Data publicării:

Conflictul armat din Israel și războiul digital. Cum să ne implicăm responsabil în activismul digital

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Cum să reacționăm responsabil și uman în fața multitudinii de informații despre conflictul dintre Hamas și Israel, după cel mai sângeros atac din ultimii 50 de ani.

Conflictul din Orientul Mijlociu, început în dimineața zilei de 7 octombrie, după ce gruparea Hamas a atacat Israelul, în cel mai sângeros atac din ultimii 50 de ani, se află în continuă desfășurare, iar în paralel cu acest război se duce și o bătălie pentru a controla narațiunea prezentată lumii.

În contextul în care ne aflăm la un singur click distanță de ceea ce se întâmplă într-un alt colț al lumii, dar și cu noile tehnologii cibernetice, de multe ori lumea se poate confrunta cu dezinformare, propagandă politică și jurnalism iresponsabil, relatează Reuters.

Din păcare această luptă informațională are consecințe grave în lumea reală, la mii de kilometri de zona conflictului Fâșia Gaza-Israel.

Protestele pro-palestiniene și pro-israeliene organizate prin intermediul rețelelor de socializare au atras zeci de mii de oameni pe străzi, în ciuda măsurilor anti-protest adoptate în unele țări.

Evenimentele oribile din război, împreună cu reacțiile din întreaga lume, subliniază pericolele lipsei de  acțiune diplomatică.

Ridică, de asemenea, întrebări cu privire la rolul activismului digital în modelarea dinamicii puterii care guvernează războiul și politica.

Astfel, în războiul Israel-Gaza, Hamas răspândește propagandă pe platforme precum Telegram și X (fosta platformă Twitter), în timp ce eforturile extinse de propagandă ale Israelului includ reclame plătite cu imagini de violență brutală pe X și YouTube.

Nici media tradițională nu poate fi considerată automat o sursă de informații fiabile. Raportarea despre conflict se concentrează adesea pe evenimentele violente specifice, ignorându-și contextul, iar organizațiile de știri au făcut și afirmații eronate și neconfirmate în raportările lor.

În același timp, accesul pentru jurnaliști și investigatori este extrem de limitat, iar responsabilitatea pentru evenimente precum explozia mortală de la spitalul al-Ahli este puternic disputată și necesită dovezi imparțiale verificate.

Violența, dincolo de Gaza și Israel

În Cisiordania ocupată, mulți palestinieni au fost uciși în atacuri comise de coloniștii și forțele israeliene.

În Statele Unite, un băiat palestiniano-american în vârstă de șase ani a fost înjunghiat mortal, iar mama lui a fost rănită într-un atac islamofob și anti-palestinian.

În Franța, un profesor a fost ucis, iar trei elevi au fost răniți într-un atac islamist la o școală, iar muzeul Luvru a fost evacuat din cauza amenințărilor cu bombă. Țara a instituit cea mai înaltă stare de alertă de securitate.

În Regatul Unit, școlile evreiești au fost închise în Londra, iar instituțiile evreiești din întreaga țară au raportat o creștere de 400% a incidentelor antisemite de la începutul războiului.

În Berlin, au izbucnit violențe, iar asupra unei sinagogi au fost aruncate bombe Molotov într-un atac antisemit.

În Bruxelles, un bărbat a atacat mortal doi suporteri suedezi, prezenți la meciul dintre Belgia și Suedia, contând pentru calificarea la EURO 2024, iar atacul a fost revendicat de Statul Islamic, care a precizat că unul dintre combatanții săi a comis acel atac.

Activismul digital, implicații și limitări

”Activismul digital” poate fi considerat ca orice formă activată digital de activism și participare politică.

Cu toate acestea, pentru cercetători, activismul digital este o provocare conceptuală considerată largă, ambiguă și disputată. Cu toate acestea, funcția sa este deosebit de semnificativă în timpurile de conflict și război.

Deci, conduce cu adevărat activismul digital la schimbare? Care sunt implicatiile si limitele sale?

Impactul activismului digital poate fi variat. În mișcarea Black Lives Matter, a fost folosit pentru a articula contra-narațiuni și pentru a reformula controverse majore în moduri care au generat acțiune socială și politică.

În criza refugiaților sirieni, activismul digital a contribuit la mobilizarea rapidă a publicului. De asemenea, a fost folosit pentru a coordona răspunsul la dezastre și asistența financiară în urma exploziei din Beirut din 2020.

Activismul digital a contribuit, de asemenea, la construirea de rețele colective de solidaritate și rezistență în mișcările sociale, cum ar fi revolta egipteană din 2011 și Occupy Wall Street.

În războiul dintre Rusia și Ucraina, activismul digital a contribuit la modelarea participării în mobilizarea legată de conflict.

Și în contextul Israelului și Palestinei, cercetările au arătat că activismul digital poate influența opinia atât a audienței internaționale, cât și a celei naționale, ceea ce, la rândul său, afectează direct evenimentele de pe teren și dinamica conflictului.

Cetățenii și personalitățile publice s-au folosit de platformele de socializare pentru a-și exprima indignarea și solidaritatea, a efectua verificări de fapte, a coordona eforturi de ajutor și a adăuga nuanțe culturale și istorice în discuții.

Conturile online ale evenimentelor permit studierea războiului cu ajutorul investigațiilor digitale.

Ele pot deveni, de asemenea, dovezi în investigațiile cu sursă deschisă privind încălcări ale drepturilor omului, precum cele efectuate de Bellingcat și Forensic Architecture, relatează Reuters.

Activiștii au folosit, de asemenea, platformele pentru a contracara reprimarea informațiilor de către stat, ajutându-i să-și mențină autonomia politică și să-și controleze modul în care sunt reprezentați. Cu toate acestea, aceste platforme devin adesea și locuri de control și cenzură.

În timp ce activismul digital poate servi scopuri productive, poate avea și consecințe nedorite și dezastruoase.

Activiștii digitali de pe platformele principale de socializare trebuie să navigheze într-un peisaj online extrem de complex.

Lupta pentru controlul narațiunii războiului în aceste spații a devenit aproape la fel de intensă precum actele fizice care definesc războiul.

Astfel, grupurile de drepturi digitale care monitorizează activitatea regională pe rețelele de socializare spun că cenzura vocilor pro-palestiniene este la un nivel fără precedent de la conflictul Israel-Palestina din mai 2021.

Cercetătorii spun că nivelul discursului de ură și al dezinformării pe rețelele de socializare este la niveluri fără precedent.

Cu toate acestea, nu poate fi studiat sistematic, deoarece nu există instrumente disponibile pentru a evalua impactul cu verificare independentă.

Nu lipsesc postările care folosesc un limbaj deumanizant și dezinformări pentru a delegitima suferința palestinienilor. Și cei care se grăbesc să publice conținut fără a-l verifica pot, de asemenea, să facă rău.

Cum putem acționa responsabil și uman

Pentru cei dintre noi care sunt martori la evenimentele care se desfășoară, există modalități în care putem acționa responsabil și uman pentru a maximiza beneficiile și a minimiza răul.

1. Dezvoltarea abilităților critice de literație media

Înainte de a distribui ceva online, verificați dacă informația este fundamentată.

Căutați surse precum Reuters Fact Check, Fake Reporter sau experți în dezinformare și dezvoltați abilități de verificare a faptelor folosind instrumente și resurse.

2. Dezvoltarea culturii generale

Istoria conflictului Israel-Palestina este complexă și bogată. Activismul digital bazat pe perspective istorice și culturale neinformate nu este de ajutor.

Înainte de a distribui o postare, asumați-vă responsabilitatea de a vă educa și de a vă autoevalua și reflecta asupra prejudecăților și limitărilor voastre de cunoaștere.

Rădăcinile acestui conflict trebuie înțelese într-un context istoric specific, colonial și imperial, care se întinde până la semnarea Declarației Balfour în 1917.

3. Promovarea toleranței

Pluralismul și dezbaterea sănătoasă sunt esențiale pentru democrație. Ar trebui să găsim modalități de a purta conversații dificile, dar respectuoase, cu persoane care au opinii diferite de ale noastre.

Este important să avem o dietă mediatică care ne expune la perspective diferite. Fără toleranță, nu putem recunoaște și consolida umanitatea noastră colectivă.

Citește și: SUA au sfătuit Israelul să amâne invadarea Fâșiei Gaza. Analiză Reuters: Cum încearcă Biden să câștige timp, pregătindu-se și pentru varianta unui război lung

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel