Condițiile pe care Ucraina le pune pentru a relua negocierile cu Rusia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ucraina a spus care e singura modalitate prin care va accepta în negocieri cu Rusia.

Principala condiție prealabilă a Kievului pentru a intra în negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului este returnarea tuturor pământurilor ucrainene capturate, potrivit unui înalt oficial de securitate.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat marți că partea ucraineană are nevoie și de „garanția” apărării aeriene moderne, aeronave, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune.

Kievul a cerut în mod repetat arme suplimentare de la susținătorii săi occidentali după invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie.

„Principala condiție a președintelui Ucrainei este restabilirea integrității teritoriale ucrainene”, a scris Danilov pe Twitter.

„Garanție – apărare aeriană modernă, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune. Strategie – pași proactivi. Rachetele rusești trebuie distruse înainte de lansare în aer, pe uscat și pe mare”, a spus el, conform Al Jazeera.

Zelenski e deschis discuțiilor „autentice”

Declarațiile lui Danilov au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său de peste noapte, luni, că este deschis la negocieri „autentice” cu Rusia, care vor restabili granițele Ucrainei.

De asemenea, el a cerut despăgubiri în urma atacurilor devastatoare ale Rusiei și a cerut ca cei responsabili pentru presupusele crime de război să fie pedepsiți.

Discuțiile despre încheierea negociată a conflictului au crescut în ultimele zile, după ce ziarul Washington Post a raportat că Statele Unite au încurajat în mod privat oficialii ucraineni să semnaleze deschiderea de a negocia cu Rusia (citește AICI).

După ce Rusia a anunțat anexarea a patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei la sfârșitul lunii septembrie, Zelenski a spus că Kievul nu va purta discuții cu Moscova atâta timp cât președintele Vladimir Putin va rămâne la putere.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este deschisă pentru discuții, dar că Kievul le refuză. Oficialii ruși au spus în repetate rânduri că nu vor negocia asupra teritoriului pe care pretind că l-au anexat de la Ucraina.

În afară de Coreea de Nord, aliată a Rusiei, nicio țară nu recunoaște cele mai recente anexări. De asemenea, cea mai mare parte a lumii refuză să recunoască Crimeea, anexată în 2014, drept pământ rusesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel