Data publicării:

Concert experimental la Opera Națională din București

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp
SURSA FOTO: FACEBOOK Daniel Jinga
SURSA FOTO: FACEBOOK Daniel Jinga

Urmare a solicitărilor făcute de reprezentanții sectorului cultural, privind implementarea Programului pentru Salvarea și Repornirea Sectorului Cultural și a Manifestului MUZE, s-a înființat grupul interministerial pentru reluarea evenimentelor culturale. În acest sens, se vor organiza două evenimente experimentale, unul de către Opera Națională București și unul de către Teatrul Național București.

În cadrul emisiunii Talk B1, s-au anunțat mai multe programe ce vizează programul de Repornire a Sectorului Cultural. Opera Națională din București pregătește un concert experimental, cu 1000 de participanți, pentru finalul lunii aprilie sau începutul lunii mai, în sprijinul demersurilor de redeschidere a instituțiilor de cultură și reluării evenimentelor.

Concertul va respecta măsurile sanitare necesare și programul va fi proiectat astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea participanților

Managerul Operei Naționale București, Daniel Jinga, comunică faptul că majoritatea artiștilor s-au vaccinat și își doresc reîntoarcerea pe scenă cât mai repede cu putință, iar cei care nu au făcut-o încă, vor efectua teste rapide, cu maxim 48 de ore înainte de eveniment, în scopul de a avea suficient timp pentru a lua măsurile necesare, în cazul în care situația impune acest lucru. Toți artiștii participanți vor participa în baza unui contract de voluntariat.

În ceea ce privește situația spectatorilor, aceștia vor putea avea acces fie în baza certificatului de vaccinare, a unei adeverințe medicale care să ateste prezența anticorpilor împotriva Covid-19, fie a unui rezultat negativ la un test Covid-19, efectuat în ultimele 48 de ore sau a efectuării unui test rapid înainte de accesul la eveniment. Costurile efectuării testelor rapide vor fi integrate în prețul biletului.

Daniel Jinga a anunțat că a fost alcătuită o comisie dedicată creării acestui eveniment, în care sunt prezenți si reprezentanți ai Ministerului Sănătătii, pentru a elabora normele de desfășurare a evenimentului, norme care pot modifica condițiile și detaliile stabilite până la momentul de față. De asemenea, va exista o monitorizare ulterioară concertului pentru a stabili câte persoane vor fi eventual testate pozitiv și care sunt riscurile unui astfel de eveniment.

Până la realizarea concertului experimental, cu ocazia celebrării a 100 de ani de activitate, Opera Națională București a dat startul unei serii de evenimente dedicate Centenarului, spectacole ce pot fi urmărite online, în baza unui bilet achiziționat de pe platforma Operei Naționale București. Printre aceste spectacole se numără și „Trubadurul”, de Giuseppe Verdi, al cărui concept regizoral este realizat de Alexandru Nagy, cel mai tânăr regizor de operă român, ambasador MUZE și asistent de regie la Opera Națională București.

Semnal de alarmă privind nevoia urgentă de digitalizare a instituțiilor de cultură

Managerul interimar al ONB, împreună cu Răzvan Ailenei, Președintele MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans, au tras un semnal de alarmă privind nevoia urgentă de digitalizare a instituțiilor de cultură și nu numai, această nevoie fiind predominant prezentă în contextul pandemiei, dar care poate susține viața culturală chiar și după redeschiderea tuturor activităților. Mai mult, digitalizarea acestor instituții presupune o reformă ce poate fi susținută prin Planul Național de Redresare și Rezilientă, program în care până acum nu a fost validată nicio măsură privitoare la susținerea sectorului cultural. De asemenea, Daniel Jinga a adresat Asociației MUZE și întregului sector independent faptul că va susține și sprijini artiștii și entitățile independente, grav afectați de pandemie, prin punerea la dispoziție a infrastructurii Operei Naționale București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel