Data actualizării:
Data publicării:

Condamnat pentru uciderea unui critic al Kremlinului, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un bărbat condamnat pentru uciderea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov ar fi fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura operațiunii militare din Ucraina.

Nemțov, un critic al președintelui Vladimir Putin și fost viceprim-ministru în timpul președintelui Boris Elțîn, a fost împușcat mortal în 2015 în timp ce traversa un pod din apropierea Kremlinului, în inima capitalei ruse.

În 2017, un tribunal rus a condamnat cinci bărbați la pedepse cuprinse între 11 și 20 de ani de închisoare pentru uciderea sa. Printre aceștia s-a numărat Tamerlan Eskerkhanov, care a fost condamnat drept complice și încarcerat pentru 14 ani.

A semnat un contract cu Ministerul Apărării

"Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost grațiat și apoi eliberat din colonia sa penală", a declarat TASS citând o sursă din cadrul organelor de aplicare a legii, scrie Reuters.

"El a mers la una dintre unitățile de asalt și acum execută misiuni de luptă în zona de operațiuni militare speciale".

Acesta a adăugat că ceilalți condamnați încarcerați pentru uciderea lui Nemțov sunt încă în închisoare deoarece au refuzat să semneze contracte cu armata.

"Dispreț pentru memoria prietenului meu mort"

Ilya Yashin, fostul purtător de cuvânt al lui Nemtsov, care a fost eliberat săptămâna trecută în cadrul unui schimb de prizonieri foarte mediatizat între Rusia, Belarus, Statele Unite și mai multe țări europene, a numit eliberarea lui Eskerkhanov "dispreț pentru memoria prietenului meu mort".

Zeci de mii de prizonieri ruși s-au oferit voluntari să se alăture armatei ruse care luptă în Ucraina, profitând de o ofertă de clemență pentru cei care supraviețuiesc pe front. Recrutarea prizonierilor a fost inițial inițiată de grupul de mercenari Wagner, al cărui lider Evgheni Prigozhin a fost ucis într-un accident de avion în august 2023, după o revoltă eșuată împotriva conducerii militare ruse.

Ministerul rus al Apărării a adoptat de atunci această tactică, formându-și unitățile Storm-Z parțial din voluntari deținuți recrutați direct din închisori.

Cel mai grav act de violență politică de la ascensiunea lui Putin la putere

Opozantul rus Boris Nemțov a fost urmărit în 13 călătorii, timp de aproape un an, înainte de a fi asasinat, conform unei investigații realizate de BBC, în colaborare cu Bellingcat și The Insider, scrie Agerpres.

Nemțov era un critic al președintelui rus Vladimir Putin. Asasinarea sa în 2015 este considerată cel mai grav act de violență politică de la ascensiunea lui Putin la putere. Totuși, autoritățile ruse au respins orice acuzație de implicare.

Boris Nemțov s-a făcut remarcat în anii '90, când a ocupat funcția de vicepremier în timpul președinției lui Boris Elțîn, fiind văzut ca un posibil succesor al acestuia. După ce Vladimir Putin a preluat puterea, Nemțov a fost marginalizat pe scena politică, devenind ulterior un disident care a denunțat corupția din Rusia și a condamnat atacul rusesc din 2014 asupra estului Ucrainei.

Pe 27 februarie 2015, Boris Nemțov a fost împușcat mortal, la mică distanță de Kremlin, cu doar câteva zile înainte de a conduce un protest împotriva războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel