Urmărește emisiunea live
Concluzii după şedinţa PNL. Ionuţ Stroe: Premierul Ciucă ne-a asigurat, legea bugetului pe 20 decembrie în Parlament. Ce se întâmplă cu pensiile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Ionuţ Stroe
Facebook Ionuţ Stroe
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a anunţat concluziile şedinţei PNL de luni dimineaţă. 

Astfel, acesta a spus că pe 20 decembrie legea bugetului de stat va intra în Parlament, dar a comentat şi informaţiile pe surse conform cărora Florin Cîţu ar fi nemulţumit de o eventuală creştere a pensiilor. 

"Legat de construcţia bugetară, iar premierul Nicolae Ciucă ne-a asigurat astăzi că până pe 20 decembrie legea sau propunerea pentru legea bugetului de stat va fi prezentă în Parlament pentru a fi dezbătută şi adoptată la timp. 

Strategia fiscal-bugetară este un subiect de interes pentru noi. Şi de data asta, discuţiile au fost legate de strategia fiscal-bugetară pe 2022. Am concluzionat şi ne-am reafirmat poziţia, în primul rând legată de noi taxe, care nu vor exista în acest buget. În al doilea rând, am vorbit despre chestiuni care ţin de reducerea deficitului bugetar şi de menţinerea tuturor indicilor macro-economici angajaţi în discuţiile noastre cu Comisia Europeană. Ţinta de deficit bugetar rămâne la 5,83 % din PIB", a declarat Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, într-o conferinţă de presă. 

Ce se întâmplă cu pensiile. Cîţu avertizează că se atinge nivelul maxim din PNRR

Președintele PNL, fost premier și ministru de Finanțe al României, Florin Cîțu a atras atenția, în ședința BEx al PNL, asupra costurilor mari cu pensiile în 2022. 

”Am făcut niște calcule. Cu cheltuielile pentru creșterea pensiilor plus pensia minimă ne ducem la 9,5% din PIB, adică atingem cifra alocată în PNRR. Costurile sunt deja mari, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii. Iar la buget, când se face, pentru pensii, trebuie să ținem cont de legea plafoanelor, dar și de PNRR” ar fi spus Florin Cîțu, în ședința PNL, conform unor surse dcnews.ro.

Fostul Guvern Cîțu a negociat, în PNRR, o limită de 9,4% din PIB pentru pensii, iar părerile sunt împărțite. 

"Suntem consecvenţi în ceea ce priveşte reformarea sistemului de pensii, este o chestiune asumată şi în faţa Comisiei Europene. Am vorbit despre reformarea sistemului de pensii, dar nu în detaliu. Când voi avea astfel de detalii, le voi da public. Nu este un avertisment, e o constatare. Creşterea pensiilor va duce la atingerea acelui prag, trebuie să ţinem cont de el şi să nu depăşim pe viitor. Legea plafoanelor e o lege care precede legea bugetului de stat de fiecare dată. Mai multe anunţuri vor fi făcute după şedinţa coaliţiei", a mai spus Ionuţ Stroe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel