Compania SpaceX este acuzată că a concediat ilegat opt angajați care l-au criticat pe Elon Musk
O agenție de muncă din SUA a depus o plângere împotriva companiei SpaceX în care o acuză că a concediat ilegal opt angajați.
Compania SpaceX a fost acuzată de concedierea ilegală a opt angajați care l-au criticat pe directorul executiv multimiliardar Elon Musk.
O plângere depusă de o agenție de muncă din SUA afirmă că angajații au trimis o scrisoare deschisă către directorii firmei în 2022, în care detaliau preocupările legate de locul de muncă.
Scrisoarea îl numea pe Elon Musk o ”distragere a atenției și o rușine”, potrivit Reuters.
Plângerea depusă de un oficial regional de la National Labor Relations Board (NLRB) a acuzat SpaceX că a încălcat drepturile muncitorilor în conformitate cu legislația federală a muncii, care permite colegilor de muncă să pledeze împreună pentru condiții de muncă mai bune.
Cei implicați în scrisoarea deschisă au fost interogați înainte de a fi concediați, mai este menționat în plângere.
”SpaceX are o ”cultură toxică” în care hărțuirea este tolerată”
Avocații unuia dintre foștii angajați, Deborah Lawrence, ar fi acuzat SpaceX că are o ”cultură toxică”, în care hărțuirea este tolerată.
Într-o declarație, conform Reuters, Deborah a spus: ”Am scris scrisoarea deschisă către conducere nu din răutate, ci pentru că ne pasă de misiune și de oamenii din jurul nostru”.
Consilierul general al NLRB acționează ca un procuror și aduce cazurile în fața consiliului format din cinci membri numiți de președintele organizației.
În cazul în care SpaceX nu ajunge la o înțelegere, cazul va fi audiat de un judecător administrativ, a cărui decizie poate fi atacată la consiliu și apoi la o curte de apel federală. O audiere este programată pentru data de 5 martie.
În cazul în care NLRB constată că demiterile au încălcat legislația muncii, poate ordona ca lucrătorii să fie reintegrați și să primească salariile restante.
Companiile lui Elon Musk au mai fost acuzate de încălcarea drepturilor angajaților
În octombrie, NLRB a acuzat compania X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că a concediat în mod ilegal un angajat pentru tweet-uri care contestau politica de revenire la serviciu a companiei. X a negat că ar fi comis vreo infracțiune.
Producătorul de automobile electrice Tesla s-a confruntat, de asemenea, cu mai multe plângeri la NLRB, care au inclus acuzații de discriminare rasială în fabricile sale. Tesla a declarat că nu tolerează discriminarea.
În luna august, Departamentul de Justiție al SUA a dat în judecată SpaceX, susținând că a discriminat refugiații și solicitanții de azil în practicile sale de angajare, conform BBC.
La vremea respectivă, Musk a postat pe X: ”Legea americană cere cel puțin un green card pentru a fi angajat la SpaceX, deoarece rachetele sunt considerate tehnologie avansată de armament”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News