Conflict între Kiev și solistul trupei Pink Floyd. Ucraina îl denunță pe Roger Waters drept „o altă cărămidă în zidul” propagandei de la Moscova, după ce a vorbit la ONU, invitat de Rusia
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Roger Waters, fondator Pink Floyd
Roger Waters, fondator Pink Floyd
Veteranul solist al legendarei trupe Pink Floyd, Roger Waters, s-a adresat Consiliului de securitate al ONU, la invitația Rusiei, și a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina. La final, el a fost denunțat de ambasadorul ucrainean drept „o altă cărămidă în zidul” propagandei Moscovei.  

Waters a vorbit printr-un link video, îmbrăcat într-o jachetă de tweed maro deschis, apărând pe un ecran din camera reprezentanților celor 15 națiuni din consiliul reunit miercuri pentru a discuta despre situația din Ucraina, scrie The Guardian.

Cofondatorul Pink Floyd, în vârstă de 79 de ani, a fost invitat de delegația rusă, dar a susținut că reprezintă „aproximativ 4 miliarde de frați și surori”, majoritatea umanității.

Waters deține o proprietate de 62 de milioane de dolari pe Long Island, la aproximativ 150 km de sediul ONU, dar miercuri, el vorbea din Elveția, sub un tavan cu grinzi de lemn, cu un munte acoperit de zăpadă vizibil prin fereastra din spatele lui.

Invitația delegației ruse a urmat unui interviu pe care Waters l-a acordat publicației Berliner Zeitung, în cadrul căruia l-a complimentat pe Vladimir Putin, despre care a spus că „guvernează cu atenție, luând decizii pe baza unui consens, în guvernul Federației Ruse.”

În acel interviu din 4 februarie, Waters a considerat vestul și Ucraina în mare măsură responsabile pentru invazia rusă. Cu toate acestea, Waters nu a respectat aceeași linie în observațiile sale din camera consiliului de securitate, dând vina pe Rusia și Occidentul pentru război.

„Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. O condamn în cei mai puternici termeni posibil”, a spus el. „De asemenea, invazia rusă a Ucrainei nu a fost neprovocată, așa că îi condamn și pe provocatori în cei mai puternici termeni posibil.”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a ignorat referirea lui Waters la ilegalitatea invaziei. În remarci pregătite aparent înainte de a vorbi Waters, diplomatul l-a complimentat pentru „o analiză foarte precisă a evenimentelor”. L-a numit „unul dintre cei mai proeminenți activiști ai mișcării anti-război contemporane”.

Ambasadorul ucrainean, Sergiy Kyslytsya, a fost ultimul care a vorbit și a folosit ocazia pentru a se inspira din trecutul muzical al membrilor Pink Floyd – și în special de utilizarea porcilor plutitori la concertele lor.

Kyslytsya a menționat că Pink Floyd a fost interzis de Uniunea Sovietică pentru că a protestat împotriva invaziei din 1979 a Afganistanului.

„Este ironic, dacă nu ipocrit, că domnul Waters încearcă acum să văruiască o invazie”, a spus diplomatul ucrainean. „Ce trist pentru foștii săi fani să-l văd acceptând rolul unei alte cărămizi în zid – zidul dezinformarii și propagandei rusești.”

„Continuați să cântați la chitară, domnule Waters”, a încheiat ambasadorul. „Vi se potrivește mai mult decât să dați lecții consiliului de securitate despre cum să-și facă treaba. Fără porci zburători aici, vă rog”, a încheiat Kyslytsya.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel