Comparație între Octavian Paler și Bacovia. Daniel Cristea-Enache: „Nu era cum ne așteptăm să fie!”
Autor: Flaviu Predescu | Publicat pe: 29 mai 2022, 11:03
WhatsApp

Sâmbătă, 28 mai, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată cărții „Convorbiri cu Octavian Paler”, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre personalitatea lui Octavian Paler și de felul acestuia de a fi, în privat, față de intervențiile publice. 

„Octavian Paler, în viața lui de zi cu zi, nu era întotdeauna cum ne așteptăm noi să fie un autor care este pesimist în scris. Noi credem că există o corespondență între firea unui om și felul în care el scrie, dar el pot fi foarte diferite. A crede de pildă că Bacovia era depresiv și trist așa cum e poezia lui înseamnă a crede că există o corespondență perfectă între eul creator și eul biografic. Ele se pot despărții, din fericire, așa cum și autorii comici pot fi ca oameni foarte serioși sau, uneori, chiar triști. 

Era foarte atașat de ideea de antichitate 

„Paler avea deci această atitudine filozofică și literară, larg culturală, acest unghi al pesimismului prin care vedea realitatea înconjurătoare și mecanismele societății, felul în care se întâmplă lucrurile în realitatea imediată sau felurile în care au evoluat lucrurile de-a lungul istoriei umanității. De aceea el era foarte atașat de ideea de antichitate, de ceea ce s-a întâmplat în trecut, trecutul era pentru el exemplar.”

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro