Compania publică de electricitate a Greciei, ofensivă în Balcani. Al doilea proiect în România, după achiziția Enel
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
PPC, compania de electricitate a statului grec, se extinde puternic în afara graniţelor Greciei, mișcare de natură geostrategică, pe fondul crizei energetice şi al realinierilor de pe scena politică internațională după războiul din Ucraina.

PPC se extinde puternic în afara graniţelor Greciei prin achiziţionarea de active energetice sau prin investiția în infrastructura producătoare de energie. Compania elenă se dezvoltă prin intermediul a patru acorduri de afaceri, încercând să joace un rol cheie în transportul de energie în regiunea balcanică, scrie Rador. 

Hidrocentrala de pe Râul Negru, capacitate cât proiectele blocate de ecologiști în România

Unul dintre acordurile de afaceri încheiat de PPC, dar care încă nu a devenit cunoscut pe scară mai largă, este participarea la o licitaţie în Macedonia de Nord pentru concesionarea exploatării apelor "Râului Negru", în vederea dezvoltării marelui proiect Cebren pentru producerea de energie hidroelectrică.

Compania elenă este singura care a depus o ofertă angajantă pentru construirea unei hidrocentrale cu o putere de 330 MW. Capacitatea de producere a energiei este de 1.000 până la 1.200 GWh pe an, capabilă să satisfacă nevoile de energie electrică pentru 200.000 de gospodării.

De remarcat că în România, proiecte similare dezvoltate de Hidroelectrica sunt blocate de decizii ale instanței, după intervenția unor ONG-uri de mediu și a unui partid politic care a blocat la CCR legea compensării suprafețelor din ariile protejate careafectate de construcția hidrocentralelor. România investise peste 1 miliard de euro în aceste hidrocentrale, construcțiile fiind finalizate în proporție de 85-95%. 

Posibila activitate a PPC în Macedonia de Nord este considerată de analişti ca fiind de importanţă strategică întrucât prin dezvoltarea proiectului Cebren, compania elenă îşi asumă un rol important în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu energie a Macedoniei. În acelaşi timp, îşi extinde portofoliul de surse competitive de energie, capabile să ofere clienţilor săi costuri reduse la energia electrică atât în interiorul, cât şi în afara Greciei.

Perla sectorului energetic din România, achiziționată de greci

A mai rămas aproape o lună până la data limită (sfârşitul lunii ianuarie) pentru finalizarea negocierilor exclusive dintre PPC şi compania italiană Enel pentru achiziţionarea infrastructurii şi activelor acesteia din urmă în România.

Activele respective sunt considerate niste "perle" ale sectorului energetic de către analişti, iar achiziţia lor de către compania elenă îi va permite să dobândească o poziţie geostrategică importantă în Balcani. România este un coridor de tranzit energetic către ţările vecine cu Rusia, care sunt foarte dornice de a avea surse alternative de aprovizionare.

Dacă negocierile vor avea succes, PPC va lua sub umbrela sa active în valoare de 1,2 până la 1,3 miliarde de euro. Printre acestea se numără parcuri eoliene în exploatare cu o capacitate totală de 534 MW, 3 milioane de clienţi şi o reţea de distribuţie a energiei electrice de 130.000 km.

Parc fotolvoltaic dezvoltat lângă București

PPC nu intră în Romania doar prin intermediul companiei italiene Enel. Recent, filiala PPC Renewables a anunţat un acord cu compania elenă Mytilineos pentru dezvoltarea, construcţia şi vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România.

Acest portofoliu este format din două parcuri fotovoltaice, care se aşteaptă să intre în exploatare comercială în cursul anului 2024. Ambele proiecte sunt dezvoltate de Mytilineos, care se va ocupa şi de construcţie.

Proiectele respective sunt situate în zona de sud a României, lângă Bucureşti. Concret, cel mai mare dintre ele este Kinisis, un parc fotovoltaic gata de construcţie (Ready to Build) la începutul anului 2023, cu o capacitate de 130 MW. Restul de 80 MW vor fi gata să fie construiţi până în trimestrul I 2023. La finalizarea construcţiei, instalaţiile fotovoltaice vor fi transferate către PPC Renewables.

 

Centrala CCGT de la Alexandroupoli, rol strategic în Balcani

Recentul acord dintre PPC, DEPA Emporias şi Damco Energy pentru dezvoltarea şi construcţia unor centrale electrice alimentate cu gaze naturale la Alexandroupoli este, de asemenea, considerat de importanţă strategică pentru securitatea aprovizionării cu energie a regiunii balcanice.

Centrala CCGT, cu o putere de 840 MW, este deţinută în proporţie de 51% de PPC, 29% de DEPA Emporias şi 20% de Damco Energy. Unitatea va fi conectată la Substaţia de Înaltă Tensiune Nea Santa, care deţine o poziţie ideală pentru exportul de energie electrică spre ţările vecine, unde nu este de aşteptat să intre în funcţiune noi centrale pe gaz natural pentru acoperirea nevoilor energetice în următorii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel