Comuniștii și socialiștii vor boicota ședința comună a parlamentelor de la București și Chișinău: O „repetiție” a Sfatului Țării din anul 1918
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Igor Grosu
Sursă foto: Facebook Igor Grosu
Comuniștii și socialiștii din Republica Moldova au decis să boicoteze ședința comună a parlamentelor de la București și Chișinău, spunând că este o „repetiție” a Sfatului Țării din anul 1918.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, format din deputații PSRM și PCRM, anunță că nu vor participa la ședința comună a parlamentelor Republicii Moldova și României care va avea loc sâmbăta, 18 iunie. Potrivit BCS, evenimentul este unul anticonstituțional și reprezintă, în realitate, o „repetiție” a Sfatului Țării din anul 1918.

„Pe lângă caracterul evident anticonstituțional al acestei acțiuni ceremoniale demonstrative, care este ideea principală care o transmite societății? De fapt, aceasta ar însemna o recunoaștere publică a incapacității de a soluționa în mod independent problemele și soarta propriei țări. De asemenea, aceasta denotă necesitatea acută de a transmite soluționarea problemelor interne ale Moldovei sub un control extern direct”, se arată în comunicatul PSRM.

La fel, socialiștii nu exclud că evenimentul ar fi o „etapă a unui plan bine pus la punct ce prevede falimentarea intenționată a statalității moldovenești prin transferul justiției, sistemului bancar, infrastructurii, întreprinderilor strategice și securității naționale sub control extern”.

„Concluzia principală pe care o putem face constă în faptul că este vorba despre un fel de „repetiție” a Sfatului Țării din anul 1918, la care visează autoritățile actuale, dar, în realitate, este vorba despre o trădare națională”, precizează ei.

Amintim că ședința comună a parlamentelor R. Moldova și României va avea loc sâmbătă, 18 iunie, la Chișinău. De menționat că acest eveniment va avea loc pentru prima dată în istorie. Anterior, despre organizarea acestui eveniment a vorbit speakerul Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu, conform Deschide.

Lavrov amenință Republica Moldova cu războiul. Maia Sandu: Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată la UE

Maia Sandu amintește că Republica Moldova achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federația Rusă. La fel, amintește că a anunțat cu mulți ani în urmă intenția de aderare la Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Cutia Neagră” la TV8 drept răspuns la replicile dure ale ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov. 

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțata asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE. Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom - noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a spus șefa statului, Maia Sandu.

Lavrov a amenințat Republica Moldova

Declarațiile vin în replică la afirmațiile ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, cu referire la relațiile Republicii Moldova și Uniunea Europeană în contextul cererii de aderare.

„Încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina. Și există așa o abordare din partea conducerii Republici Moldova precum că „noi acum o să începem aderarea la UE, apoi vom vedea ce ne vor promite și atunci vom decide dacă rămânem în CSI”. Ei zic că „rușii trebuie să ne dea reduceri la gaz și să amâne plățile. Este un fel de cerșit și estorcare prin care spun că dacă nu faceți - mergem mai repede în UE, dacă faceți - tot mergem dar mai încet. UE lucrează foarte dur impunând acești, încă nici candidați, să deschidă al doilea front”, a spus Lavrov (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel