Data actualizării:
Data publicării:

Condițiile pentru a deține o armă în România, explicate de comisarul-șef Dinu Nicolae-Adrian

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Directorul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - IGPR, comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian, a explicat care sunt condițiile pentru a deține o armă în România.

Comisarul-șef Dinu Nicolae-Adrian a fost întrebat de Laura Duță, realizatoarele emisiunii ”Culisele Justiției”, care este procedura pentru ca o un civil să dețină o armă de foc.

„Întâi, ca să facem o scurtă introducere, categoriile de arme pe care le avem noi, așa cum sunt prevăzute în Legea 295/2004 care reglementează regimul armelor și munițiilor în România, avem arme interzise, sunt interzise pentru deținere, port și folosire, avem armele și munițiile letale, sunt cele care au un efect de a putea omorî, arme și muniții neletale, cele care nu pot cauza moartea persoanelor, și armele și munițiile cu potențial letal, aceste sunt arme din categoria neletale, dar printr-o folosire necorespunzătoare pot fi transformate în arme care vor avea efectul letal. 

Trei categorii de persoane care pot deține o armă

 

Destinația armei este dată de către persoana care o solicită pentru a fi procurată să o dețină. Avem arme care sunt destinate pentru apărare și pază, aici sunt armele scurte cu glonț, legea are trei categorii de persoane care pot deține acest tip de arme: vorbim de magistrați, militari, polițiști; persoane care sunt în exercițiul autorității publice; a treia categorie sunt persoanele care fac parte dintr-un program de protecție a martorilor.

De asemenea, avem armele de vânătoare, care pot fi deținute și folosite doar de către persoanele care sunt înscrise la o asociație de vânătoare, armele de tir sportiv destinate tirului sportiv, categoria fiind a antrenorilor de tir, instructorilor de tir sau sportivilor, și armele de colecție care sunt deținute de către colecționari, oarecum cu o aplicabilitate puțin mai redusă, pot fi folosite doar în poligon sau pentru a participa la manifestări culturale, artistice sau istorice. Acestea ar fi principalele categorii de arme.

Condițiile care trebuie îndeplinite

 

O persoană, pentru a procura și a deține o armă, trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, limitarea de vârstă, nu poți decât dacă ai împlinit 18 ani. După care avem niște condiții legate de starea de sănătate a persoanei, trebuie să fie aptă din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține, purta și folosi arme. Condiții în ceea ce privește cazierul: să nu fie condamnată sau să fie inculpată în cauze penale. Mai sunt niște condiții de a nu fi pierdut arme într-o perioadă de timp sau să nu îi fi fost anulat dreptul în ultimii doi ani și să absolve un curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor, organizat de către o persoană juridică autorizată, conform legii.

Condițiile sunt identice atât pentru armele letale, cât și pentru armele neletale. Singura diferență ar fi faptul că pentru armele neletale nu este impusă acea calitate. România, spunem noi, din fericire, are niște condiții oarecum restrictive și pentru armele neletale, astfel încât se încearcă evitarea incidentelor care se pot produce și cu acest tip de armă, care, chiar dacă la prima vedere pare una inofensivă, produce efecte care pot duce până la moarte persoanelor”, a explicat comisarul-șef Dinu Nicolae-Adrian.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel