Data publicării:

Companiile europene preferă să facă afaceri cu Rusia în ciuda sancțiunilor impuse de UE, arată un studiu

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels
Un număr mare de firme cu sediul în Uniunea Europeană și țările G7 continuă să opereze și să investească în Rusia, potrivit unui nou studiu privind investițiile în capitaluri proprii realizate de companiile occidentale.

Mai puțin de 9% din aproximativ 1.400 de companii din UE și G7 care aveau filiale în Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina au cesionat cel puțin o filială din țară până în noiembrie 2022, potrivit datelor obținute de profesorul Simon Evenett, de la Universitatea din St. Gallen, și și profesorul Niccolò Pisani, de la Institutul Internațional pentru Dezvoltare Management, potrivit Politico.

Acest lucru se întâmplă în ciuda celor mai dure sancțiuni occidentale împotriva Moscovei și a rapoartelor mass-media despre ieșirile mai multor companii din țară de la începutul războiului din Ucraina.

Companii din UE și G7

Când Rusia a invadat Ucraina, un total de 2.405 de filiale deținute de 1.404 companii din UE și G7 erau active în Rusia. Până la sfârșitul lunii noiembrie 2022, echipa de cercetare a Evenett și Pisani a descoperit că mai puțin de 9% din acest grup de companii au cesionat cel puțin o filială în Rusia. 

Ieșirile confirmate ale firmelor din UE și G7 care dețineau participații în Rusia reprezintă 6,5% din profitul total înainte de impozitare al tuturor firmelor din UE și G7 cu operațiuni comerciale active în Rusia, 8,6% din activele corporale, 8,6% din activele totale, 10,4% % din veniturile din exploatare și 15,3% din totalul angajaților. 

Aceste constatări înseamnă că, în medie, firmele care au ales să se retragă din Rusia au avut tendința de a avea o profitabilitate mai mică decât firmele care rămân în Rusia.

Mai multe firme americane au părăsit Rusia

De la invazia rusă a Ucrainei, au existat mai multe ieșiri confirmate ale firmelor străine cu sediul în Statele Unite ale Americii decât cele cu sediul în UE și Japonia, arată studiul

Totuși, rezultatele sugerează că mai puțin de 18% din subsidiarele americane care operează în Rusia au ales să se retragă din Rusia, urmate de 15% dintre firmele japoneze și doar 8,3% dintre firmele din UE. 

Dintre acele firme din UE și G7 care rămân în Rusia, 19,5% sunt germane, 12,4% sunt deținute de americani și 7% sunt firme multinaționale japoneze. 

Aceste descoperiri pun sub semnul întrebării dorința firmelor occidentale de a se decupla de economiile pe care guvernele lor le consideră acum rivale geopolitice. 

Descoperirile studiului sunt o verificare a realității asupra narațiunii conform căreia preocupările de securitate națională și geopolitica conduc la o derulare fundamentală a globalizării. 

Acest lucru vine în timp ce oficialii și șefii de afaceri întâlniți la Davos pentru Forumul Economic Mondial promit mai mult sprijin militar și economic pentru Kiev, ridicând în același timp întrebări în culise despre cât timp comunitatea globală de afaceri poate izola Moscova și găsi noi piețe pentru energie, metale și alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel