Comoară din Evul Mediu, găsită la marginea unui oraș din Europa. "Cea mai importantă din ultimii zece ani", spun arheologii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video
captură video
O femeie a găsit o minicomoară la marginea unui oraș din Europa.

O femeie din Cehia a descoperit o comoară îngropată probabil în Evul Mediu, în timp ce se plimba la marginea orașului Kutná Hora, în regiunea Boemia Centrală. Arheologii consideră această descoperire drept cea mai importantă din ultimii zece ani.

Mai exact, femeia a găsit peste 2.150 de monede de argint, bătute între 1085 și 1107. Se crede că acestea au fost realizate la Praga și importate în Boemia. „Pe lângă monedele din argint, există și altele realizate dintr-un amestec de cupru, plumb și urme de alte metale.Determinarea acestei compoziții particulare poate ajuta, de asemenea, la determinarea originii argintului folosit”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit Miami Herald.

Cel mai probabil, comoara a fost ținută ascunsă cu grijă într-o perioadă marcată de tensiuni politice și depozitate într-un recipient din ceramică care, evident, s-a deteriorat de-a lungul anilor. „La acea vreme, în țară existau dispute între membrii dinastiei Přemysl cu privire la tronul princiar din Praga”, a explicat istoricul Filip Velímský. Conflictele erau frecvente în acea perioadă, iar istoricii sugerează că monedele ar fi putut fi utilizate „pentru plata salariilor sau ca pradă de război”. Velímský a adăugat că valoarea acestor monede antice era „de neimaginat” la acea vreme.

„Din păcate, pentru începutul secolelor XI-XII, ne lipsesc datele despre puterea de cumpărare a monedelor contemporane. Dar a fost o sumă uriașă, de neimaginat – și în același timp, indisponibilă – pentru o persoană obișnuită”, a mai spus el.

Institutul de Arheologie al Academiei Cehe de Științe (ARUP) a transmis că artefactele vor fi expuse publicului cel mai probabil abia în anul 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel