Concediu creștere copil 2023. Mai multe zile libere pentru al doilea părinte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Concediul pentru creșterea copilului 2023 vine cu modificări în ceea ce privește durata. Mai exact, de anul acesta celălat părinte care nu a solicitat inițial acest drept va putea petrece mai multe zile cu copilul.

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor încadrați cu grad de handicap. De acest concediu poate beneficia oricare dintre părinții copilului, fie mamă, fie tată.

Anul 2023 aduce modificări în ceea ce privește perioada pe care cel de-al doilea părinte, care nu a solicitat inițial acest drept, o poate petrecre în concediu de creștere a copilului. Astfel, tatăl va putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă mama este cea care optează inițial pentru concediu de creștere a copilului.

„Potrivit art. III din OUG nr.164/2022, modificările aduse la OUG nr. 111/2010 referitoare la cele două luni de concediu pentru creşterea copilului care trebuie efectuate de către părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept se aplică cu data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului, prin care se vor actualiza normele metodologice de aplicare.

Prevederile referitoare la cele 2 luni de concediu netransferabile se vor aplica pentru persoanele care au depus cereri de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor, începând cu data intrării în vigoare a modificărilor aduse normelor metodologice sau cele depuse anterior și care nu au fost soluționate până la acea data. Aceste prevederi nu se aplică pentru cei aflați în prezent în concediu și aflați în plata indemnizației pentru creșterea copiilor”, a explicat Gabriela Iova, director al Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor pentru bihon.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel