Concediu medical şi indemnizaţie pentru cei care îngrijesc bolnavi de cancer. Iniţiativă în Parlament
Bolnavii de cancer şi cei care au grijă de ei vor beneficia, gratuit, de consiliere psihologică, precum şi concediu medical şi indemnizaţie pentru aparţinători, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie depus în Parlament.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc va depune în perioada imediat următoare un proiect de lege prin care persoanele care îngrijesc pacienţi oncologici vor avea dreptul la concediu medical, indemnizaţie şi la şedinţe gratuite de consiliere psihologică clinică. Potrivit proiectului de lege, şi pacienţii oncologici vor beneficia de consiliere psihologică.
Proiectul propune că orice persoană care îngrijeşte un pacient oncologic va putea să-şi ia concediu medical pentru a-l însoţi pe acesta la intervenţii chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic.
În plus, proiectul prevede ca fiecare pacient oncologic să beneficieze de minimum cinci şedinţe psihologice, gratuite. De aceleaşi prevederi va beneficia şi cel care are grijă de persoana bolnavă.
Marţi, în Parlamentul României a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat, alături de Nicoleta Pauliuc, consilierul prezidenţial conf. univ. dr. Diana Loreta Păun şi reprezentanţi ai ONG-urilor de profil, angrenate în lupta împotriva cancerului (Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Câştigă Viaţă, P.A.V.E.L., Asociaţia Română de Oncologie Sf.Ana, Sofi Roz).
"Avem sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, al premierului Florin Cîţu, al preşedintelui PNL, Ludovic Orban, şi al ministrului Muncii, Raluca Turcan. Nu în ultimul rând avem sprijinul societăţii civile. Proiectul de lege intră în linie dreaptă", a declarat, după întâlnire, Nicoleta Pauliuc, şefa Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României.
Ce prevede proiectul de lege
Potrivit proiectului de lege, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.
Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice, în interval de un an, pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform ordonanţei de urgenţă nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, respectiv media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni, din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă.
În ceea ce priveşte consilierea psihologică, un pacient cu afecţiuni oncologice beneficiază de minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică. De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoana asigurată care îngrijeşte un pacient cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani.
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.
Indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News