Data publicării:

Confruntare fără moderator: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, față în față într-o dezbatere decisivă

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Candidata la președinția Republicii Moldova, Maia Sandu, și contracandidatul său Alexandr Stoianoglo au convenit să participe la o dezbatere electorală înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Citește și: Atac terorist în apropiere de Ankara. Mai multe persoane au fost rănite și ucise, potrivit ministrului turc de interne

Totuși, procesul organizării dezbaterii a întâmpinat obstacole atunci când imparțialitatea jurnalistului propus ca moderator, Gheorghe Gonța, a fost contestată de mai multe voci din presa moldovenească.

În urma controverselor legate de Gheorghe Gonța, care fusese propus ca moderator de echipa lui Stoianoglo, Maia Sandu a sugerat o soluție neobișnuită: desfășurarea dezbaterii fără un moderator. Într-un mesaj video adresat contracandidatului său, Sandu a propus ca ambii candidați să se confrunte direct, fiecare având ocazia să-i pună contracandidatului câte 10 întrebări.

„Acestea sunt, fără îndoială, foarte convenabile,” a reacționat Alexandr Stoianoglo într-un mesaj publicat pe Telegram, confirmând că acceptă condițiile propuse de Maia Sandu. „Ca un compliment pentru viitor, nu eu am inițiat discuția privind inacceptabilitatea anumitor moderatori. Mă bucur, totuși, că ați găsit o soluție pentru a vă ajusta poziția”.

Problemele legate de dezbatere au început marți, când s-a anunțat că jurnalistul Gheorghe Gonța, propus de echipa lui Stoianoglo, va modera confruntarea. Reacțiile negative din partea Consiliului de Presă și a unor personalități din media moldovenească nu au întârziat să apară, acuzându-l pe Gonța de lipsă de imparțialitate. Posturile de televiziune TV8 și Jurnal TV au amenințat că nu vor difuza dezbaterea dacă acesta nu va fi înlocuit.

În replică, echipa Maiei Sandu, prin vocea lui Adrian Băluțel, a sugerat ca organizarea să fie preluată de Consiliul de Presă, care să propună un alt moderator. Cu toate acestea, Stoianoglo a rămas ferm pe poziție, insistând ca Gonța să fie menținut sau ca Sandu să desemneze un alt moderator din partea sa. Soluția propusă de Maia Sandu, de a renunța complet la un moderator, a venit în contextul acestui impas.

Gheorghe Gonța, propus inițial pentru a modera dezbaterea, este cunoscut ca un critic vocal al președintei Maia Sandu și al guvernării pe care o conduce. Recent, acesta a părăsit postul de televiziune N4 după ce s-a opus public referendumului constituțional pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, în ziua alegerilor prezidențiale, Gonța a publicat pe rețelele sociale o imagine a clădirii Președinției cu mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”, ceea ce a amplificat suspiciunile legate de imparțialitatea sa.

În ciuda neînțelegerilor legate de dezbaterea fără moderator, Maia Sandu a anunțat că va participa la două dezbateri electorale înaintea turului al doilea. Prima va avea loc duminică, iar a doua luni, pe 28 octombrie, la invitația televiziunii publice Moldova 1 și a Consiliului de Presă. Deocamdată, nu este clar dacă Alexandr Stoianoglo va participa și la dezbaterea de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel