Data publicării:

Conflictul Turcia - Grecia. Ce decizie au luat

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Decizie de ultimă oră a autorităților din Turcia și Grecia. Aceștia încearcă să detensioneze conflictul din Mediterană.

Turcia și Grecia au înființat o linie telefonică militară în încercarea de a reduce riscul tensiunilor din Marea Mediterană. Cele două țări se confruntă cu probleme legate de resursele energetice și frontierele maritime. Măsura a fost anunțată de NATO, ale cărui membre sunt ambele țări.

 

Tensiunile s-au amplificat anul acesta

Tensiunile au crescut anul acesta, când Turcia a trimis o navă de cercetare într-o zonă disputată. Liderii UE au criticat acțiunea autorităților de la Ankara în timp ce, Trucia este un candidat vechi pentru aderarea la blocul comunitar.

Cum s-a luat decizia unei linii telefonice?

 

Decizia a fost luată în urma discuțiilor dintre Turcia și Grecia la sediul NATO al Bruxelles. "Salut instituirea unui mecanism militar de conflict, realizat prin angajamentul constructiv al Greciei și Turciei, ambii aliați apreciați ai NATO. Acest mecanism de siguranță poate contribui la crearea spațiului pentru eforturile diplomatice de abordare a litigiului care stă la baza lor și suntem pregătiți să-l dezvoltăm în continuare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Astfel de mecanisme permit comunicarea directă între cele două părți și a mai fost aplicat între SUA și Rusia în perioada Războiului Rece, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel