Condamnații pentru infracțiuni grave vor merge la război. Vladimir Putin a semnat legea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele rus  a semnat o lege care permite mobilizarea militară a persoanelor care au comis crime grave, în timp ce Kremlinul continuă să adune trupe pentru războiul său din Ucraina, pe fondul mai multor eșecuri recente.

Conform vechii legislații, cetățenii care au o pedeapsă care nu a fost anulată sau nesoluționată pentru săvârșirea unei infracțiuni grave nu puteau fi supuși serviciului de mobilizare militară.

Odată cu semnarea decretului prezidențial acest lucru va fi posibil, cu excepția unor serii de infracțiuni prevăzute de codul penal, precum trădare, spionaj, preluare violentă a puterii, rebeliune armată, activitate extremistă, incitare la ură sau dușmănie, terorism și infracțiuni sexuale față de minori.

De asemenea, nu vor fi rechemate pentru mobilizare parțială persoanele cu pedeapsă pentru manipulare ilegală de materiale nucleare și substanțe radioactive, pentru furtul sau estorcarea acestora. Nu va fi posibilă rechemarea cetățenilor cu sentințe pe rol, potrivit RFE.

Adresându-se membrilor organizațiilor de tineret și voluntari din Moscova pe 4 noiembrie, Putin a spus că 318.000 de bărbați s-au alăturat pentru a lupta de când a anunțat o mobilizare în țară în septembrie, inclusiv 18.000 care erau voluntari.

”Din câte știu, 49.000 dintre cei mobilizați îndeplinesc deja sarcini de luptă, în timp ce ceilalți sunt în curs de pregătire”, a spus Putin.

Rusia a ocupat inițial zone largi din Ucraina după invazia sa pe scară largă din februarie, dar a suferit luni de zile pierderi semnificative de trupe și teritoriale din cauza contraofensivei ucrainene în două direcții.

Eșecurile, care au făcut ca Rusia să încerce să mențină linia în părți din sudul și estul Ucrainei pe care încă le ocupă și pe care le pretinde ca fiind ale sale, au forțat Kremlinul să introducă un proiect militar și să se bazeze tot mai mult pe mercenari și trupe cecene pentru a-și reînnoi forțele epuizate.

Asociatul lui Putin și liderul grupului militar privat Vagner, Evgheni Prigojin, ar fi recrutat mii de deținuți din închisorile rusești pentru războiul din Ucraina.

Putin a declarat pe 4 noiembrie că fluxul de voluntari pentru efortul de război continuă, în ciuda numeroaselor semne de nepopularitate a mobilizării generale.

Citește și:

Rusia a trimis 87.000 de militari mobilizați în zonele de luptă din Ucraina

Din cei 300.000 de ruși chemați în cadrul mobilizării parțiale, 87.000 au fost trimiși în zonele de luptă în care sunt îndeplinite sarcinile "unei operațiuni militare speciale", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, scrie Interfax.

El a spus că aproximativ trei mii de instructori care au primit experiență de luptă în timpul războiului din Ucraina au fost implicați în lucrul cu mobilizații. De asemenea, Șoigu a reamintit că recruții care intră în serviciul militar obligatoriu nu vor fi trimiși în zona de operațiuni militare speciale.

"Militarii recrutați îndeplinesc sarcini în conformitate cu scopul unităților militare. În același timp, ei nu vor fi trimiși în zona de operațiuni militare speciale", a spus Șoigu.

Ministrul a subliniat că "toți recruții care și-au încheiat serviciul vor fi trimiși acasă". Pe 31 octombrie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat finalizarea mobilizării parțiale, livrarea citațiilor fiind oprită.

Începe campania de încorporare de toamnă în Rusia: circa 120.000 de persoane, convocate pentru serviciul militar obligatoriu

Rusia a început marţi campania de încorporare de toamnă pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, urmând să fie convocaţi circa 120.000 de cetăţeni ruşi, cu 7.500 mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează EFE.

Comandamentul militar rus susţine că recruţii nu vor fi trimişi pe teritoriul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei) şi nici în regiunile Zaporojie şi Herson (sud), recent anexate de Moscova.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel