Compania franceză Lafarge, care produce ciment, va fi judecată sub acuzația că a finanțat ISIS. Cum ar fi fost făcute plățile
Există acuzații asupra companiei franceze Lafarge conform cărora ar fi finanțat terorismul.
Producătorul francez de ciment Lafarge va fi judecat la Paris sub acuzația că a finanțat terorismul și a încălcat sancțiunile internaționale, au declarat autoritățile.
Compania Lafarge, care a fost cumpărată în 2015 de grupul elvețian Holcim, este suspectată că a plătit 5 milioane de dolari Statului Islamic (ISIS) și altor grupări jihadiste pentru a-și menține în funcțiune fabrica din Siria în 2013 și 2014. Plățile au fost efectuate prin intermediul filialei sale siriene în mijlocul războiului civil din acea țară, chiar în timp ce ISIS răpea și ucidea occidentali.
Lafarge a declarat pentru POLITICO că a luat act de decizia judecătorilor de instrucție.
Împreună cu grupul, opt persoane, inclusiv fostul CEO al companiei, manageri și intermediari sirieni, vor fi judecate la sfârșitul anului 2025.
În cadrul unei investigații separate, compania a pledat vinovată pentru aceste acuzații în fața unui tribunal american în 2022 și a acceptat să plătească 778 de milioane de dolari ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției.
Acuzații de crime împotriva umanității
Lafarge se confruntă, de asemenea, cu acuzații separate la Paris de complicitate la crime împotriva umanității pentru că și-a păstrat fabrica din Siria după izbucnirea conflictului în 2011 pe motiv că a plătit grupuri teroriste în timp ce era conștientă de crimele comise de acestea. O anchetă privind aceste infracțiuni este încă în curs.
Grupul anticorupție Sherpa și Centrul European pentru Drepturile Constituționale și Drepturile Omului, reclamanții în acest caz, au salutat decizia de miercuri, dar au menționat că aceasta nu trebuie să eclipseze „aspectul critic al cazului”, referindu-se la acuzațiile de complicitate la crime împotriva umanității.
„În timp ce decizia de astăzi închide o parte a anchetei judiciare, acest caz se extinde dincolo de finanțarea terorismului. Lafarge este prima companie din lume care a fost acuzată de complicitate la crime împotriva umanității... Prin urmare, actele de complicitate nu pot rămâne nepedepsite”, a declarat Sherpa într-un comunicat de presă.
Cea mai înaltă instanță franceză a respins în ianuarie o cerere a Lafarge de a renunța la acuzațiile de complicitate la crime împotriva umanității, conform POLITICO.
”Terorism de extremă dreapta”
Un fost militar britanic, Daniel Khalife, în vârstă de 23 de ani, este judecat la Londra pentru acuzații grave, inclusiv transmiterea de informații către Iran și evadarea spectaculoasă dintr-o închisoare britanică în 2023.
Povestea acestui caz a captat atenția publicului internațional, iar circumstanțele în care Khalife a evadat, agățându-se sub un camion de livrări, au adus în discuție vulnerabilitățile din sistemul de securitate penitenciară. Procesul său a început recent, iar acuzațiile sunt de o gravitate extremă, având implicații nu doar pentru securitatea națională britanică, ci și pentru relațiile internaționale.
Citește în continuare aici: Serviciile britanice atrag atenția asupra „terorismului de extremă dreapta”. Fenomenul descoperit printre tineri, după evadarea spectaculoasă a unui informator al Iranului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News