Compania daneză de transport maritim Maersk și-a suspendat toate cursele prin Marea Roșie. Mai multe nave au fost atacate de rebelii Houthi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Compania Maersk a anunțat că suspendă toate cursele prin Marea Roșie.

Decizia vine după o serie de atacuri asupra navelor lansate dintr-o parte a Yemenului controlată de Houthi, o mișcare rebelă susținută de Iran.

Grupul și-a declarat sprijinul pentru Hamas și a declarat că vizează navele care călătoresc spre Israel.

Marea Roșie este una dintre cele mai importante rute din lume pentru transportul de petrol și combustibil.

”Atacurile recente asupra navelor comerciale din zonă sunt alarmante și reprezintă o amenințare semnificativă pentru siguranța și securitatea navigatorilor”, a declarat Maersk într-o declarație trimisă către BBC.

”În urma incidentului de ieri, în care a fost cât pe ce să fie implicat Maersk Gibraltar, și a unui nou atac asupra unei nave de containere astăzi, am instruit toate navele Maersk din zonă care urmează să treacă prin strâmtoarea Bab al-Mandab să își întrerupă călătoria până la noi ordine”, a adăugat acesta.

Citește și: Două nave, atacate dinspre regiunea controlată de rebelii houthi din Yemen. Un distrugător din Forţele Navale americane implicat. Bulgaria anunţă că o navă a sa este sechestrată / Update

Poarta Lacrimilor

Strâmtoarea Bab al-Mandab, cunoscută și sub numele de Poarta Lacrimilor,  este un canal cu o lățime de 32 km și este cunoscută ca fiind periculoasă pentru navigare.

Se află între Yemen, în Peninsula Arabică, și Djibouti și Eritreea, pe coasta africană.

Este ruta prin care navele pot ajunge la Canalul Suez dinspre sud. Evitându-l, navele trebuie să urmeze rute mult mai lungi, de exemplu navigând în jurul Africii de Sud.

Aproximativ 17.000 de nave și 10% din comerțul mondial trec prin această rută în fiecare an. Orice navă care trece prin Suez spre sau dinspre Oceanul Indian trebuie să vină pe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel