Condiții de călătorie în Grecia în perioada 14-24 mai 2021. Documente necesare și ce restricții sunt în vigoare în Grecia
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto unsplash.com/ condiții de călătorie în Grecia 14-24 mai 2021
foto unsplash.com/ condiții de călătorie în Grecia 14-24 mai 2021
Românii care merg în Grecia în această perioadă trebuie să respecte o serie de restricții. 

Din 14 mai 2021, până în 24 mai 2021, sunt noi reguli pentru vacanța în Grecia. 

Completare PLF

Conform portalului travel.gov.gr, trebuie să știți că-n continuare trebuie să completați formularul de acces în Grecia. Se numește PLF (Passenger Locator Form) și este, așa cum îi spune și numele, un formular de localizare a pasagerilor, respectiv a turiștilor care intră în Grecia pentru a-și petrece vacanța. 

AICI puteți completa PLF-ul. Mare atenție! Nu puteți completa pentru mai multe persoane de pe aceeași adresă de e-mail. Pe de altă parte, dacă sunteți o familie care merge cu mașina personală în Grecia, de exemplu, puteți completa un singur formular, unde completați numele însoțitorilor. 

Certificat de trecere

Nu puteți intra în Grecia, fără a dovedi că nu aveți COVID-19. Astfel, dacă v-ați vaccinat de cel puțin 14 zile (n.r. de la rapel), prezentați certificatul de vaccinare anti-COVID. Vaccinurile acceptate sunt: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm. 

Dacă nu v-ați vaccinat sau nu aveți 14 zile de la vaccin și nici n-ați trecut prin boală, aveți nevoie de un test negativ PCR tradus în limba engleză. Testul trebuie să fi fost efectuat cu maximul 72 de ore înainte de intrarea în Grecia. 

Dacă ați trecut prin boală, în ultimele 9 luni, prezentați un certificat doveditor în acest sens: ”Acest lucru poate fi dovedit printr-un certificat de recuperare emis de o autoritate publică sau de un laborator certificat. O altă opțiune este certificatul unui rezultat pozitiv al testului molecular PCR, care confirmă faptul că titularul s-a recuperat de la infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel puțin 2 luni înainte de sosire și cel târziu cu 9 luni înainte de sosire.” arată travel.gov.gr.

Obligațiile se aplică și copiilor cu vârsta peste 5 ani. 

”Clarificare importantă: intrarea turiștilor în Grecia nu este supusă vaccinării. Prezentarea unui certificat de vaccinare facilitează foarte mult procedurile la sosire. Cu toate acestea, în niciun caz un certificat de vaccinare sau anticorpi nu este considerat „pașaport”.” arată travel.gov.gr. 

Testare rapidă în vamă 

Chiar dacă veți dovedi că nu aveți boala COVID-19, în vamă se fac teste rapide aleatorii, în mod gratuit. Dacă se dovedește că sunteți infectat/ă, veți intra în carantină timp de 10 zile, pe cheltuiala statului elen: ”Fiecare călător care ajunge în Grecia, indiferent de certificatul aflat în posesia sa, poate fi supus unui control aleatoriu de sănătate. Dacă sunteți selectat, vă rugăm să rețineți că screening-ul este obligatoriu. În caz de refuz, autoritățile își rezervă dreptul de a refuza intrarea în țară. Selecția se face printr-un sistem de eșantionare țintit „EVA” utilizat și în vara anului 2020” mai arată sursa citată.

”Izolare obligatorie dacă sunt pozitive pentru SARS-Cov-2, în urma unui test de eșantionare. În acest caz, călătorii și însoțitorii lor de călătorie sunt cazați în hoteluri de carantină, unde vor fi supuși unor teste PCR suplimentare pentru a confirma diagnosticul inițial. Oaspeții vor sta în hoteluri izolate cel puțin 10 zile. Cheltuielile de cazare în hotelurile de carantină sunt acoperite de statul grec.” precizează site-ul oficial. 

În Grecia, în această perioadă 14-24 mai 2021, trebuie să respectați regulile introduse în lupta cu SARS-CoV-2, de limitare a răspândirii coronavirusului: purtarea măștii de protecție în spațiile publice, într-un autoturism nu au voie mai mult de 3 persoane, cu excepția familiilor, masca obligatorie inclusiv în autoturism, cu excepția familiilor, rude de grade 1 și 2. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel