Conducerea Poliției are o problemă: împuternicitii pe funcții. Ce spune șeful IGPR
O problemă despre care s-a discutat în ultima perioadă este numărul foarte mare de împuterniciţi pe funcţii de conducere în Poliția Română. Șeful IGPR a explicat pentru Agerpres de ce există această situaţie.
”La acest moment, la nivelul Poliţiei Române funcţiile de conducere sunt în procent de peste 5%, 5,47% dacă nu greşesc, din totalul funcţiilor. Deci, nu este un procent foarte mare. Din totalul funcţiilor de conducere, peste 20% sunt vacante. Conducerea pentru aceste posturi, în acest moment, se asigură prin împuternicire sau de către înlocuitorul legal la comandă. De ce s-a ajuns aici? Pentru că a fost o problemă din punct de vedere al reglementării. A fost o decizie a Curţii Constituţionale care a declarat procedura de ocupare a acestor posturi neconstituţională. S-a adoptat Ordonanţa 21 din 2016 care permite, la acest moment, organizarea de astfel de concursuri. S-a adoptat ulterior şi ordinul 140 al ministrului Afacerilor Interne. Am demarat procedura de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere”
Sesizări din parte sindicatelor
”Au fost câteva sesizări din partea organizaţiilor sindicale, admite țeful IGPR, chestorul Bogdan Despescu, respectiv o practică neunitară din punct de vedere al admiterii candidaturilor pentru aceste posturi, pentru că există o prevedere legală în ordonanţă şi ordinul menţionat cu referire la vechimea în specialitatea structurii. Unele comisii au interpretat într-un anumit mod, alte comisii au interpretat în alt mod. Şi atunci, am convocat tot ce înseamnă personal cu funcţii cu atribuţii în domeniu la nivelul întregii ţări, la nivelul întregii Poliţii Române, cu invitarea organizaţiilor profesionale şi sindicale. Am stabilit un ghid cu titlu de recomandare, un ghid care să fie folosit pentru a avea o practică unitară, dar până la urmă comisia care este constituită pentru respectiva procedură de ocupare a funcţiei de conducere este cea care decide. Noi am vrut să dăm un semnal de practică unitară, un semnal care cred că a fost împărtăşit de toţi colegii mei de la nivelul aparatului central, direcţiilor centrale, dar şi din teritoriu, pentru că a fost o consultare intensă, o consultare cu puncte de vedere din toate zonele şi toate structurile. Cred că acest ghid orientativ va elimina acele situaţii care au fost semnalate de organizaţiile sindicale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News