Data actualizării:
Data publicării:

CONCURS DIRECTORI școală 2017. PLÂNGERE la DNA - acuzații grave

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Toma Magdalena, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială "Anton Pann", Municipiul Ploiești a candidat pentru funcția de director la concursul din sesiunea iulie-august 2017.

Aceasta a transmis un mail către DC News prin care ne-a supus atenției o sesizare pe care a făcut-o, în urma organizării concursului, către DNA și MEN. Toma Magdalena a făcut acuzații grave și a spus că Inspectoratul Județean Prahova a "trucat concursurile" pentru funcțiile de director la școlile din Prahova.

Iată despre ce este vorba:

...., in temeiul art. 289-294 din Codul de procedură penală,

formulez următoarea plȃngere

impotriva Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, cu sediul in Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 35, cod 100559, respectiv impotriva doamnei inspector Georgescu Magdalena, care în calitate de preşedinte al Comisiei de concurs nr. 5, a influenţat evaluarea probei de interviu, din data de 19.07.2017, din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director si director adjunct din unităţile de invăţămȃnt preuniversitare.

Mai exact, in cadrul probei de interviu, doamna Georgescu Magdalena, in calitate de presedinte a comisiei de concurs, a influentat notele acordate de ceilalti patru membri. Deşi metodologia de concurs prevedea ca fiecare membru al comisiei să completeze grila de evaluare a interviului cu punctajul corespunzător fiecărui aspect vizat, aceştia, după completarea iniţială, în urma faptului că doamna presedinte a arătat calculul făcut de dumneaei, au revenit asupra punctajului si l-au modificat fără a mai respecta grila de evaluare. Menţionez, de asemenea, că evaluarea doamnei presedinte nu a urmat grila, ci dumneaei a calcutat o notă care mi-ar fi necesară, astfel încȃt, contracandidata mea să recupereze punctajul de la celelalte probe, arătȃndu-le şi discutȃnd cu ceilalţi membri ce au de făcut. Mai mult, susţin şi faptul că biletele cu întrebările pentru proba orală nu au fost extrase în momentul intrării în sală la proba orală, cel puţin una din acestea fiind pusă de membrii comisiei, contrar procedurii.

Aceste aspecte vor fi clar sustinute de inregistrările audio-video, din intervalul orar 13.30-14.30.

În data de 20.07.2017, raportȃndu-mă la art. 22 din metodologia de concurs, am depus contestaţie la registratura Inspectoratului Scolar Judeţean Prahova, sub nr. 2397. Conform aceleiaşi metodologii (art. 21, alin. 5), lista candidaţilor care au depus contestaţii trebuie publicată la sfȃrsitul fiecărei zile în care se înregistrează contestaţii la sediul şi pe site-ul inspectoratului şcolar. ISJ-Prahova nu a respectat nici această prevedere.

Depunctarea mea la proba de inteviu s-a făcut, deoarece interesele ISJ-Prahova sunt să nu am acces la funcţia de director, pentru că astfel aş vedea o parte din falsurile pe care le-au făcut atȃt la nivelul şcolii, cȃt şi in spaţiu mai larg. Tocmai pentru că nu am acceptat să fac lucruri pe care mi le impuneau in mod abuziv, in anul 2015, mi-am depus demisia din funcţia de director după un mandat de patru ani. Dovadă sunt dosarele civile şi penale îndreptate in anul 2016 impotriva unor fapte săvȃrşite de ISJ-Prahova: Dosar 197/105/2016 (la Tribunalul Prahova/Curtea de Apel Ploieşti), Dosar 1440/105/2017 (la Tribunalul Prahova), Dosarul 10258/P/2015, în care sunt martor.

Faptul că Inspectoratul Scolar Judeţean Prahova a încălcat Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului, publicată în OMEN 3969/2017 este dovedit şi prin lipsa declaraţiilor date de membrii comisiei şi de ISJ-Prahova că se află în conflict cu mine, în calitate de candidat, aşa cum cerea art. 30: "La organizarea şi desfăşurarea cncursului nu pot participa candidaţii sau persoanele care au in rȃndul candidaţilor soţ, soţie, rude sau afini... Preşedinţii, coordonatorii, membrii şi secretarii comisiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea concursului, precum şi persoanele desemnate ca observatori, înainte de desfăşurarea concursului, dau o declaraţie pe proprie răspundere că nu au în rȃndul candidaţilor soţ, soţie, rude, afini pȃnă la gradul IV inclusive ori relaţii conflictuale cu vreun candidat."

Atitudinea conflictuală este dovedită prin actele depuse la dosare şi prin adresele trimise la Ministerul Educaţiei Naţionale. Mai exact, în Dosarul 197/105/2016, am reclamat faptul că această instituţie a refuzat să îmi pună la dispoziţie Adresa 785/2015, trimisă de Scoala Gimnazială "Anton Pann", Municipiul Ploieşti, reprezentată de mine, în calitate de director, prin care se cerea consultanţă juridică în cazul unui litigiu de muncă. Reprezentanţii Inspectoratului au negat iniţial existenţa unei astfel de adrese, pentru ca în urma mai multor termene date în procesul civil să depună o copie a acesteia la dosar.

Falsurile Inspectoratului Scolar Judeţean Prahova se văd şi în documente trimise către Scoala Gimnazială "Anton Pann", Municipiul Ploieşti, cȃt şi în cele depuse în alte dosare civile şi penale.

In primul rȃnd, ISJ-Prahova a trimis un e-mail pe adresa Şolii Gimnaziale "Anton Pann", Municipiul Ploieşti, prin care imi cerea să dau o decizie de de încetare a contractului de muncă pe durată nedeterminată a unui cadru didactic şi să-l încadrez pe acesta cu un contract pe durată determinată, în timp ce persoana se afla în concediu medical şi fără a se preciza niciun articol din Codul muncii; modelul de decizie este dat abuziv şi presionar de juristul inspectoratului, Mănăilă Paula, fiind deja înscris în cuprinsul ei numele cadrului didactic şi al meu, ca director (Anexa 2). Mai mult, in e-mail mi se cerea să dau o altă dată deciziei şi să încadrez profesorul cu un contract de muncă pe perioadă determinată, fără a avea acceptul persoanei respective. Toate acestea mi se cereau, deoarece cadrul didactic chemase în judecată Inspectoratul Scolar Judeţean Prahova pentru necompletarea normei didactice. In acest proces, ISJ-Prahova a mintit instanţa de judecată că profesorul era incadrat ca suplinitor, adică ar fi avut un contract pe durată determinată.

Deoarece am ezitat să pun în aplicare directivele ISJ-Prahova, dna jurist şi inspectorii şcolari Năchilă Petre, Iancu Tudor, Toma Horia Victor, Georgescu Magdalena m-au chemat la sediul institutiei şi mi-au cerut imperios să încadrez profesorul cu un contract pe durată determinată, fără a-mi da baza legală care ar susţine acest act, deşi cerusem în scris un răspuns pentru a fi edificată în aplicarea a ceea ce mi se cerea.

În data de 29.06.2015, mi-am depus demisia din funcţia de director, iar persoana numită în funcţie (care nu făcea parte din corpul de experţi în management educaţional, desi legea cerea aceasta) a pus în aplicare ceea ce a cerut ISJ-Prahova. Însă ISJ-Prahova a continuat cu falsurile şi abuzurile, dȃnd afară din sistem profesorul căruia i-au încetat contractul de muncă, încălcȃnd flagrant Codul muncii (art 16, 17, 82, 86), precum şi Contractul colectiv de muncă la nivel naţional pentru învăţămȃntul preuniversitar 1445/2014 (art. 63 şi 75), aspecte dovedite de procesele-verbale încheiate în urma inspecţiei realizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, aflate la sediul unităţii şcolare.

[citeste si]

În urma unui control efectuat de compartimentul Audit al ISJ-Prahova, s-au identificat o serie de erori grave în privinţa executării contractului de muncă al profesorului dat abuziv afară din sistem, obligat să presteze altfel de muncă. Inspectorul Scolar General a dat postul respectiv vacant încălcȃnd legislaţia în vigoare, fără a avea acordul consiliului de administraţie al şcolii.

Dovada săvȃrşirii infracţiunilor la Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunt pentru unităţile de învăţămȃnt preuniversitar, din data de 19.07.2017, este inregistrarea audio-video, din timpul concursului, care s-a desfăşurat la sediul Colegiului Tehnic "Toma Socolescu", Ploieşti, înregistrare la care, în calitate de candidat, nu am avut acces. Menţinȃnd aceeaşi atitudine de sfidare a legii, ISJ-Prahova a numit o comisie de rezolvare a contestatiilor condusă de inspectorul şcolar general adjunct Horia Victor Toma, care se afla în conflict juridic cu mine, dumnealui fiind acela care a semnat mai multe intȃmpinări care contin falsuri în Dosarul 197/105/2016. Aşadar, nici reevaluarea nu a fost obiectivă şi corectă, asa cum cere legislatia în domeniu.

Celelalte aspecte la care am făcut referire sunt susţinute prin acte".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel