Data publicării:

Comunicarea în exces, impact asupra relației de cuplu. Psihologul Radu Leca: Te transformă într-un om fără logică

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik @DC Studio
FOTO: Freepik @DC Studio

Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona A. Dumitru au vorbit, la ”Ultrapsihologie” despre schimbările comportamentale venite dintr-o comunicare excesivă.

Se spune că a comunica este cheia unei relații, însă trebuie ca această comunicare să fie făcută în niște ”limite admise” de ambii parteneri de cuplu, depășirea acestora ducând la schimbarea de comportament în respectivul cuplu. 

”Când știi că vine la tine și trage de tine să îți spună: Hai să vorbim, ia stai jos să vorbim. Te agită, te enervează, te indispune. Toată ziua sms-uri, toată ziua telefoane, te enervează, te scoate din minți, total.

Nu mai simți nevoia să vorbești lucrurile astea. Nu mai simți nevoia să comunici. Dacă ai ajuns în faza în care nu mai ai nevoie să comunici, deloc, nimic, zero barat, ești într-o fază în care fiecare trebuie să își vadă de drumul său.

De ar fi așa de simplu să își dea oamenii seama că e bine să rămână prieteni, mai ales dacă au copii împreună și fiecare să își vadă de viața lui, ar fi extraordinar. Ar fi monumental. Certurile sunt rele. Da, e bine să pui accentul pe comunicare: Hai să vorbim.  Și e liniște”, a explicat psihologul Radu Leca în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV.

”Comunicarea eficientă. Mă refer la ideea în care această comunicare eficientă a încetat, atunci și schimbările comportamentale au început”, a completat psihoterapeutul Ramona A. Dumitru.

Citește și: Schimbările comportamentale în cuplu. "De aici începe reproşul", spune Radu Leca

Leca: Te transformă într-un om fără logică

”Ceea ce spun eu sunt doar lucruri reale. Le cosmetizez puțin, ca să nu fie rele, rele, dar ele vin din realitate. Când primești întrebarea: Ce zici dacă ne-am muta? și nu răspunzi cum trebuie o să ai o discuție la care nu vrei să faci față. Adică mai bine mergi la sală, stai șase ore și tragi de fiare până la loc comanda, arunci tot ce este  rău din tine. Va începe cu: Vindem tot și împărțim. Dar unde pleci? Te duci la ea? Are ea ce să îți ofere? Gelozia, nebunia și inhibiția care apar când îți dai seama că nu mai ai relație te transformă într-un om fără logică. Și aici intervine prima parte a discuției, în care am afirmat că ar fi grozav să fim maturi cu toții, să ne strângem mâna și să spunem că suntem părinți și putem să fim cei mai buni părinți, iar pentru că nu mai avem ce să ne spunem, înțelegem faptul acesta”, a mai spus Radu Leca.

”Creșterea” diferită, impact asupra relației de cuplu

Întrebat dacă evoluția personală a fiecăruia dintre parteneri poate să influențeze comunicarea și relația dintre cei doi, în sensul că unul dintre parteneri să ”crească”, iar celălalt să rămână în urmă, ”acolo unde a fost cunoscut”, psihologul Radu Leca a afirmat că ”ar fi bine să rămână acolo”, adăugând că ”dacă tu citești Kant, iar el se uită la un film porno, dacă tu te duci la mare, iar el vrea swing (n.r. schimb de parteneri), dacă tu mănânci lucruri mișto, iar el bea, dacă tu te plimbi și mergi la evenimente minunate, iar el stă și se droghează, nu avem o diferență? Și atunci, la cine te întorci? La nimeni, că nu ai la cine. Dar el, chiar și după divorț încearcă să spună ce ai de făcut. Pentru el nu contează că ai divorțat, el continuă să îți spună ce ai de făcut. E ca atunci când funcționează pe ideea de apartenență. A fost a mea, în continuare e a mea. E a mea cu totul. Eu îi spun ce are de făcut, când să respire, când să depună, când să traducă.

Și omul de lângă tine vede. Nu e zi de la Bunul Dumnezeu să nu scrii. Te apucă nebunia, te enervează, te scoate din minți. Poți să îi spui ceva? Nu”, a mai spus Radu Leca.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel