Concluzia Parchetului privind minorul care a acuzat că a fost violat de colegii săi la o școală din București
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a clasat dosarul în care mama unui copil în vârstă de 10 ani a reclamat faptul că fiul ei ar fi fost agresat sexual de colegi în toaleta şcolii. 

Concluzia anchetatorilor a fost faptul că spusele minorului au apărut în urma sugestiilor venite din partea mamei.

Procurorii spun că nu există nicio probă care să susţină acele acuzaţii, fiind analizate în acest sens declaraţiile minorului, părinţilor şi ale altor martori, imaginile surprinse de camerele de supraveghere, raportul de expertiză medico-legală de la INML, raportul de expertiză psihologică, percheziţia informatică.

În martie, o femeie a reclamat faptul că fiul ei ar fi fost agresat sexual de colegi săi în două rânduri, când copilul avea 8, respectiv 10 ani. Presupusele fapte s-ar fi întâmplat în toaleta şcolii 'Nicolae Titulescu' din Sectorul 1 din București. Cazul a produs o vie emoţie printre părinţi, care au protestat în faţa școlii, acuzând pasivitatea conducerii instituției de invățământ.

După o lună de cercetări, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a zis că a clasat dosarul cu privire la săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi viol, presupus a fi comise pe 7 decembrie 2023, când copilul avea 10 ani.

'În urma administrării mijloacelor de probă, s-a stabilit că faptele cu privire la care a fost efectuată urmărirea penală nu există. Pentru a ajunge la această concluzie, procurorul a avut în vedere declaraţiile minorului, declaraţiile părinţilor şi ale altor martori, imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate în incinta şcolii, raportul de expertiză medico-legală emis de Institutul Naţional de Medicină Legală 'Mina Minovici', raportul de expertiză psihologică, percheziţia informatică, precum şi alte probe', conform Parchetului. 

În vederea lămuririi împrejurărilor şi cauzelor care au determinat apariţia suspiciunilor de abuz sexual, cercetările au vizat, în mod tangenţial, şi un alt presupus viol făcut asupra aceluiaşi copil în împrejurări similare, în iunie 2022, când minorul avea 8 ani, faptă sesizată tot de mama băiatului şi care a făcut obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în care la data de 28.07.2022 s-a hotărât clasarea cauzei pe motiv că există o cauză de neimputabilitate, respectiv minoritatea presupusului autor, care avea 11 ani.

'Din probele administrate a rezultat că presupusa faptă de viol, comisă asupra minorului în luna iunie 2022 la aceeaşi şcoală, nu există în materialitatea sa. Aceste probe au fost avute în vedere de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, care la data de 04.06.2024 a schimbat temeiul soluţiei de clasare din data de 28.07.2022 din 'minoritatea făptuitorului' în 'fapta nu există, conform unui comunicat al Parchetului.

În opinia procurorilor, minorul de 10 ani a zis că a fost violat de colegii săi, la sugestia mamei lui. 'Referitor la modalitatea în care suspiciunile de abuz sexual au fost exprimate şi susţinute de minorul în vârstă de 10 ani, cercetările efectuate în cauză au concluzionat că acestea au apărut, cel mai probabil, în contextul chestionării sugestive din partea mamei acestuia, pe fondul insuficientei dezvoltări cognitive şi de limbaj a minorului şi al abordării hiperprotective de către părinţi a relaţiei cu copilul', este concluzia Parchetului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel