunoscut că i-a făcut 'avansuri' tinerei, conform unei surse apropiate anchetei.

La finalul acestei confruntări, poliţiştii, care au audiat circa 20 de persoane în acest dosar, urmează să-şi înainteze în următoarele zile raportul către parchet privind această anchetă preliminară, notează AFP. Acesta va avea la rândul său trei variante de acţiune: să declare că faptele sunt prescrise, să claseze dosarul fără începerea urmăririi sau să încredinţeze informarea judiciară unui judecător de instrucţie.

Parchetul nu are un termen în care să ia o decizie. În caz însă că se va decide neînceperea urmăririi penale, Tristane Banon a avertizat că-şi va continua lupta judiciară. În acest caz, ea va depune o altă plângere, constituindu-se în 'parte civilă', ceea ce ar duce automat la desemnarea unui judecător de instrucţie.

'Cazul nu este, în mod cert, aproape de a se termina', a estimat o sursă apropiată dosarului.

Dominique Strauss-Kahn, de 62 de ani, care nu mai este urmărit penal în SUA după renunţarea la toate acuzaţiile de către procurorul din Manhattan, rămâne confruntat cu o procedură civilă în SUA. El a solicitat recent renunţarea la aceasta, invocând imunitatea diplomatică de care ar fi beneficiat la momentul faptelor, în calitatea sa de director al FMI.

Citeşte şi:

Mama jurnalistei Tristane Banon, cea care îl acuză pe DSK de tentativă de viol, a făcut sex cu agresorul fiicei sale

Dominique Strauss-Kahn va fi dat în judecată de către o franțuzoaică pentru tentativă de viol

Strauss-Kahn ar fi încercat să violeze și o jurnalistă în 2002

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel