Urmărește emisiunea live
Compensare la pompă. Avertisment, carburantul poate trece de 15 lei litrul. Guşă: Toată lumea înjură treaba asta. Mai bine nu o făceau
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Vie Studio)
Sursă foto: Pexels (Vie Studio)
Prețul petrolului a crescut accentuat de la începerea războiului, iar subvenționarea a 50 de bani pe litrul de carburant a stârnit reacții critice. Analistul Cozmin Guşă a reamintit de avertismentul unui specialist şi spune că benzina ar putea ajunge la peste 15 lei pe litru. 

Măsura de a subvenționa 50 de bani la litrul de combustibil nu este văzută cu ochi buni de realizatorii emisiunii ”Deferiți Mass-Media”. Aceștia au discutat despre efectul pe care anunțul l-a avut asupra oamenilor, prețul viitor al benzinei și motorinei și inutilitatea beneficiilor universale. 

”Eu cred în prognosticul lui Petrișor Peiu, pe care mi l-a dat acum 10 zile la Gold FM în emisiune. Mi-a spus că în această toamnă vom fi la 15 lei (litrul de carburant - n.r.) și el crede că ar putea sări, să escaladeze, dacă nu se va încheia, pentru că sunt interconectate toate sancțiunile și toate astea, dacă nu se va încheia până în toamnă, noi vom merge până la nivelul de 4 euro, către 4 euro în iarna viitoare, la începutul anului 2023. Eu cred în pronosticul lui, acei 50 de bani nu ajută cu absolut nimic, astea sunt non-măsuri. Te duci pe stradă și lumea înjură. Eram aici în apropiere, mă plimbam ieri prin față pe la Vox Maris, toată lumea înjură treaba asta cu 50 de bani. Mai bine nu o făceau”, a spus Cozmin Gușă. 

”Mai mult, este de așteptat ca benzinarii să mărească pur și simplu prețurile. Adică reduci 50 de bani, dar din 13 lei, de pildă. Lucrurile sunt foarte încurcate și 400 de milioane de euro sunt practic aruncați pe fereastră, poate făcea altceva guvernul cu banii ăștia”, a replicat Bogdan Chirieac. 

Beneficiile universale nu funcționează. ”Vor suferi cei care se plimbă cu mașini mari”

”Mai ales că eu îi bănuiesc că ăștia nu știu să administreze deloc, că ei știu un singur lucru. Îi buzunărim pe români, crescând prețurile la produsele taxabile și stunci strângem bani la buget și așa ne descurcăm. Nu așa se fac banii, nu așa se păstrează o țară. Ei normal că fac bani mulți. Fac bani mulți din facturile la gaz, din facturile la energie, din taxele care sunt percepute, inclusiv taxele speciale pe combustibil și atunci ei se îndestulează și pot să administreze. Dar ei trebuie să plece acasă, dacă astea sunt singurele soluții pe care le au, dar din păcate nu văd cine să vină. Dacă am avea un președinte luminat și nu o spun cu antipatie, nu trebuie să fiu acuzat de nimic, nu este un președinte luminat care să vrea să găsească soluții”, a mai spus Gușă. 

Vâlcu, soluţie simplă: Nemţii au recunoscut greşeala. Decât să dai 50 de bani tuturor, mai bine...

”În primul rând că există un general de armată care a condus foarte bine o țară, generalul Eisenhower. Dăm asta de o parte și ne referim strict la benzină. Aici cred că sunt greșite acordarea de beneficii universale. Decât să dai 50 de bani, adică mai nimic, tuturor, mai bine le dădeai companiilor care transportă marfă și celor care fac agricultură 1,50 lei sau 2,50 de lei. Scăderea de TVA nu a funcționat în Germania. Au recunoscut nemții, ei nu au nevoie de ani de zile să își recunoască greșeala. Au recunoscut că ”nu merge cu scăderea de TVA, încercăm altceva”. TVA, scăderi de accize nu merg, le-ar scădea benzinarii, e unt pe pâine pentru ei. Lăsăm prețul așa cum este pentru că vor suferi cei care se plimbă cu mașini mari, e dorința lor, în schimb ajutăm sisteme vitale pentru economie, adică transportul de marfă și agricultura. Asta e soluția mea simplă, o tot povestesc atât la televizor și după cum se vede atât s-a putut, cu sau fără 50 de bani”, a explicat pe larg Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel