Concluzia investigației Moscovei asupra atacului terorist: Ar putea fi legat de „operațiunea” din Ucraina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Tragedia de la sala de concerte din Moscova ar putea fi legată de conflictul din Ucraina, susține Comitetul de Investigație al Rusiei, potrivit Reuters.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat vineri că atacul armat de luna trecută de la sala de concerte din afara Moscovei ar putea fi legat de „operațiunea militară specială” a țării din Ucraina, potrivit agenției de presă TASS.

Comitetul a afirmat că pe telefonul mobil al unuia dintre atacatorii suspecți au fost găsite fotografii cu luptători camuflați cu steagul ucrainean, precum și fotografii cu un timbru poștal ucrainean. Aceste fotografii sunt considerate dovezi ale unei posibile legături.

Potrivit Reuters, Iranul a informat Rusia despre posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul său înaintea masacrului din sala de concerte din apropierea Moscovei de luna trecută, au declarat trei surse.

În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, oameni înarmați au deschis focul cu arme automate asupra participanților la concert pe 22 martie la Primăria Crocus, ucigând cel puțin 144 de persoane în violența revendicată de gruparea militantă Statul Islamic.

Statele Unite au avertizat Rusia în avans cu privire la un posibil atac islamist militant, dar Moscova, profund neîncrezătoare în intențiile Washingtonului, a minimizat importanța acestor informații.

Cu toate acestea, este mai greu pentru Rusia să respingă informațiile de la aliatul diplomatic Iran cu privire la atac, care a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la eficacitatea serviciilor de securitate rusești. Moscova și Teheranul, ambele sub sancțiuni occidentale, au intensificat cooperarea militară în timpul războiului de doi ani din Ucraina.

„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit cu Moscova informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, care au fost obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu bombardamentele mortale din Iran”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Iranul a arestat 35 de persoane în ianuarie, inclusiv un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) al Statului Islamic, cu sediul în Afganistan, despre care se spune că au fost implicate în două bombardamente din 3 ianuarie în orașul Kerman, care au ucis aproape 100 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel