Data actualizării:
Data publicării:

Concertul Absolvenților Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti” 2024, eveniment de marcă la 75 de ani de existență a primului liceu de muzică din România

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti”
foto: Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti”

Concertul Absolvenților Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti” este anul acesta marcat de celebrarea a 75 de ani de viață a primului liceu de muzică din țară. Astfel, sub dictonul ”Excelența Sa, Muzica – 75”, publicul este invitat la Filarmonica George Enescu pe data de 2 iunie 2024, la ora 11,00 pentru un program muzical de excepție la ceas aniversar.

Pe scenă vor urca și anul acesta în calitate de soliști cei mai buni elevi ai promoției 2024, alături de orchestra colegiului, dirijată de Andrei Ștefan Racu. Astfel, publicul se va delecta cu lucrări de W.A. Mozart, C.M. von Weber, D. Popper, A. Piazzola, J.S. Bach, P.I. Ceaikovski și G. Grigoriu în interpretarea talentaților absolvenți: Matei Petre (flaut), Ionuț Petrișor (Clarinet), Tudor Ioan (violoncel), Paul Suciu (violoncel), Luca Ciceu (violoncel), Dragoș Rușanu (vioară), Daria Vasile (nai), Luca Amarandei (vioară), Maria Cazacu (soprană).

Printre tinerii premiați la nivel național și internațional se numără: Iulian Homocea, Cristian Petrișor, Ștefan Cazacu, Ani-Marie Paladi, Ella Bokor, Cristian Moroianu, Magdalena Ursu, precum și Marius Olteanu, pedagogi cu ani de experiență și cu o vocație dovedită nu doar anul acesta, se arată într-un comunicat oficial.

Artă la nivel înalt, merite recunoscute peste graniță

Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti” poate și anul acesta să se mândrească, pentru că toți soliștii ce vor urca pe scenă în acest concert au obținut numeroase nu numai la exigentele olimpiade naționale de interpretare muzicală, dar la concursurile internaționale de renume.

Amintim premiul I la Concursul internațional Arthur Grumiaux  din Belgia și premiul II la Schontal International Competition din Germania, obținute de valorosul violonist Dragoș Rușanu, precum și distincția onorifică „Rodica Sava” acordată sopranei Maria Cazacu la cea de-a 44-a ediție a festivalului „Tinere Talente”, dar și premii la concursuri precum „George Georgescu”, „Emanuel Elenescu”, „Constantin Brăiloiu” acordate pentru dovedita măiestrie la nai a Dariei Vasile.

De asemenea, merită menționat și premiul I obținut de talentatul violoncelist Ioan Tudor la Concursul Internațional George Manoliu Master of Strings. La acestea, se adaugă și Premiul I la concursurile „Citta di Massa” din Italia și la „Interstellar International Competition” din Ucraina, dar și Premiul II la concursurile „Jan Vychtil” de la Praga, „Gustav Mahler” și la Festivalul Muzicii Maghiare de la Institutul Liszt obținute de un alt tânăr violoncelist de care vom mai auzi – Paul Suciu.

Lista de reușite ale elevilor care vor urca pe scena Ateneului continuă cu apreciatul violoncelist Luca Ciceu, membru al renumitului ansamblu ,,Violoncellissimo” condus de maestrul Marin Cazacu, precum și cu violonistul Luca Amarandei, care numără și el distincții remarcabile, precum premiile I obținute la Concursurile „Ugurcit Munzur” din Turcia, „Primavera Romana” și „Melos” din Italia.

Nu rămâne mai prejos nici tânărul clarinetist Ionuț Petrișor, laureat și el la Concursul internațional „Sava Dimitrov de la Sofia, dar nici flautistul Matei Petre, câștigător al numeroase premii la concursuri precum „Tudor Dumitrescu”, Tinere Talente” sau „Lira de aur”.

Astfel, Concertul Absolvenților 2024 promite opt soliști ce își vor dovedi pentru ultima dată măiestria în calitate de elevi ai Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti”, dar care promit să ducă pe marile scene ale lumii renumele instituției în care s-au format.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel