Data actualizării:
Data publicării:

Conducere Parchet European. Veste proastă pentru Kovesi de la Bruxelles. Cristea: Răsturnare de situație

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Kovesi
Kovesi

Viitorul european al Laurei Codruța Kovesi nu sună așa de bine precum și-ar fi dorit fosta șefă DNA.

Negocierile pentru șefia Parchetului European au fost anulate pe 10 aprilie 2019, iar decizia cu privire la persoana care va ocupa această funcție va fi lăsată, cel mai probabil, pe umerii viitorului Parlament European. Parlamentul European o susține pe candidata româncă Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, în timp ce Consiliul UE, din care fac parte șefii de stat și de guvern, îl preferă pe procurorul francez Jean-François Bohnert.

VEZI ȘI: România, pusă la zid. Andi Cristea a răbufnit: Vestul e cu șmecheria și Estul, cu pușcăria!

Europarlamentarul PSD Andi Cristea, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, a spus, în cadrul unui interviu la DC News, ce se va întâmpla, în opinia sa, cu Laura Codruța Kovesi.

Analiza lui Andi Cristea

"Doamna Kovesi este o minge de ping pong electoral între partidele pan-europene, între statele mari vest europene. Cred că vom vedea că interesul față de situația doamnei Kovesi va dispărea după ce campania electorală pentru alegerile europarlamentare se va încheia.

Politicienii din PE aveau nevoie de o temă în campania electorală, dar apoi se vor concentra pe alte subiecte. A fost blocaj până acum. Nu s-a ajuns la niciun acord. Reluarea negocierilor se va face în mandatul următorului Parlament European. Echipa de negociere se schimbă. Înseamnă că președinte la Comisia LIBE va fi altcineva etc, iar interesul politic al grupurilor politice de a juca electoral tema procurorului european este mult diminuată. Pe această analiză, candidatul susținut de Consiliul UE are prima șansă”, a spus Andi Cristea, europarlamentar PSD care candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European la alegerile din 2019.

Iată răspunsul:

 

Youtube video image

Cine sunt candidații

În urma preselecţiei de către o comisie de experţi, Parlamentul şi Consiliul trebuie să aleagă acum între Laura Codruţa Kovesi şi Jean-Francois Bohnert din Franţa. 

VEZI ȘI: Naty Badea, emisiune de satiră politică la Realitatea TV: Nu cred că poți face foarte bine meseria aceasta decât dacă ai făcut toate muncile până acolo

Francezul Jean-François Bohnert este, din 2016, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Reims. Este membru au Autorității de Concurență din Franța. A fost procuror al Republicii la parchetul pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanță din Rouen (2013-2016), avocat general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Rouen (2011-2013) și procuror adjunct al Republicii la Parchetul de pe lângă Tribunalul de Înaltă Instanță din Dijon (2007-2011).

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

VEZI ȘI: Gușă anunță o turnură neașteptată pentru PNL. Veste proastă: S-a întâmplat după venirea lui Rareș Bogdan

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel