Data actualizării:
Data publicării:

Concluziile Consiliului European: Liderii Rusiei sunt responsabili pentru crimele din Ucraina. Ce orori a comis țara agresoare

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele Consiliului European, Charles Michel
Președintele Consiliului European, Charles Michel
Liderii Uniunii Europene declară că Rusia și conducerea sa trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru războiul agresiv împotriva Ucrainei și pentru cele mai grave crime comise.

Liderii au consolidat această poziție în concluziile adoptate în cadrul unei întâlniri a Consiliului European de la Bruxelles, desfășurată joi.

„Rusia și conducerea sa trebuie să fie considerate pe deplin responsabile pentru declanșarea unui război de agresiune împotriva Ucrainei și pentru alte cele mai grave crime conform dreptului internațional, precum și pentru daunele masive cauzate de războiul său. Consiliul European susține eforturile în curs, inclusiv în cadrul Grupului de Lucru, pentru înființarea unui tribunal pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, care să beneficieze de cel mai larg sprijin transregional și legitimitate, și a unui mecanism viitor de compensare”, se arată în document, potrivit Interfax.

Consiliul European a condamnat cu fermitate încălcările continue ale drepturilor omului de către Rusia în teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv deportarea copiilor.

„Consiliul European condamnă ferm încălcările continue ale drepturilor omului de către Rusia în teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv deportarea copiilor. El respinge ferm și nu va recunoaște niciodată așa-numitele ‘alegeri’ ilegale organizate de Rusia în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei: Crimeea, Sevastopol, Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson, nici rezultatele acestora”, se arată în concluzii.

În plus, liderii UE și-au reiterat angajamentul pentru restaurarea și reconstrucția Ucrainei în coordonare cu partenerii internaționali.

„Consiliul European salută consolidarea recentă a Misiunii de Consultanță a Uniunii Europene (EUAM) în Ucraina, care va permite intensificarea sprijinului pentru agențiile de aplicare a legii ucrainene în teritoriile eliberate și adiacente ale Ucrainei, și pentru reformele în contextul procesului său de aderare la UE. Consiliul European solicită mai mult sprijin pentru reabilitarea psihologică și psihosocială și pentru creșterea asistenței pentru dezamorsare”, se arată în document.

De asemenea, liderii au asigurat că Uniunea Europeană și statele membre își vor continua eforturile de promovare globală intensivă pentru a asigura cel mai larg sprijin internațional posibil pentru o pace cuprinzătoare, echitabilă și durabilă, precum și pentru principiile și obiectivele cheie ale Formulei de Pace Ucraineană, cu scopul de a organiza un viitor Summit Global pentru Pace.

În plus, Consiliul European subliniază importanța strategică a securității și stabilității în regiunea Mării Negre. „Accentuează necesitatea de a asista Ucraina în reconstruirea poziției sale în piețele sale tradiționale de export, în special în Orientul Mijlociu și Africa”, se arată în concluzii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel