CONDAMNĂRI în dosarul mitei de SUTE DE MII de dolari la universitățile din SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Dosarul fraudei admiterilor la facultăți de top din SUA are în prezent două condamnări. 

Doi tați ce au în spate averi considerabile au fost condamnați pentru că au dat mită pentru ca fiii lor să fie admiși la universități de elită, pretinzând în mod fals că sunt sportivi de succes, scrie BBC. Un juriu de la Boston l-a găsit vineri pe fostul șef al cazinoului Gamal Aziz și pe fondatorul firmei de capital privat John Wilson vinovați de acuzații de dare de mită și fraudă.

Condamnarea este programată pentru februarie. Fiecare dintre ei poate face până la 20 de ani de închisoare. Verdictul marchează prima condamnare în procesul scandalului admiterilor, supranumită „Operațiunea Varsity Blues” de către oficiali.

Peste 50 de părinți, antrenori și administratori școlari se confruntă cu acuzații federale ca parte a scandalului. Alte părți implicate în complotul la nivel național - inclusiv vedetele Lori Loughlin și Felicity Huffman - au pledat vinovați pentru ilegalitățile lor.

Baschetbalistă fără echipă

Procurorii federali l-au acuzat pe Aziz că a plătit 300.000 de dolari (220.000 de lire sterline) în 2018 pentru ca fiica sa să fie admisă la Universitatea din California de Sud (USC). Fata a fost admisă ca recrut de top la baschet, în ciuda faptului că nu a reușit să intre în echipa de baschet din liceu. S-a constatat că Wilson a plătit 220.000 de dolari în 2014 pentru ca fiul său să fie admis la USC ca jucător de polo pe apă. Oficialii spun că fiul său a practicat sportul, dar nu suficient de bine pentru a fi recrutat. De asemenea, s-a oferit să plătească mită de 1,5 milioane de dolari pentru ca fiicele sale gemene să fie admise la Stanford și Harvard.

Nu știau că iau mită

Ambii bărbați susținuseră inițial că ar fi fost înșelați de William Singer, despre care oficialii spun că a fost creierul planului. Aceștia au susținut că nu știau că banii plătiți domnului Singer vor fi folosiți pentru mită.

Singer, care nu a fost încă judecat și cooperează cu autoritățile, ar fi spus părinților că ar putea face în așa fel încât copiii lor să fie admiși în universități pe „o ușă laterală”. Atât Aziz, cât și Wilson sunt așteptați să facă apel împotriva verdictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel