Compania franceză Lafarge pledează vinovată în acuzația de finanțare a Statului Islamic în Siria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Compania franceză de ciment Lafarge a pledat marți vinovată în fața unui tribunal american. Acuzația: compania a făcut plăți către Statul Islamic și către un alt grup terorist pentru a menține o fabrică în funcțiune în Siria.

Potrivit Politico, compania a fost de acord să plătească 778 de milioane de dolari ca parte a acordului de recunoaștere a vinovăției. Instanței americane i s-a adus la cunoștință că, între 2013 și 2014, Lafarge a plătit Statului Islamic și Frontului al Nusra, prin intermediari, peste 5 milioane de dolari pentru a ajuta la menținerea operațională a uneia dintre fabricile sale. Plățile au fost făcute chiar dacă ISIS răpea și ucidea occidentali.

”În mijlocul unui război civil, Lafarge a făcut alegerea de neconceput de a pune bani în mâinile ISIS, una dintre cele mai barbare organizații teroriste din lume, astfel încât să poată continua să vândă ciment”, a declarat procurorul american, Breon Peace, într-un comunicat.

”Niciodată până acum o corporație nu a fost însărcinată să ofere sprijin material și resurse organizațiilor teroriste străine”, a adăugat el.

Într-o declarație, compania a spus că ”Lafarge SA și LCS [Lafarge Cement Syria] și-au acceptat responsabilitatea pentru acțiunile directorilor individuali implicați, al căror comportament a fost o încălcare flagrantă a Codului de conduită al Lafarge”.

Deși nicio persoană nu a fost acuzată în acest caz, autoritățile au subliniat că ancheta lor este în desfășurare.

Lafarge – care a fost achiziționată de compania elvețiană Holcim în 2015 – se confruntă și cu acuzații de complicitate la crime împotriva umanității pentru menținerea deschisă a unei fabrici în Siria după izbucnirea conflictului în 2011. Lafarge a declarat într-un comunicat că ”va continua să coopereze” pe deplin cu autoritățile franceze.

Citește și:

Gruparea Stat Islamic plănuia atacuri chimice în Europa

Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) a intenţionat să comită atacuri chimice în Europa, ceea ce a determinat SUA să lanseze o operaţiune pentru a-l asasina pe principalul expert al organizaţiei în acest tip de armament, potrivit unei investigaţii publicate luni de cotidianul american The Washington Post, preluat de EFE.

Ziarul american a explicat că, în 2014, după ce SI a declarat crearea unui califat în Siria şi Irak, liderul de la acea vreme al grupării, Abu Bakr al-Bagdadi, s-a întâlnit cu expertul în arme chimice Salih al-Sabawi, un inginer format în Rusia şi care în trecut îl ajutase pe dictatorul irakian Saddam Hussein să-şi construiască arsenalul chimic.

Al-Bagdadi i-a propus lui Al-Sabawi să lucreze pentru Stat Islamic, cu obiectivul ca gruparea să-şi creeze propriul arsenal, iar inginerul a acceptat, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informaţii, citate de The Washington Post. După această întâlnire, au început ceea ce reprezentanţi americani şi kurzi irakieni au calificat drept eforturi pentru construirea celui mai mare arsenal de arme chimice şi, posibil, biologice aflat în mâinile unui grup terorist, potrivit ziarului american.

The Washington Post a relatat că, şase luni mai târziu, Stat Islamic fabrica - după instrucţiunile lui Al-Sabawi - gaz muştar şi proiectile cu clorină.

Pentru redactarea materialului de presă, cotidianul american s-a folosit de rapoartele de informaţii ale kurzilor sirieni, precum şi de o anchetă a ONU, care a avut acces la documente ale SI în căutarea de probe privind crimele de război comise de organizaţia teroristă, şi a realizat interviuri cu funcţionari şi foşti oficiali americani.

Atât de mare a fost îngrijorarea pe care au produs-o activităţile lui Al-Sabawi în cadrul SI, încât forţele de operaţiuni speciale ale SUA au lansat în 2015, în colaborare cu 'peshmerga' (forţe militare kurde irakiene), un atac pentru a-l asasina pe expert şi a pune astfel capăt programului cu arme chimice.

De altfel, Al-Sawabi a murit în urma unui atac realizat de un aparat de zbor american, cel mai probabil o dronă, la finalul lunii ianuarie a anului 2015, la Mosul (Irak), fief al SI. Chiar şi aşa, anchetatorii au putut dovedi că au avut loc 20 de atacuri chimice realizate de SI între ianuarie 2015 şi aprilie 2017, cu gaz muştar şi clorină, în Irak şi Siria.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel