Companiile de ridesharing plătesc anual în România beneficii de peste un miliard de lei
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Companiile de ridesharing plătesc anual în România beneficii directe şi indirecte în valoare de peste un miliard de lei, sumă care se poate dubla peste patru ani, susţine Coaliţia pentru Economie Digitală (CED), organizaţie din care fac parte Uber, Clever şi Bolt.

"Beneficiile directe şi indirecte plătite de companiile de ridesharing în România sunt, în prezent, de peste un miliard de lei anual. Reglementarea pe care industria şi-o doreşte va aduce, în anul 2023, aproximativ 1,9 miliarde de lei în beneficii directe şi indirecte către bugetul statului. Dublarea în patru ani a beneficiilor statului este un argument economic destul de puternic, fără a mai vorbi despre faptul că în 17 state europene asemenea servicii deja sunt reglementate, în unele dintre ele industria de taxi este chiar liberalizată", se menţionează într-un comunicat al CED. 

Reacţia organizaţiei care reprezintă Uber, Clever şi Bolt survine după ce Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a acuzat, joi, platformele de tip ridesharing că au fraudat bugetul statului în ultimii patru ani, obţinând venituri ilicite din activităţi neautorizate în România.

"Nu este prima oară când COTAR dezinformează, în încercarea de a se opune competiţiei şi de a proteja interesele patronilor de taxi. În concluzie, noi susţinem un progres în favoarea cetăţenilor, în timp ce COTAR îşi doreşte o întoarcere în timp. Sunt peste 400.000 de semnături pentru petiţia care cere reglementarea serviciilor de ridesharing. Câte semnături are petiţia anunţată de patronatele din industria de taxi? Care sunt cu adevărat interesele patronilor?", se spune în reacţia transmisă de Coaliţia pentru Economia Digitală. În plus, în opinia COTAR, urgenţa unei ordonanţe privind transportul alternativ nu se justifică.

Transportul de persoane vs. ridesharing



"Dacă această ordonanţă de urgenţă se va da, vor fi încălcate legile acestei ţări şi Constituţia cu rea intenţie. În primul rând, potrivit jurisprudenţei CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare (decizia CCR 1567/18.11.2009 - decizia 1431/3.11.2010). Curtea Constituţională a decis că angajarea unui proiect prin OUG este neconstituţională, acelaşi proiect fiind în dezbateri în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege şi recurgerea la angajarea răspunderii prin OUG asupra acestui proiect nu îşi găsesc o motivare. În altă ordine de idei, nu se justifică în niciun fel urgenţa în cazul acestei ordonanţe. În plus, există o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie care arată clar faptul că Uber face transport de persoane şi nu 'ridesharing'. În urma acestei hotărâri, niciun stat membru UE nu este obligat să dea ordonanţe de urgenţă pentru susţinerea acestor entităţi", se menţionează în comunicatul COTAR.

Conform Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, "se pare că atât Guvernul României, anumiţi oameni politici şi organele abilitate ale statului se prefac acum şi uită cum aceste multinaţionale, 'platforme', au eludat legile din România timp de patru ani, au fraudat bugetul statului, obţinând venituri ilicite din activităţi neautorizate pe teritoriul ţării noastre, în detrimentul transportatorilor autorizaţi". 

Vezi și: Uber - Taxify. COTAR: Să înţelegem că aceste firme sunt protejate? De cine?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel