Data publicării:

Condiția impusă de Țările de Jos și Danemarca către Ucraina privind utilizarea avioanelor F-16

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Cuma Ersöz, Pexels
Fotografie de la Cuma Ersöz, Pexels
Ucraina poate folosi avioanele de luptă F-16 care urmează să fie donate de Danemarca şi Ţările de Jos doar pe propriul teritoriu, a declarat luni ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen.

Danemarca şi Olanda au anunţat duminică că vor furniza F-16 Ucrainei, primele şase urmând a fi livrate în jurul Anului Nou. "Donăm arme cu condiţia ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât", a spus Ellemann-Jensen, potrivit agenţiei de presă Ritzau.

"Acestea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, avioane de luptă sau altceva", a spus ministrul. Danemarca va livra în total 19 avioane. Olanda are 42 de F-16 disponibile în total, dar încă nu a decis dacă toate vor fi donate.

Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat duminică că avioanele vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva acesteia împotriva forţelor ruse, scrie Reuters.

Citește și - Ucraina primește avioane F-16 de la Olanda și Danemarca, anunță premierul Mark Rutte

Citește și - Ucraina mai câştigă teren în apropiere de Bahmut; nicio schimbare pe frontul de sud

Ucraina a recucerit într-o săptămână trei kilometri pătraţi de la forţele ruse în apropiere de Bahmut, în estul ocupat al ţării, în timp ce pe frontul de sud nu a existat nicio 'schimbare semnificativă', a declarat luni un ministru adjunct al apărării, potrivit AFP. 'Alţi trei kilometri pătraţi au fost eliberaţi' lângă Bahmut săptămâna trecută, a declarat Ganna Maliar pentru televiziunea ucraineană, dând asigurări că forţele ţării sale au recucerit 43 de kilometri pătraţi din iunie.

'În sud situaţia nu s-a schimbat semnificativ, trupele noastre de apărare continuă să avanseze către (oraşele ocupate) Berdiansk şi Melitopol', a adăugat ea. Ucraina este angajată de la începutul lunii iunie într-o vastă contraofensivă pentru a încerca să elibereze regiunile ocupate de Moscova.

În nord-estul Ucrainei, în zona Kupiansk, singurul sector al frontului în care forţele ruse atacă, Ganna Maliar a dat asigurări că linia ucraineană rezistă, în timp ce în sector au început evacuările.

'Toate bătăliile din ultima săptămână s-au încheiat cu înfrângere pentru inamic. Inamicul nu a avansat acolo', a precizat ea. Forţele ucrainene desfăşoară o contraofensivă foarte grea, ruşii petrecând iarna şi primăvara întărindu-şi poziţiile, cu tranşee, capcane antitanc şi câmpuri de mine pe sute de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel