Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, îngrijorat de atacurile la adresa avocaților. Platformă pentru apărarea lor
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Noi mecanisme, dar și o platformă ar putea fi puse în aplicare pentru apărarea avocaților împotriva atacurilor tot mai dese. 

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei se arată îngrijorat față de numărul tot mai mare de cazuri de încălcare a drepturilor avocaților, scrie sursazilei.ro.

În acest fel, un nou instrument legislativ european va fi inițiat și va fi menit să le ofere avocaților garanții necesare pentru a-și exercita profesia în mod liber și în siguranță.

Cazul avocatului Robert Roșu

În România, celebru în acest sens este cazul avocatului Robert Roșu, a cărui condamnare la 5 ani de închisoare de către un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a stârnit nu doar revolta avocaților români, ci și reacții dure din partea comunității internaționale, inclusiv a celei mai mari asociații profesionale de avocați din lume – American Bar Association, mai scrie sursa citată. 

“Comitetul este întru totul de acord cu Adunarea Parlamentară că avocații joacă un rol central în protejarea drepturilor omului, mai ales dreptul la un proces echitabil, precum și în implementarea principiilor statului de drept. În aceeași măsură, Comitetul este îngrijorat de numeroasele cazuri de încălcare a drepturilor avocaților, din ultimii ani, inclusiv atacuri la adresa siguranței și independenței lor. Deși Recomandarea Rec(2000)21 cu privire la libertatea exercitării profesiei de avocat stabilește standarde minime, Comitetul de Miniștri este conștient că acest instrument nu mai poate oferi avocaților nivelul necesar de protecție în societatea de astăzi“, se arată în răspunsul, din 2 iulie anul acesta, al Comitetului de Miniștri la Recomandarea 2188 (2020) a Adunării Parlamentare.

Platformă pentru protecția avocaților

“Până la adoptarea unei decizii cu privire la elaborarea unui nou instrument legal, Comitetul de Miniștri încurajează Statele membre să-și continue eforturile de implementare deplină a Recomandării Rec(2000)21 prin, inter alia, activitățile de cooperare și instruire ale Consiliului Europei”, subliniază forul european.

În viitorul apropiat s-ar putea implementa o serie de mecanisme, inclusiv un nou instrument legal european, dar și o platformă menită să protejeze avocații “de orice interferență în exercițiul activităților lor profesionale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel