Conflict între generaţii în teatru. Purcărete cere retragerea propriei nominalizări la UNITER
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Regizorul Silviu Purcărete cere retragerea propriei nominalizări la UNITER, la categoria "Cea mai bună regie". 

"Domnule Preşedinte, Dragi colegi,

Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspăr cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.

Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru 'rătăcirea' de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.

Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.

Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești. Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii! Cu mulţumiri şi deosebită stimă, Silviu Purcărete

20 Martie 2023", a transmis regizorul Silviu Purcărete celor de la UNITER. 

Decizia, venită după o petiţie pentru retragerea altei nominalizări

Decizia regizorului ar veni ca urmare a unei petiţii Declic, semnată de peste 1000 de oameni de teatru şi adresată Senatului UNITER, prin care se cere retragerea nominalizării regizorului Andriy Zholdak la categoria „cea mai bună regie”. 

"Am fost revoltaţi de nominalizarea făcută de juriul UNITER. Andriy Zholdak este cunoscut pentru agresiuni psihologice şi fizice asupra actorilor cu care lucrează”, se arată în textul petiţiei.

"Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în faţa întregii echipe în seara unei premiere una din actriţele din distribuţie. Acest act nu este o supoziţie, un zvon şi nu face parte din sfera privată, neatacând prezumţia de nevinovăţie aşa cum se pretinde de multe ori în mod absurd în cazurile de abuz. Este un act recunoscut, în care au existat martori care au alertat poliţia. La aproape fiecare proiect al acestui regizor acelaşi tip de comportament se repetă şi el continuă să fie validat de instituţiile teatrale importante din România. În solidaritate cu victimele abuzului din teatrul românesc şi din dorinţa de a putea lucra în condiţii normale şi sigure în timpul repetiţiilor, solicităm Senatului UNITER excluderea regizorului Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor”. Considerăm că un regizor bun trebuie în primul rând să ştie să lucreze cu actorii fără violenţă psihologică sau vătămare corporală şi să îşi respecte colaboratorii”, scriu semnatarii petiţiei.

Nici "Premiul pentru Întreaga Activitate" nu se mai acordă

"Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepţie a actorului Alexandru Repan, pentru care a şi fost desemnat, de bună credinţă, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securităţii este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democraţie, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”, se arată în comunicatul Uniunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel